Üreten gençler göğüsleri kabarttı



featured


7-9 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Mesleki Eğitim ve Yerli Ürünler Fuarı, gençlere meslekler hakkında bilgi edinme ve yerli ürünlerin tanıtımı için önemli bir platform sağladı.

Seher AKBAĞ

KKTC’de bu yıl ikincisi yapılan Mesleki Eğitim ve Yerli Ürünler Fuarı Lefkoşa Fuar Alanı’nda vatandaşlar ile buluştu. Teknolojiden bilime, güzellikten turizme çeşit çeşit ürün ve şovların yer aldığı fuara vatandaşlar büyük bir ilgi gösterdi.

Gençlere meslek edindirme ve geleceklerini planlamalarına yardımcı olan fuar ayrıca farklı meslekler hakkında bilgi edinme ve yeni beceriler kazanma imkanları da sundu.

7-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen fuara katılım yüksekti. Yerli ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasına da katkıda bulunulan fuarı ziyaret eden KIBRIS ekibi, hem üreten öğrencilerle görüştü, hem de onlara eğitim veren öğretmenleri dinledi.

Egemen Keskin:

“Motorumuz stirling motor. Motorumuz 1800’lü yıllarda denizaltı, trenler gibi çeşitli yerlerde kullanılmıştır. Alttan verdiğimiz ısı ile içindeki pistonu genleşerek yukarı çıkıyor. Buradaki buzlardan da büzüşerek piston tekrar aşağı iniyor. Buna bir elektrik motoru taksak güneş enerjisi ile birlikte bir evin elektrik enerjisini karşılayabilir. Fuara daha önce okulumuz katıldı ama biz bu sene ilk defa katıldık. İlk gün çok heyecanlıydık ama bugün (dün) biraz daha alıştık.”

Ahmet Veli Elagöz:

“Öğrencilerimiz ile birlikte stirling motoru yaptık. Tamamen atık malzemelerden ürettik. Stirling motor ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirerek çalışmaktadır. Alttaki ısı enerjisi, ısınan havanın genleşmesi sayesinde pistonu yukarı doğru hareket ettirmektedir. Hareket eden piston üsten gelen buzların sayesinde ise bir vakum etkisi yaratır balona. Bu şekilde krank millerimizi döndürerek bir döndürme kuvveti elde ediyoruz.”

İbrahim Bay:

“Bu yıl 2’ncisi düzenlenen teknik bilgi ile eğitim fuarı. Ülke genelindeki liselerden ve üniversitelerden gelen hocalardan ve öğrencilerden oluşan ekiplerle birlikte çalışılan bir organizasyon. Geleceği yönlendirecek olan gençleri yetiştirmekten söz ediyorsak eğer ellerindeki bilgi birikimi ve ileriye yönelik hayallerinin ne şekilde olduğunu ortaya çıkarmaları gerekiyor ve o yönde adım atmaları gerekiyor. Bu nedenle çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Ben Lefke Avrupa Üniversitesi İnşaat Bölümünü temsilen buradayım. Üniversitelerimizin diğer bölümlerinden de hocalarımız ve öğrencilerimiz var. Burada öncelikli olarak İnşaat Mühendisliği ama onun haricinde ihtiyacı olan herhangi bir kimseye gerekli bilgileri eğitim hayatında önem vermeleri gereken bilgileri aktarmak için buradayım. Güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Sürekliliğini ve devamlılığını temenni ediyorum. Bunun yanında bazı eksikliklerin olduğunun farkındayız. O eksikliklerinin giderilmesi ile çok daha verimli hale geleceğini düşünüyorum.”

Arda İçel:

“Mobilya bölümünü temsil etmek için buradayız. Ahşaptan yapılan oyuncaklar satışa sunulmayacak, bağış yapılacak. Aktivite amaçlı ürünlerimiz, masalarımız var. Bunlar satılacak. Gelir okulda durumu olmayan kişilere bağışlanacak. Sadece malzeme parasına satacağız, emek yok. Amacımız yaptığımız işler tanıtılsın hem de maddi olarak insanlara katkı yapmak.”

Alper Doğanalp:

“Her şeyden önce bildiğiniz gibi ara elemanların karşılanması için 2. Fuar düzenlendi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Bölümü olarak yerimizi aldık. Standımızda öğrencilerimizle birlikte geliştirdiğimiz bir eğitim seti yer almaktadır. Kendi elimizde bulunan 200 sterlinlik eğitim setinin daha ucuza nasıl mal ederiz diye ürettiğimiz bir eğitim setidir. Bin 500 TL gibi bir maliyetle eğitime kazandırdık. Şu anda bunun uyarlaması olarak trafik simülasyon projemiz vardır. Fuar çok önemli. Amacımız buraya gelen gençlere yenilikleri ve teknolojileri göstermek. Ara eleman olarak ülkemizin aradığı nitelikli insanları keşfetmektir.”

Kamil Dimililer:

“Bu projelerdeki amaçlarımız öğrencilerimizi aslında pratiğe teşvik etmektir. Ara elaman bu süreç zamanında azaldı. Dolayısıyla elemanlarımız burada mümkün olan parçalara elleri ile müdahale ederek değişik devreler tasarlaması amaçlarımızdan bir tanesi. Burada en basit amfi devresi kurduk. Küçük bir sinyali büyütmeye yarıyor.”

Özer Güvenir Bayram:

“Deprem alarm sistemi yaptık. Sarsıntıda birbiri arasındaki kısa devreyi tamamlıyor. Bu sayede hem ışığımı hem de kornamız devreye girerek deprem anında uyarı veriyor.”

Mustafa Demiryürek:

“Standımızı Haydar Paşa Ticaret Lisesi ile paylaşıyoruz. Biz hellim böreği yapıyoruz, arkadaşlar da pankek yapıyor. Bu fuarın tüm paydaşları bir araya getirmesi açısından çok önemli. Hem halkı hem bu sektördeki kurumları. Bu paydaşların hepsi birbirine muhtaç. Bu vesile ile bir araya gelerek birbirlerinin farkına varıyorlar aslında.”

Kenan Umar:

“Böcek Oteli ile amacımız faydalı böcekleri çekmektir. Organik tarımda kullanılıyor. Öğrencilerimizi teşvik etmek amacıyla bu fuar çok önemli. Öğrencilerin okuyacağı bölümleri yakından tanıma fırsatı buluyor.”

Miyase Yaren Demirbilek:

“Bölümümüzün adı Gıda Teknolojisi. Hem pastacılık hem de laboratuvar diye ikiye ayrılıyor. Fuarda sütte asitlik, meyve suyunda şekerine, hellimde tuzuna bakıyoruz. Ayrıca mikrobiyolojik şeylere de bakıyoruz. Fuarda deneyler de yapıyoruz.”

Aykut Dede:

“Şu anda etrafta hep eski araçlar var. Yeni araçlar elektronik oldu. Fuarın daha çok ön plana çıkması için buraya yeni araçlar gelmeli.”

Doğukan Atiş:

“Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencileri olarak yaptığımız bir sosyal girişim projemiz var. Konseptimiz sadece üniversite öğrencileri bir araya getirerek iletişimi kolaylaştırmak. Öğrenci kulüpleri ile diğer öğrencileri bir araya getirerek etkinlik akışlarını kontrol etmek. Doğu Akdeniz Üniversitesi ile başladık. Umuyoruz ki diğer üniversitelere de açılacağız. Fuarda liseli arkadaşlarımızı çıkardığımız bu girişimi tanıtarak, kendilerine ilham olmak ve onların da varsa girişim planlarına ışık tutmak; geçtiğimiz yoları onlarla paylaşarak bir yol haritası oluşturmalarına olanak sağlıyoruz.”

Selen Başaran:

“İnsansız hava aracı yani dronu yapay zeka aracılığı ile el hareketleri ve yüz ile kontrol eden bir projemiz var fuarda.”

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Üreten gençler göğüsleri kabarttı

Yorumlar kapalı.