Yükseköğretimde moraller yüksek



featured



2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Ülkemizde eğitim veren 14 üniversiteye toplam 12 bin 180 öğrenci yerleşti.

“YDÜ dokuzuncu kez ilk sırada”… YDÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, üst üste dokuzuncu kez çok tercih edilen üniversitesi olduklarını ifade ederek Türkiye’deki en iyi ilk 3 vakıf üniversitesinden biri olarak öne çıktıklarını belirtti. Şanlıdağ, binlerce üniversitenin değerlendirildiği araştırmalarda ise; Avrupa’nın en iyi 115’inci vakıf üniversitesi, dünyanın en iyi 139’uncu genç üniversitesi olarak gösterildiklerini açıkladı.

“LAÜ ikinci sırada”… LAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Serin, bu yıl da en fazla öğrenci yerleşen ikinci üniversitenin LAÜ olduğuna dikkat çekerek “Ülkemize gelen her 5 öğrenciden biri Lefke’ye gelecek. Elde edilen başarı hem üniversitemiz hem de bölgemiz için değerli katkılar koyacaktır.” vurgusu yaptı.

“En çok 2 yıllık programlar tercih edildi”… DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, bu yıl genel anlamda dolan ve boş kalan kontenjanları incelediklerinde öğrencilerin iki yıllık mesleki programlara daha çok yöneldiğini, boş kalan kontenjanların ağırlıklı olarak 4 yıllık lisans programlarında olduğunu açıkladı. Kılıç, “Öğrenciler artık bu anlamda da bilinçli tercih yapıyorlar ve rahat iş imkânı bulabilecekleri programları tercih ediyorlar.” dedi.

Cemre CEMALİ

Ülkemiz için üniversiteler büyük bir öneme sahip.

Yükseköğretim için yurtdışından ve özellikle de Türkiye’den KKTC’ye gelen öğrenciler birçok sektör için ‘can damarı’ olarak görülüyor.

Üniversiteler her yıl yeni eğitim öğretim yılına hazırlanırken yurtdışından gelen öğrencilerin tercihi olmak için büyük çalışmalar yapıyor.

2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte bu yıl ülkemizde eğitim veren14 üniversiteye toplam 12 bin 180 öğrenci yerleşti. Böylece ülkemizdeki üniversiteler için açılan 16 bin 745 kişilik kontenjanın yüzde 72,74’ü dolmuş oldu.

Ek yerleştirmelerin devam ettiği şu sıralar üniversiteler boş kalan kontenjanların da tercih edileceği böylelikle de bu oranın yükseleceği görüşünde.

YKS sonuçlarına göre; 2 bin 631 öğrenci ile en fazla öğrenci Yakın Doğu Üniversitesi’ne yerleşirken; bunu 2 bin 535 öğrenci ile Lefke Avrupa Üniversitesi, 2 bin 185 öğrenci ile de Doğu Akdeniz Üniversitesi takip etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Lefke Avrupa Üniversitesi Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanıtımından sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Serin ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç 2024 yılı yerleştirme sonuçlarını KIBRIS’a değerlendirdi.

Şanlıdağ: Üst üste dokuzuncu kez en çok tercih edilen üniversite

YDÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi olarak üst üste dokuzuncu kez Kuzey Kıbrıs’ın en çok tercih edilen üniversitesi olmaktan büyük gurur duyduklarını ifade ederek 2024’te açıklanan pek çok araştırmanın bu başarının nedenlerini de ortaya koyduğuna dikkat çekti:

“Times Higher Education, US News&Report, ODTÜ URAP’ın da aralarında yer aldığı İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Türkiye merkezli yükseköğretim derecelendirme kurumlarının yayımladığı sıralamalarda; farklı metodolojiler kullanılmasına rağmen, birbirlerini teyit eden birkaç çarpıcı sonuç dikkat çekiyor. Bu araştırmaların tamamında Yakın Doğu Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs’ın en iyi üniversitesi olarak yer alıyor.”

Şanlıdağ, Türkiye’deki üniversiteler arasında da en iyi ilk 3 vakıf üniversitesinden biri olarak öne çıktıklarını belirterek  “Dünya genelinde binlerce üniversitenin değerlendirildiği bu araştırmalarda; Avrupa’nın en iyi 115’inci vakıf üniversitesi ve dünyanın en iyi 139’uncu genç üniversitesi olarak gösterildik. Times Higher Education tarafından eğitim kalitesinde de dünya genelinde 38’inci sırada gösterildik.” vurgusu yaptı.

Bütün bu sonuçların; bilimsel üretkenliğin ve eğitim kalitesinin bir sonucu olduğunun altını çizen Şanlıdağ, YKS sonuçlarının bu başarıların öğrencilerin tercihlerine de yansıdığını gösterdiğine dikkat çekti.

Şanlıdağ, özelde Yakın Doğu Üniversitesi, genelde KKTC olarak yükseköğretimde çok daha yüksek bir potansiyele sahip olunduğunu ifade ederek “Dolayısıyla, son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen gerçekleşen bu sonuçtan memnuniyet duysak da çok daha iyi sonuçları hak ettiğimizi açıklıkla dile getirmek istiyorum.” dedi.

Bu yılki yerleştirme sonuçlarının, Yakın Doğu Üniversitesi’nin istikrarlı bir şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en çok tercih edilen üniversitesi olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyen Şanlıdağ şöyle devam etti:

“Sonuçlara bakıldığında, üniversitemizin geçmiş yıllardaki performansını sürdürdüğünü görmekteyiz. Öğrencilerimizin ve ailelerinin bize duyduğu güven, sunduğumuz eğitim kalitesinin ve öğrenme ortamının bir yansıması. Bu başarı, her yıl daha da büyüyen ve gelişen bir üniversite olmamızın bir sonucu. Ek yerleştirme döneminde de Yakın Doğu Üniversitesi’ne olan ilginin devam edeceği ve yine en çok tercih edilen üniversite olacağımızı öngörüyorum. YKS sonuçları, öğrencilerin üniversitemize ve KKTC’deki eğitim kalitesine olan güvenini yansıtıyor. Öğrencilerimize geniş bir yelpazede programlar sunarak, her öğrencinin kendi yetenek ve ilgilerine uygun bir eğitim almasına olanak tanıyoruz.”

Serin: Her 5 öğrenciden biri Lefke’ye gelecek

LAÜ Türkiye ve KKTC tanıtımından sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Serin, bu yıl da en fazla öğrenci yerleşen ikinci üniversitenin LAÜ olduğunu ifade ederek “LAÜ yeniden KKTC’nin en çok tercih edilen ikinci üniversitesi oldu. Ülkemize gelen her 5 öğrenciden biri Lefke’ye gelecek.” dedi.

Serin, LAÜ’nün 2013 yılından itibaren eğitim kalitesini ve öğrenci sayısını istikrarlı şekilde arttırdığına dikkat çekerek LAÜ’nün bu yılda da istikrarlı büyümesini devam ettirdiğinin altını çizdi.

2024 yılı YKS yerleştirme sonuçlarına göre 2 bin 535 öğrencinin LAÜ’ye yerleştiğinin bilgisini veren Serin,

LAÜ’nün gelişiminin Lefke ve bölgesi için çok önemli olduğunu kaydetti.

Serin, “Elde edilen başarı hem üniversitemiz hem de bölgemiz için değerli katkılar koyacaktır.” diyerek üniversite tanıtım çalışmaları sürecinde uygulanan stratejileri belirleyen ve her aşamasında kendilerine rehberlik eden LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen’e ve bu başarının elde edilmesinde emeği geçen tüm akademik ve idari çalışanlara teşekkür etti.

Uygulanan doğru stratejilerin devamlılığı sayesinde, LAÜ’nün 2013 yılından itibaren yakaladığı istikrarlı başarı ve yükselişinin gelecek yıllarda da artarak devam edeceğine olan inançlarının tam olduğunu belirten Serin,

“Yeniden en fazla öğrenci yerleşen ikinci üniversite olma gururunu hep birlikte yaşıyoruz. LAÜ’yü tercih eden yeni öğrencilerimize ve tüm öğrencilerimize 2024-2025 Akademik Yılı’nda başarılar dilerim.” dedi.

Kılıç: Sayısal olarak bakılmamalı

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, DAÜ’nün eğitim kalitesine duyulan güvenin ve istikrarın bir kez daha tercihlerde etkin olduğunu ifade ederek üniversitelere yerleşmelere sadece sayısal olarak bakılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Kılıç, her kurumun kendi dengesini kurduğu bir öğrenci sayısı olduğunu ve eğitim standardını ve politikasını belirlediğini kaydederek  “Bence hedef bu olmalı Bunun da aslında yükseköğrenim politikasıyla ve kurumun finansal yapısıyla birlikte ele alınması gerekir.”dedi.

DAÜ’nün bir devlet üniversitesi olarak YKS tercih sonuçlarına göre lisans programlarında, yani en az 4 yıllık olan programlarda KKTC’nin en fazla tercih edilen üniversitesi olduğunun altını çizen Kılıç, “bin 676 öğrenci lisans programlarımızı tercih etmiştir. Yaptığımız analizler Türkiye’nin her bölgesinden öğrencilerin bizi tercih ettiğini göstermektedir.” diye konuştu.

Kılıç, ÖSYM tarafından DAÜ’ye verilen 529 önlisans kontenjanının 509’unun da tercih edildiğini söyleyerek

DAÜ’nün bu alanda da kontenjan sayısının yüzde 96.21’lik oranını doldurarak büyük bir başarıya imza attığını açıkladı.

DAÜ adına kontenjanlar dikkate alındığında başarılı bir tercih dönemi geçirdiklerini kaydeden Kılıç,  şöyle devam etti:

“DAÜ’yü tercih eden öğrencilerin, bilinçli tercih yapan öğrenci grubu olduğunu ifade etmek isterim. DAÜ’nün niteliksel farkını bilen, kalitesini bilen, uluslar arası alandaki başarılarının, akreditasyonlarının, dünya sıralamalarındaki yerinin farkında ve bilincinde olan öğrenciler DAÜ’yü tercih ediyorlar. Tercih edenler arasında mezunlarımızın çocuklarının da olduğunu görmek bize ayrı bir gurur vermiştir.”

Kılıç,  Türkiye’de 200’ü aşkın devlet ve vakıf üniversitesi olduğunu KKTC’de ise 20’den fazla üniversite bulunduğunu söyleyerek DAÜ’yü tercih eden öğrencilerin, uluslar arası standartlarda gerçek anlamda bir dünya üniversitesi olduğunu bilerek tercih ettiklerini belirtti.

Ülkemizde QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’na alınan ilk ve tek üniversitenin DAÜ olduğunu,  bugüne kadar KKTC’den hiçbir üniversitenin yer almadığı QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’na güçlü bir giriş yaptığını ifade eden Kılıç,“DAÜ, 105 ülkeden bin 500 üniversitenin yer aldığı listede 611-620 bandında değerlendirilerek sıralamaya alınan üniversitelerin yüzde 59.3’ünü geride bırakmıştır ve önemli bir başarıya imza atmıştır.” dedi.

Kılıç, Türkiye’de bu listeye giren 26 üniversite arasında ise yedinci sırada olduğunun altını çizerek “Her yıl İngiltere merkezli Times Higher Education tarafından açıklanan dünya üniversiteler sıralamasında da yine yer alıyoruz. KKTC’nin bu sıralamadaki en iyi üniversitesi konumundayız. 2024 Times Higher Education Genç Üniversiteler Sıralaması’nda ise dünya genelinde en iyi 151’inci üniversiteyiz. Bu alanda Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleri arasında ise 4’üncü sırada yer alıyoruz.” vurgusu yaptı.

Tercihsel olarak rakamlardan ziyade, kaliteden ödün vermeyen, ulusal ve uluslar arası standartları gözeterek, normlar ve tüzükler çerçevesinde yüksek eğitim hizmeti veren bir kurum olduklarının altını çizen Kılıç, “her zamankinden daha fazla üzerinde önemle durmamız gereken şey çağımızın gerektirdiği şekilde nitelikli yükseköğrenim olanaklarını daha da geliştirmek olacaktır.” dedi.

Kılıç, 19-23 Ağustos tarihleri arasında YKS sonucunda üniversitelere yerleşen öğrencilerin kayıtlarının gerçekleştirileceğinin bilgisini vererek ardından ÖSYM tarafından belirlenecek program dahilinde Eylül sonuna kadar çeşitli stratejiler ile ek kontenjanların doldurulması için diğer üniversiteler gibi onların da uğraş vereceğini söyledi.

“Daha çok iki yıllık programlar tercih edildi”

Bu yıl genel anlamda dolan ve boş kalan kontenjanları incelediklerinde öğrencilerin iki yıllık mesleki programlara daha çok yöneldiğini fark ettiklerini ifade eden Kılıç, boş kalan kontenjanların ağırlıklı olarak 4 yıllık lisans programlarında olduğunu açıkladı.

Kılıç, “Öğrenciler artık bu anlamda da bilinçli tercih yapıyorlar ve rahat iş imkânı bulabilecekleri programları tercih ediyorlar. Örneğin; tıp alanında, dişçilik alanında Türkiye’de de KKTC’de de kontenjanlar yeterince dolmuş değil” diyerek teknoloji veya sağlık bilimleri alanlarına ve özellikle iki yıllık mesleki ön lisans programlarına yoğun rağbet olduğunu belirtti.

Teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve ülkenin mesleki formasyona yönelik farkındalık yaratmak açısından dikkate alınması gereken yeni bir durum olduğuna vurgu yapan Kılıç, boş kalan kontenjanların ek yerleştirme ile dolması için çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Kılıç, geçmiş yıllara göre genel anlamda KKTC üniversitelerinin tercih edilmesinde bir düşüş yaşandığını ancak geçen yıla göre bu yıl kontenjanların doluluk oranında yüzde 10-15 gibi bir düşüş olduğunu söyleyerek

“bu üniversitelerimizin başarısızlığını göstermiyor. Bu yıl geçen yıla göre YKS sınavına girmek için başvuru yapan adayların yüzde 12’si yani yaklaşık 300 bin kişi sınava girmemiştir. Yaklaşık 900 bin kişi de tercihte bulunmamıṣtır. Gelecek yılı beklemeye karar verdiklerini düşünüyorum. Bu aslında bu yıl için kayıp gelecek yıl içinse fırsat olarak görülebilir.” dedi.

Bu yıl Sağlık bilimleri alanındaki programlar, mühendisliğin özellikle bilişim, yapay zeka, yazılım gibi alanlarını ve hizmet sektörüne yönelik bazı programların tercihlerde ön sıralarda yer aldığına vurgu yapan Kılıç,

Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin çoğalması, ekonomik durumlar, mali konuların genel anlamda kontenjanların boş kalmasında etken olduğunu açıkladı.

Kılıç, “Öğrenciler en fazla burslu programları tercih etme eğilimine gidiyorlar ve bu biraz da tabi ailelerin mali açıdan yönlendirmeleri ile oluyor.. Bizler bilimin ışığında KKTC’nin yükseköğrenimdeki amiral gemisi olarak yolumuza devam edeceğiz.” diyerek kaliteden asla ödün vermeyeceklerinin altını çizdi.

1
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
1
_a_rm_
Şaşırmış
Yükseköğretimde moraller yüksek
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.