Yeşim Üstün

Güneş yanığına ne iyi gelir, nasıl geçer?





Yaz sezonunun keyifli koşuşturmacası, deniz, kum ve güneş üçlemesiyle daha da eğlenceli bir hal alıyor. Aşırı sıcak havalarda denizin serinliğine kendinizi bırakmanın keyfi ve bronz bir tene kavuşma hayali paha biçilemez. Ancak tüm bu güzel tablonun bir de öteki tarafı var, güneş yanığı. Yaz tatillerinin genellikle kabusu haline dönen güneş yanıkları, zaman zaman doktor müdahalesini gerektirecek derecede önemli bir hal alabilir. Cildin uzun süre güneş ışığına maruz kalarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkan güneş yanığı kaşıntı, kızarıklık ve acı gibi belirtilerle kendini gösteriyor ve tatili size zehir edebiliyor. Eğer bir hata yapıp yüksek faktörlü güneşten koruyan bir krem sürmeden ya da şapka gibi önlemler almadan güneş altında çok fazla kaldıysanız ve sonuç olarak giyinirken bile canınızı yakan, dokununca çığlık atma isteği uyandıran, tüm tatili kıpkırmızı geçirmenize sebep olan güneş yanıklarından muzdarip olduysanız sizi bu can sıkıcı durumdan kısa sürede kurtaracak tamamen doğal tavsiyelerim var. Güneş yanıklarının sebep olduğu ağrı, acı, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerinizden kısa sürede kurtulmak istiyorsanız bu doğal yöntemlere başvurabilirsiniz:

Yoğurt
   Yoğurt kuşkusuz güneş yanığı denince ilk akla gelen isim. Cildi yatıştırıp soğutarak rahatlama sağlayan yoğurt gerçekten de söz konusu güneş yanıkları olduğunda işe yarıyor.Ancak bunun için mutlaka dolapta soğutulmuş yoğurt kullanmalı ve acıyan bölgede 3-4 dakika tuttuktan sonra durulamalısınız.

Aloe vera
Tavadan elinize sıçrayan kızgın yağ ya da üstünüze döktüğünüz kaynar çaydanlık yüzünden başımıza gelebilen daha ciddi yanıkların tedavisinde bile bir kahraman olarak karşımıza çıkan aloe vera söz konusu güneş yanıkları olduğunda da kurtarıcımız olmaya hazır. Güneş yanığını yumuşatarak cildin temizlenmesini sağlayan aloe vera jelini cildinize yedirip cilt emdikten sonra soğuk suyla yıkayabilirsiniz.

Zeytinyağı
Fazlaca maruz kalınan güneş ışığı cildin kurumasına sebep olur, bu da cildin gerilmesine neden olarak daha fazla acı çekmenize yol açar. Bunu engellemenin yolu ise cildi anında yumuşatan zeytinyağından geçiyor. Zeytinyağını cildinize sürün ve üzerine havlu koyarak bir süre bekleyin. Rahatladığınızı hissetmeye başlayacaksınız.

Salatalık
Bol su içeren salatalık da cildi nemlendirme ve rahatlatma özelliğine sahip. Bunun için salatalığı kabuklarıyla birlikte rendeleyerek suyunu sıkın. Ardından bu salatalık suyunu yanık bölgeye uygulayın.

Siyah çay
Siyah çay da yanık bölgeleri rahatlatma özelliğine sahip. Bunun için siyah çay poşetlerinden yardım almalısınız. Tek yapmanız gereken demlenmiş ve soğumuş çay poşetlerini yanan bölgeye sürmek.
Yulaf
   Cildi yumuşatan yulaf ezmesini uygulamak için şu adımları izleyin: Yarım bardak yulaf ezmesini 1 bardak sıcak suya karıştırın ve soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra yulaf ezmesini yavaşça yanık bölgelere sürün.3-4 dakika bekletin ve bol soğuk suyla yıkayın.

Elma sirkesi
Her derde deva elma sirkesi cilt problemlerinde de muhteşem bir yardımcı. Cildin pH dengesini düzenleyerek cildi rahatlatacak olan elma sirkesini kullanmak için öncelikle bir bardak suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi karıştırın. Ardından yanık bölgeye bu karışımı uygulayın.
Güneş yanığının etkilerini hafifletecek öneriler:
Bunların haricinde acınız geçene kadar şu noktalara da dikkat edebilirsiniz.
-Dar ve pamuklu giysilerden uzak durun.
-Vücudun susuz kaldığını ve hali hazırda kurumuş cildin daha fazla suya ihtiyacı olduğunu da akılda bulundurarak sık sık su içmeyi unutmayın.
-Sık sık ılık suyla duş alın. Suyun tazyiğinin çok fazla olmamasına dikkat edin ve cildi daha da rahatsız edecek sabun gibi kimyasal ürünlerden uzak durun.
-Güneş yanığı olan bölgelere soğuk suya batırdığınız bezlerle kompres yapın.

Güneş yanığına ne iyi gelir, nasıl geçer?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.