Yeşim Üstün

Güneş kremi alırken nelere dikkat etmeliyiz?





Güneş kremi cildimizi güneşin zararlı ışınlarından ve dış etkilerinden korumak için üretilmiştir. Vücudumuzun en büyük organı cildimizi korumak için kullandığımız güneş kremi alırken nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl kullanmalıyız? Birçok güneş kremi fayda yerine zarar verdiği biliniyor. Bizim birçok neden için kullandığımız güneş kremi cildin en üst tabakasına uygulanır. Unutmayalım ki, biz derimizi zararlı etkilerden korurken derinin altında bulunan yağ ve kan damarları da korumuş oluruz.

 

Nasıl kullanmalıyız?

 

Vücudumuzda alt deriyi koruyan deri gibi bir sistem vardır. Bu aynı zamanda derinin altındaki dokuları ve hayati önem taşıyan organlarınızı da korur. Örneğin karaciğer, böbrekler ve diğer organlar gibi. Cildinize sürdüğünüz güneş kremi eğer derinin altına geçmeye meyilli ise ki, birçoğu zaten geçiyor. Deriden sızan krem, doku seviyesine inmeye başlar. Sonra kan damarlarında emilir ve en son hayati organlara sızar derinin altındaki hayati önem taşıyan organlar güneş etkisi dönüşen bu kimyasallara maruz kalır ve zararlı toksinlere dönüşen güneş kremindeki kimyasallar bu hayati organları değişime uğratırlar.

Organlar zarar gördüğü zaman birçok probleme neden olur. Tüm dermotoloji dernekleri güneş kremi kullanmayı öneriyor. Fakat cildimize sürmek için doğru güneş kremini seçelim. Doğru krem kullandığınızda cildinizi korursunuz. Cildimiz tarafından emilen kimyasallar var mesela benzophenonel güneş kremlerinin içinde sıkça bulunan bir maddedir. Aslında bu kanserojendir ve hayvanlarda kansere yol açması ile bilinir. Bu insanlarda kansere yol açtığı anlamına gelmez.

Önceden insanlar vücutlarına sürdükleri beyaz kremden güneş kremi kullandıklarını bilirdik. Fakat sonra kozmetik endüstrisi bu beyaz kreme karşılık baz kremler ile değiştirdi ve bu değişimler sağlığımız için çok zararlı. Güneş kremi beyaz ise bu doğru seçimdir.

Cildinize sürdüğünüz güneş kremi hemen kayboluyorsa bu yanlış bir seçimdir. Çünkü kimyasal güneş kremi cilt tarafından hemen emilir ve orada aktif hale gelir. Beyaz güneş kremini cilt tarafından emilmez ve bu yüzden kan dolaşımına karışmaz. Bu yüzden cildin yüzeyinde kalarak kozmetik olarak istenmeyen bir görüntü oluşturur.

 

Güneş kremini ne zaman sürmeliyiz?

 

Güneş kremi dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülmelidir. Baz şeklindeki güneş kremleri kimyasaldır. Beyaz renk güneş kremleri ise fiziksel kremlerdir ve doğru krem budur.

 

Güneş kremini alırken hangi maddelere bakmak gerekir?

 

Güneş kreminin içinde mutlaka çinko oksit ya da titanyum dioksit veya her ikisi de bulunmalıdır. Bu maddeler cildin yüzeyinde kalırlar hem UVA hem UVB ışınlarını yansıtırlar. Üstelik hassas cildi olanlara uyumludur.

 

Güneş kremini ne sıklıkla sürmeliyiz?

 

Fiziksel yani beyaz güneş kremini havlu ile silinmediği sürece tekrar sürmek zorunlu değildir.  Kimyasal baz tipli güneş kremlerini bir iki saatte tekrarlamak gerekir.

 

Güneş koruyucu faktör nedir?

 

Güneş koruyucu faktör yani SPF güneş kremlerinin üzerinde 1’den 100’e kadar numaralandırılarak gösterilir. Avrupa standartlarında 50’ye kadar numaralandırılır. Bu, güneşin altında kızarmadan kalınan süreyi gösteren bir metot veya faktördür.

 

Kaç faktör güneş kremi kullanmalıyız?

 

Güneş kremi en az 15 faktör olmalı onun altında bir güneş kremini yok sayın. Yaşadığınız yer ve mekana göre güneş kremini faktörü değişir. Mesela bir büroda çalışan kişi 15 faktör yeterlidir. Deniz kenarında ise 30 faktörün altına inmemelidir.

 

Güneş kremleri nasıl kullanılmalı?

 

Güneş kremleri cilt tipine göre kullanılmalı her cilt tipi her güneş kremini kullanamaz. Eczanelerde satılan ürünleri tercih edilmelidir. Güneş kremi kullanırken miktarı da önemlidir. Her yanağa bir parmak ucu birimi kullanılmalıdır.

 

Yüz ve vücut için aynı güneş kremi kullanılabilir mi?

 

Güneş kremi kullanırken yüz için ayrı vücut için ayrı krem kullanmalıyız. Çünkü yüzde siyah nokta ve yağlanma gibi problemler olduğu için uygun değildir.

 

Güneş kremlerini açtıktan sonra ne kadar sürede tüketmek gerekir?

 

Güneş kremini açtıktan sonra serin bir yerde muhafaza ediyorsanız üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Eğer güneşin altında kalmış kremin içindeki yağ ve su bazları birbirinden ayrılmış ise zaten özelliğini kaybetmiştir.

 

Hamilelikte güneş kremi kullanılır mı?

 

Hamileler güneş kremi kullanabilir. Güneş  kreminin içerinde mutlaka mineral filtreli, fiziksel bariyel içeren yani beyaz güneş kremi kullanmaları gerekir. Çünkü bu tarz kremlerin vücuttan emilimi ve bebeğe geçme söz konusudur. Özellikle ilk 3 ay çok önemlidir. Kimyasal içerikli kremlerden uzak durmalılar.

 

 Doğal güneş koruyucu krem

 

Aloe vera bitkisini üç dört parçaya ayırın ve içine susam yağı koyun ve blendırdan geçirin içerisine 1 çorba kaşığı pirinç nişastası koyun 20 faktörlü bir güneş kremi elde etmiş olursunuz.

Güneş kremi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.