Sağlıklı beslenmek için bütün besinlerden yeterli ve dengeli ölçüde tüketmemiz gerekmektedir. Ama bu besinler eğer taze değilse sağlığımızdan da olabiliriz. Satın aldığımız yiyecekleri son kullanım tarihi geçmeden tüketmek ayrıca sebze ve meyve alırken taze olmalarına dikkat etmemiz önemlidir.
Baharatlar
Yapılan çalışmalara göre kırmızı biberde hasattan 9 ay sonra kapsaisin değeri düşmektedir. Kapsaisin, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkta koruyucu etkisi olabilmekte, zayıflama diyeti uygulayanlarda da metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı kilo kaybını hızlandırabilmektedir.
Reçeller
Özellikle çilek, vişne, böğürtlen, ahududu reçellerinde oda sıcaklığında 2 aydan fazla beklediğinde antosiyanin değeri ortalama %15-20 azalmaktadır. Antosiyaninler de antioksidan özelliğe sahiptirler; hücre yaşlanmasını önleyici dolayısıyla kanser, kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Reçelleri buzdolabında saklamak koruyucu bir yöntem olacaktır.
Domates
Konserve domates, ketçap veya salçanın buzdolabında saklansa dahi 3 ayda likopen değeri %50 azalmaktadır. Likopen birçok kanser türüyle ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Patates
Uygun saklama koşullarına rağmen 8 ayda patateste %40 oranında C vitamini eksilmektedir. Patatesi marketten belki haftalık olarak almaktayız ama marketlerdeki raflara gelmesi ayları bulabilmektedir.
Zeytinyağı
Üretiminden 6 ay sonra antioksidan değeri %40 azalmaktadır, tüketim süreci 2 yılı bulan yağlarda bulunabilmektedir. Mümkün olduğu kadar ısıdan, ışıktan ve hava ile temastan korumalıyız ve eğer tüketim sıklığımız az ise küçük şişelerde olanları tercih etmeliyiz.
Yeşil çay
Yeşil çaydaki en etkili antioksidan kateşindir ve özellikle kanser riskini azalttığı bilinmektedir. 6 aylık raf ömründen sonra antioksidan değeri yaklaşık %32 azalmaktadır, özellikle oksijenle temastan ve ışıktan etkilenmektedir.
Yorumlar kapalı.