Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı Mustafa Çağatay’ın hayatını anlatan “Kıbrıs’tan Çağatay Geçti” adlı kitabın tanıtım ve imza günü yapıldı.
Rüstem Kitabevi’nde yapılan etkinlikte Mustafa Çağatay’ın eşi, Tuncay Çağatay, eski başbakan Hakkı Atun, kitabın yazarı İbrahim Erkan Manavoğlu ve başkanlık ettiği kabinede birlikte görev yaptığı isimlerden Özel Tahsin birer konuşma yaptı.
“Kitap adeta bir roman” tanımlamasını yapan Hakkı Atun, kitapta, okul yıllarından itibaren tanıdığı Mustafa Çağatay’ın hayatının tüm aşamalarının, mücahitlikten göçmen oluşuna, başbakanlıktan avukatlığa kadar anlatıldığını söyledi.
Kitap okunduğunda “bir başbakan nasıl olmalı” sorusuna da yanıt bulunacağını kaydeden Hakkı Atun, yaşamında büyük fedakarlıklar yapan Mustafa Çağatay’ın örnek alınması gereken vasıflarından birinin de “adeta bir sabır taşı olması” olduğunu vurguladı.
Hakkı Atun, “Çağatay siyasette bir dönüm noktası olabilirdi, ama maalesef kısmet olmadı” dedi.
Kitabı hazırlamasının yaklaşık 4 yılı aldığını söyleyen Erkan Manavoğlu da Mustafa Çağatay’ın adeta bir hukuk abidesi olduğunu kaydetti. “Mustafa Çağatay adil ve mütevazı bir devlet adamıydı” diyen Manavoğlu, yeni parti kurma kararının hemen ertesinde, hayatına mal olan kazanın meydana geldiğini anlattı.
Tuncay Çağatay da, herkese kitabı okuma çağrısında bulundu.
Özel Tahsin ise 3 bakanlık yaptığını ve bunlarının tümünün Çağatay’ın başbakanlığında gerçekleştiğini anımsattı. Konuşurken zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Özel Tahsin, “Onun kaybı hayattaki en büyük acılarımdan biridir” dedi.
Çağatay’ın 1974 sonrasında kritik dönemde başbakanlık yaptığını anlatan Özel Tahsin, “kimsenin hakkını yemedi, yedirmedi, adaletliydi ve tam bir hukuk adamıydı” şeklinde konuştu.
İbrahim Erkan Manavoğlu tarafından kaleme alınan kitapta, Çağatay’ın çocukluğu, gençliği, TMT yılları, siyasete girişi, 1976-1978 yıllarındaki bakanlık dönemi anlatılıyor.
Mustafa Çağatay’ın kritik 1978-1983 yıllarında 5 yıl süren başbakanlık döneminde yaşananlar da detaylı şekilde kitapta yer alıyor.
Çağatay’ın Denktaş ve Doktor Küçük ile ilişkilerinin yanı sıra, aktif siyasetin ardından avukatlık ofisine döndüğü yılları da aktaran kitapta, birçok bilgi, belge ve fotoğraf ilk kez yayımlanıyor.
1937 doğumlu olan Çağatay, 3 Nisan 1989’te Girne’de evi yakınlarında geçirdiği trafik kazasında 52 yaşındayken hayatını kaybetmişti.
**
Sessiz Çığlık Mektup Yarışması Ödül Töreni yapıldı
Birincilik, Tansel Şık’ın
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Sessiz Çığlık Mektup Yarışması Ödül Töreni cuma akşamı yapıldı.
Dernek’ten yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda yer alan ödül töreninde, bu yıl 16-85 yaş arasındaki yarışmacılar arasından Tansel Şık’ın mektubu birincilik, Gülsade Baybuğa Soykök’ün mektubu ikincilik, Ayşe Sönmez Boran’ın mektubu ise üçüncülük ödülüne layık bulundu.
Ödül ve plaketlerin verildiği törende, dereceye giren 3 mektup da sırasıyla okutuldu.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins “Sessiz Çığlık Mektup Yarışması’nın amacının sessiz çığlıklara ses olarak, sosyal devlet anlayışının eksikliğinden kaynaklanan toplumsal sorunları dile getirmek ve bu alanda farkındalık yaratmaktır” diyerek, başta Sessiz Çığlık Mektup Yarışması’nın sponsorları Albank ve Asbank’a ve törenin evsahipliğini yapan Kıbrıs Türk Sanayi Odası’na ve mektup yarışmasına destek olan herkese teşekkür etti.
Sessiz Çığlık Mektup Yarışması’nı destekleyen sponsorlar, Albank Genel Müdürü Şükrü Can ve Asbank Genel Müdürü Çağatay Karip de yaptıkları konuşmalarda sosyal sorumluluk projelerinin önemine vurgu yaptılar.
Törende son olarak, geçen yıl birincilik ödülüne layık görülen ve Mehmet Ekin Vaiz tarafından bu yıl filmleştirilen Hidayet Uyanık’ın “Benim Annem” isimli mektubu film olarak gösterildi. Filmin https://www.youtube.com/watch?v=PO3S_QKkNrU linkinden izlenebileceği kaydedildi.
**
“Cüneyt’in Cebi” okuyucuyla buluşuyor
Bayrak Fm’de 1994-2016 yılları arasında yayımlanan Cüneyt’in Cebi adlı radyo programı, kitap olarak derlendi.
Programın yapımcısı ve sunucusu Cüneyt Alper, Bayrak FM’de 1994-2016 yılları arasında hazırlayıp sunduğu Cüneyt’in Cebi’nde dinleyicisiyle paylaştığı, kendi kaleminden çıkan yazıları bir kitapta topladı.
Kitabında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda ve Bayrak FM’de işe başlama hikayesinden de bahseden Alper, “Bu sadece benim yaşamım değil, sizler de varsınız, beraber yaşadık” diyor.
Mavi Basımevi tarafından yayımlanan “Cüneyt’in Cebi”, kitabevlerinde satışa sunulmaya başladı.
**
Girne Belediyesi’nin ‘Girne Arkın Group Fest 23’ kapsamında düzenlediği ‘Çocuk Etkinlikleri’ gerçekleştirildi
Çocuklar doyasıya eğlendi
Girne Belediyesi’nin ‘Girne Arkın Group Fest 23’ kapsamında düzenlediği ‘Çocuk Etkinlikleri’ önceki gün yapıldı.
Girne Ramadan Cemil Meydanı’nda 17.00 – 21.00 arasında yapılan etkinlikte şişme oyun parkı, yüz boyama, maskotlar, palyaçolar eşliğinde oyun oynama, balon dağıtımı gibi aktivitelerin ücretsiz olarak çocuklara sunuldu.
Ayrıca organizasyon boyunca açık olan yeme içme stantları da gerek velilerin, gerekse çocukların beğenisine sunuldu.
Ziynet Sali bu akşam sahne alacak
‘Girne Arkın Group Fest 23’de bu akşam Ziynet Sali ve LTB Orkestrası sahne alacak. Konser saat 21.00’de Girne Amfitiyatro’da verilecek. Yarın ise ilk kez hayat bulacak olan ve dünyanın birçok yerinden sanatçıların yer alacağı ‘Girne Belediyesi 1. Uluslararası Müz-ler Sanat Sempozyumu’, Ramadan Cemil Meydanı’nda başlıyor.
Aynı gün Girne Sanat Galerisi’nde ‘Ergün Arda Seramik Sergisi’ sanatseverlerle buluşuyor. Yine Ramadan Cemil Meydanı’nda saat 20.30’da başlayacak ‘Serdar Tuksal Band’ konseriyle gün son buluyor.
Perşembe gününün ilk etkinliği ‘Gastro Show Söyleşi ve Tadım Etkinliği’ saat 18.00’de Girne Sanat Galerisi’nde başlıyor. Perşembe akşamı ise TC Devlet Tiyatroları’nın sahneye koyduğu “Rumuz Goncagül” isimli oyun saat 21.00’de Girne Amfitiyatro’da seyirci ile buluşuyor.
Cuma günü ise ziyaretçiler ‘Gastro Show Kıbrıs Şarabı ve Bağ Ürünleri Tadım Etkinliği’ ile saat 16.00’da Ramadan Cemil Meydanı’nda buluşuyor. Saat 20.30’da ise yine Ramadan Cemil Meydanı’nda Yrd. Doç. Dr. Deniz Sever’in Piyano Resitali’ verilecek. Cumartesi günü ise ‘Wine Fest’ özel etkinliği olan ‘Santana by Latin Power Tribute Band’ konseri, Girne Amfitiytro’da saat 21.00’de yapılacak
**
“Kod Adı Barnabas”
adlı kitap yayımlandı
Kaan Cenk Adasoy’un kaleme aldığı “Kod Adı Barnabas” adlı kitap çıktı.
Kıbrıs’ın sır ve hazinelerinin bir kere daha gündeme gelmesini amaçlayan bilim kurgu roman türündeki kitap, kitapçılarda satışa sunuldu.
Kitapla ilgili tanıtım bülteninde şu ifadeler yer aldı:
“Genç ve ünlü Oxford profesörü Kemal Süleyman, Kıbrıs’ta geçmişinin hayaletlerini geride bırakmıştı. Ta ki gizemli bir gemi keşfi onu tekrar adaya çağırana kadar. Unutmaya yüz tutmuş bir sırrın peşine düşen Kemal, aşkın ve ihanetin iç içe geçtiği tehlikeli bir maceraya sürüklenir.
Kaan Cenk Adasoy’un ustalıkla kurguladığı bilim kurgu romanı, okuyucuları sırlarla dolu bir yolculuğa davet ediyor. Kemal’in geçmişiyle yüzleşeceği ve gerçekleri çözmek için sınandığı bu roman, edebiyat tutkunları için vazgeçilmez bir seçenek.
“Afrodit bir mozaik gibi dağıldı. Her parçanın vurduğu yer toprak oldu, yarıldı ve güzel olan her şeyi alıp kapandı. Yer, gök, bir de o; şimdi Afrodit’in ölümüne tanıklık ediyordu”.
Bu eserle Kıbrıs’ın sır ve hazinelerinin bir kere daha gündeme gelmesini temenni ederiz…”
**
“Lambousa Prensesi”
bu akşam tanıtılıyor
Dr. Bülent Dizdarlı’nın son romanı “Lambousa Prensesi”nin tanıtım söyleşisi bugün saat 19.00’da, Yenikent’deki Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği binasındaki Med Club’ta yapılıyor.
Etkinlikte, yayınevi ve yazarın konuşmalarının yanı sıra kitap satışı da yapılacak ve okurlar, yazara soru ve yorumlarını iletip kitaplarını imzalatabilecek.
Kıbrıs efsanelerini, mitolojiyi ve günümüz gerçekliğini ustalıkla bir araya getiren “Lambousa Prensesi”, şiddete uğrayan genç bir kadının iyileşme sürecini ele alırken, yarattığı çok boyutlu karakterlerle toplumun hastalıklı yönlerini ortaya koyuyor.
Dizdarlı kitabını, “şiddet gören tüm kadınlara, şiddetin son bulması dileğiyle” ithaf etti.
**
Buffer Fringe Performans Sanatları
Festivali 5 Ekim’de açılıyor
Dayanışma Evi tarafından organize edilen Buffer Fringe Performans Sanatları Festivali, 10’uncu yılını, “Dönüm Noktası” teması altında sahnelenecek olan yerel ve uluslararası performanslar ve atölye çalışmaları ile kutlayacak. Festivalin açılışı, halka açık ve ücretsiz olarak 5 Ekim’de Dayanışma Evi’nde yapılacak.
Dayanışma Evi’nden yapılan açıklamaya göre, 2023 programının kürasyonu, 2022 yılında festivale katılan sanatçılardan Ahmad Baba ile Visual Voices’i temsilen Eleni Angastiniotou ve Dayanışma Evi iş birliğinde gerçekleştirildi.
Festivalin ana programı 5, 6 ve 7 Ekim tarihlerinde, paralel aktiviteler ise 4 ve 8 Ekim’de Lefkoşa’da sergilenecek.
Festivalin açılışı, halka açık ve ücretsiz olarak 5 Ekim’de Dayanışma Evi’nde yapılacak. Açılış gününde, seyirciler, hem performanslar hem de enstalasyon çalışmalarını ücretsiz olarak izleyebilecek.
6 ve 7 Ekim tarihindeki performanslar için ise biletler Dayanışma Evi’nin, https://www.home4cooperation.info/buffer-fringe-2023/ internet sitesinden edinilebilecek.
Festival sürecince sanatçılar tarafından ücretsiz atölye çalışmaları da verilecek. Atölyelere, Dayanışma Evi https://www.home4cooperation.info/buffer-fringe-2023/ web sitesinden kayıt yapılabilecek.
Yorumlar kapalı.