Özgür Yeleğen

TEKNOFEST KKTC’de yapılmalıdır







Teknofest’in kendi internet sitesinden tanıtımını yapıp, biraz bilgi verdikten sonra neden ülkemizde bu festivalin düzenlenmesi gerektiği konusunu paylaşacağım. 2021 yılında Türkiye’nin ilk uzay programı tanıtılmıştı. Bu topraklarda göklerin keşfi yeni bir durum değildir. Tarihimizde sayısız girişim, gözlem ve çalışma olmuştur. Fergani, Bruni, Ali Kuşçu, Cezeri, Takıyüddin gibi Türk veya Türk nesepli birçok araştırmacı, bilim insanı sayabiliriz. Hatırlayınız kendi uydumuz olmadan savaş sanatında diğer sözde müttefik devletlerden gözlem ve takip adı altında enformasyonlar talep ederdik, onlarda keyfi gelirse bize bu enformasyonları gönderirdi. O günlerden bugüne çok büyük irade gösterildi. Kötü komşu insanı ev sahibi yapar misali kendi uzay ve havacılık programımızın ivedi başlatılmasına karar verildi.

Türk Havacılık ve Uzay sanayi programımız ciddi çalışmalarla başladı başlayalı altısı haberleşme, üçü gözlem ve imece uydusu ile uzaydaki uydu sayımız on adede çıkmıştır. Bu gelişmelerin hemen hemen tamamı son yirmi yıldadır. Bu konuyla ilgili yazacak o kadar çok gelişme var ki ayrı bir makalenin konusudur.

Gelelim Teknofest’e, Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest 2018 yılı sonrası etkinliklerini 14 farklı kategori ile başlatmıştır. Son yapılan TEKNOFEST’te ise 10 farklı teknoloji yarışması düzenlemiş ve bu yarışmalara 1010 takım ve 5636 yarışmacı başvurmuştur. Yurtdışındaki ilk etkinlik Azerbaycan’da gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında düzenlenen en büyük Teknofestlerden Karadeniz Festivali’ne 40 farklı teknoloji yarışmasında 154 binden fazla takım ve 600 binden fazla yarışmacı başvurmuştur. Evet, rakamları yanlış okumadınız, 600 binden fazla yarışmacı. Teknofest yarışmalarında Robolig yarışması, hava gösterileri, eğitici atölye çalışmaları, uçuş etkinlikleri vb. birçok faaliyet eş anlı yapılmaktadır.

Gençlerimizin kaynaşması için bu tip yarışmacı faaliyetlerin yapılmasını hem sosyal hem de eğitici birçok aktiviteyi barındırmasını büyük bir fırsat olarak görüyorum. Bu tip aktiviteler ve festivaller gençlerimize hem vizyon katacak, hem de iş imkanları anlamında yeni bakış açıları geliştirecektir. Bildiğiniz üzere hali hazırda bilgisayar, elektronik, mekatronik, robotik mühendislikleri ve pilotaj eğitimi veren üniversitelerimizde bulunmaktadır. Hem üniversitelerimizin hem de ilgili bölümler dışındaki öğrencilerimizin, havacılık merakı olan gençlerimizin katılacağı bu tip bir etkinliğin yapılmasını öncelemeliyiz.

Bu faaliyet eğitici ve öğretici bir misyon üstlendiği gibi KKTC turizminin ve üniversitelerimizin tanıtımı alanında büyük bir işlevsellik üstlenecektir. İrade gösterelim, kolları sıvayalım. İmkan ve alan yaratalım. Anavatana bu konuda isteğimizi belirtip gerekli organizasyon için 2024 bahar sonuna hazırlıklarımızı başlatalım. Hep ne söylüyoruz, bizim ülke olarak vizyona ve vizyoner kişilere ihtiyacımız vardır. Bu etkinlik 2024 yılı için büyük ve güzel bir başlangıç olsun. Geleceğimiz göklerdedir. Kalın Sağlıcakla.

TEKNOFEST KKTC’de yapılmalıdır
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.