Özgür Yeleğen

İhtiyat Sandığı Dairemize ve tasarruf sahiplerine arbitrajı anlatayım







Değerli okuyucularım, Finansal mühendislik ürünlerimizden çeşitli defalar bu köşede sizlere bahsettim. İhtiyat sandığı dairemiz hepimizin malumu olduğu üzere en garantili şekilde tasarruflarımızı değerlendirmek durumundadır. Bu üründe genelde yıllardan beridir mevduat olarak bilinir. Ancak mevduat dışında, organize borsalarda dizayn edilmiş ve sadece aynı ürün veya ürün grupları arasındaki fiyat farklılıklarından kaynaklı ARBİTRAJ dediğimiz bir finansal türev enstrüman daha vardır. Bu yazımda bu ürünü detaylı şekilde sizlerle paylaşacağım.
Fiyat farklılıklarından kar elde etmek amacıyla varlıkların alınıp satılması uygulaması olan arbitraj, onlarca yıldır bilgili yatırımcıların gizli silahı olmuştur. Bu ürün, iyi uygulandığında hem yükseliş hem de düşen piyasa koşullarında tutarlı karlar sağlayabilecek bir stratejidir. Bu yazımda kapsamlı şekilde, arbitraj dünyasının derinliklerine ineceğim, çeşitli biçimlerini, arkasındaki temel ilkeleri ve kazancımı en üst düzeye çıkarmak için arbitraj piyasalarında etkili bir şekilde gezineceğim, hep beraber keşfedelim.
Arbitraj, aynı varlığın veya menkul kıymetin farklı pazarlardaki fiyat farklılıklarından yararlanma sürecidir. Amaç, varlığı bir piyasada daha düşük bir fiyattan satın alıp, diğerinde daha yüksek bir fiyata satarak fiyat farkından etkili bir şekilde kazanç sağlamaktır. Bu fiyat farkı, piyasa verimsizlikleri, arz ve talepteki farklılıklar veya ticaretteki zamansal farklılıklar gibi çeşitli nedenlerden dolayı mevcut olabilir. Biraz akademik tarafa girelim ve sabrınızla birlikte yazımıza devam edelim. Temel arbitraj türlerini şöyle sıralayabilirim, Mekansal Arbitraj, coğrafi olarak ayrılmış pazarlar arasındaki fiyat farklılıklarından yararlanmayı içerir. Bu, farklı bölgelerde ve hatta ülkelerdeki malların fiyatlarındaki farklılıkları içerebilir. Birleşme Arbitrajı, bir şirketin birleşme veya satın alma duyurusu öncesinde ve sonrasında şirketin hisse senetleri arasındaki fiyat farklarından kar sağlamaya odaklanır. Yatırımcılar, genellikle bu tür olaylar sırasında meydana gelen fiyat yakınsamasını öngörür. Üçgen Arbitraj, öncelikle döviz piyasasıyla ilişkili olan üçgen arbitraj, üç farklı para birimi arasındaki döviz kurlarındaki tutarsızlıklardan yararlanır. Bu strateji üç para birimi arasındaki ilişkiden yararlanmaya dayanır. Örneğin memleketimiz için Sterlin,Euro ve Dolar arasındaki fiyat farklılıklarından aynı anda faydalanabilirim. İstatistiksel Arbitraj,geçmişteki veya piyasa karşılaştırmalı değerlendirmelerine göre yanlış fiyatlanan varlıkları belirlemek için niceliksel analiz kullanırım. Bu arbitraj biçimi genellikle iki ilişkili varlığın istatistiksel modellere dayalı olarak alınıp satıldığı çiftli ticareti içerir.
Arbitrajda başarılı olmak için doğru araçlara ve zihniyete sahip olmak çok önemlidir. Arbitraj için bazı temel bileşenleri şöyle sıralayabilirim, veri kaynakları, güvenilir gerçek zamanlı piyasa verileri, arbitrajın can damarıdır. Zamanında ve doğru fiyatlandırma verilerine erişim çok önemlidir. Analitik araçlar, fırsatları belirlemek ve potansiyel riskleri değerlendirmek için veri analizi ve modelleme araçlarından yararlanırım. Bu, niceliksel analiz, istatistiksel modeller ve algoritmik ticareti içerebilir ki benim İHTİYAT SANDIĞI DAİREMİZE önerdiğim kar metoduda bu çalışma üzerindir. Pazar araştırması, ticaret yaptığınız varlıkları etkileyebilecek piyasa eğilimleri, haberler ve olaylar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Zaten bu son madde olmazsa olmazımızdır. Türkiye gibi yüksek dinamiğe sahip ve heran herşeyin değiştiği bir ekonomide yakın takip ve İSTATİSTİKSEL ARBİTRAJIMIZIN garanti bariyerlerini kurmak ve buna göre bir yazılım geliştirmek ana konumuzdur. Hali hazırda birkaç yıldır güvenli şekilde çalışan bu sistemler organize borsamızda trade edilmektedir, alınıp satılmaktadır.
Risk Yönetimi diğer birana başlıktır, örneğin mevduat tarafından “Risk Yoktur” kısmına ben katılamıyorum. 1.Öncelikle yatırımlar Türk Lirası olduğu için KUR RİSKİMİZ vardır. 2. Eflasyon ve GİZLİ EFLASYON riski vardır.
Peki arbitrajda, sistem nasıl çalışmaktadır ve RİSK nasıl ölçülür, gelin bu konunun biraz daha detaylarına girelim, öncelikle arbitrajda pozisyonunumu boyutlandırırım, her bir arbitraj fırsatına ne kadar sermaye tahsis edileceğini dikkatle değerlendiririm. Poziyon Riskini azaltmak için yatırımlarımı çeşitlendiririm. Buradaki RİSK getiri anlamındaki RİSKTİR. Yani daha az getiri elde etmem anlamındaki RİSKİ içerir. Bunu zaten KKTC’de hali hazırda mevduat tasarruflarımızda da bilfiil yaşamaktayız. Sistemde zararı durdur ve kâr al emirlerimlerim vardır, potansiyel kayıpları sınırlamak ve önceden tanımlı eşiklerim karşılandığında kârımı güvence altına almak için bunları uygularım. Portföy risk değerlendirmesi yaparım, Arbitraj portföyümün genel risk maruziyetini düzenli olarak değerlendiririm ve gerektiğinde ayarlamalar yaparım. Sermaye tahsisine küçük başlarım,arbitrajda yeni olduğum için, küçük bir sermaye tahsisiyle başlarım ve deneyim ve güven kazandıkça bunu kademeli olarak artırırım. Yeniden yatırım yaparım, zaman içinde kazancımı artırmak için kârımı yeniden yatırırım. Bu, arbitraj işimin büyümesini hızlandırabilir.
Gelin riskler ve zorluklar kısmından da gayet şeffaf olarak bahsedelim. Arbitraj her ne kadar güvenli bir ürün olarak görülsede, mevduat dahil her finansal estürmanda olduğu gibi tekrarla, riskleri vardır ve potansiyel zorlukların farkında olmak önemlidir, Piyasa Riskleri, Piyasa oynaklığı, likidite sorunları ve beklenmedik olaylar arbitraj fırsatlarını etkileyebilir. Altını çizerek tekrar yazıyorum FIRSATLARINI. Uygulama Riskleri olabilir, gecikmiş emir uygulaması, kayma ve teknolojik aksaklıklar KARLARI aşındırabilir. Düzenleyici Riskler, farklı pazarların farklı kuralları ve düzenlemeleri olabilir. Türkiye gibi ülkelerde bir Pazar sabahı uyandığımızda spesifik, piyasaya yönelik bir vergi uygulaması kararı ya da bir uygulama değişikliği kararı olabilir. Faaliyet gösterdiğiniz pazarların yasal çerçevesine uymamız çok önemlidir. Arbitraj işimizi oluşturmak yasal ve vergisel hususlarda, arbitrajın vergi sonuçları farklı olabilir ve uyumluluğu sağlamak için vergi uzmanlarıyla da görüş alış verişinde bulunulması gerekebilir. Teknoloji ve otomasyon kısmı bana en çok güven veren bölümdür, işlemleri hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirmek için teknolojiden ve otomasyondan bu üründe azami şekilde yararlanırım. Sağlam ticaret sistemleri ve algoritmaları bana rekabet avantajı sağlayabilir. Ekip ve ortaklıklarım en önemli hususlardandır, arbitraj işlemleri tam profesyonellerden oluşan bir ekip işidir. Arbitraj yeteneklerimi geliştirmek için bir ekipler oluştururum ve uzmanlarla ortaklık kurarım. Çeşitli uzmanlıklar değerli bir varlıktır. Arbitraj ve piyasa etkinliği diğer önemli bir husustur, piyasacı görüşlerine göre bazıları, arbitrajın fiyat farklılıklarını düzelterek piyasa verimliliğine katkıda bulunduğunu öne sürerken, diğerleri bunu piyasa istikrarsızlığının kaynağı olarak görmektedir.Piyasa İstikrarı Üzerindeki Etki,Arbitraj kavramı bu tartışmanın diğer önemli bir ana konusudur, özellikle de yüksek frekanslı ticaret, piyasa istikrarına ilişkin endişeleri artırmaktadır, ancak GELECEK BUDUR ve yüksek frekanslı işlemlerin hacmi daha da artacaktır. Bu kaygıları ve sonuçları da başka bir köşe yazımızda inceleyelim. Arbitraj, beceri ve disiplinle uygulandığında karlı bir yatırım stratejisi olabilir.
Özetle, İhtiyat Sandığı Dairemiz, yatırımlarımızı etkin şekilde yönetmekle mükelleftir. Piyasa koşulları özellikle bu dönemde fiyat farklılıkları açıldığı için arbitraj ürünlere daha müsaittir. Gerekli düzenlemeler yapılarak en azından birikimlerimizin küçük bir kısmı ile bu ürüne yatırım yapılarak sonuçları kısa ve orta vadede değerlendirilebilir. Kalın Sağlıcakla.

İhtiyat Sandığı Dairemize ve tasarruf sahiplerine arbitrajı anlatayım
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.