Prof.Dr.Oğuz Karakartal

“Larnaka Bekirpaşa Ortaokulu”nun İstanbul Resim Sergisi (1957)







   1948’de kültür gezisi amacıyla öğretmen arkadaşlarıyla birlikte Kıbrıs’a gelen Türkiye’nin Çorum ve Hatay milletvekili öğretmen Hasene Ilgaz’ın dönüşünde kitaplaştırdığı “Kıbrıs Notları” adlı eseri, Türkiye ve Kıbrıs Türklüğünün hislerini aktaran samimi anlatımıyla adeta Anavatan kamuoyunda Kıbrıs duyarlılığının ateşini fitilliyordu. Önce “Kadın” adlı gazetede bölüm bölüm yazılan Kıbrıs gezisi, okuyucudan ilgi ve coşku görünce kitaplaştırıldı. Öte yandan Sedat Simavi’nin“Hürriyet” gazetesi, manşetlerine taşıdığı Kıbrıs Türklüğünün sorunları yazıları Kıbrıs’a dikkati daha da yoğunlaştırdı. 1955’te EOKA’nın kurulması ve Türklere karşı başlayan saldırılar “Kıbrıs Katliamı” gibi ilk eserlerin yayınlanmasını getirdi. Bu esnada iktidardaki Menderes (Demokrat Parti) Hükümeti, önceki İnönü yönetiminin Kıbrıs konusundaki çekingen tavır ve politikasının tersine daha aktif ve girişken rol oynuyor, Kıbrıs Türk gençlerinin Türkiye’de okutulması, adaya maddi ve manevi yardım hususlarında daha cömert davranıyordu. 1950-1960 Demokrat Parti yönetimi evresinde Kıbrıs Türklerine, Kıbrıs davasına ve Kıbrıs Türklüğüyle ilgili konulara basın yayında fazlaca yer veriliyor, Kıbrıs milli bir dava, politika haline geliyordu. Kıbrıs Türkleri de her türlü olumsuz ulaşım şartlarına, maddi ve manevi imkansızlığa rağmen Türkiye’ye karşı adımlar atıyor, sadece okumak amaçlı değil, kültür faaliyeti olarak da Türkiye’de kendini, Kıbrıs Türkü’nü tanıtmaya yönelik bir şeyler yapmaya çalışıyordu.
   Bu bağlamda adı geçen konu çerçevesinde bir etkinlik “Larnaka Bekirpaşa Ortaokulu”nun 1957’de İstanbul’da açtığı resim sergisidir. Sergi, Larnaka Bekirpaşa öğrencilerine resim öğretmenleri Makbule Necdet tarafından hazırlatılmıştır. Öğrencilerine, mesleğine düşkün ve vatansever bir öğretmen olan Makbule Necdet Hanım’ın bu girişimi gerçekten alkışlanacak niteliktedir. Elimizde bu serginin açılış davetiyesi mevcuttur. Davetiyenin kapak-dış kısmında bir tablo, içerde sol tarafta davetiye yazısı, sağ tarafta ise dönemin maarif (eğitim) bakanlığı müsteşarlarından Hasan Kavruk’un görüşleri yazılıdır. Davet yazısı şöyle:
   “Larnaka Bekirpaşa Ortaokul öğrencilerinin 1956-1957 öğretim yılı çalışmalarından derlenen ve 19 Ağustos 1957 Pazartesi günü Beyoğlu Şehir Galerisi’nde saat 16.00 da açılacak Resim Sergisi’ne şeref vermeniz büyük sevinç vesilesi olacaktır.
   Resim Öğretmeni Makbule Necdet”
   Eğitim Müfettişi Hasan Kavruk ise davetiyenin sağ tarafındaki yazısında, dünyanın her yerinde çocukların en mütevazı, en halis yaratıcı, saf, temiz ve hilesiz bir ruha sahip olduklarını belirttikten sonra: “Kıbrıs’ın bağrından bizlere renk renk selam ve kucak dolusu muhabbet getiren, yavrularının cennetini heyecanlarıyla sulayan Makbule Necdet’i, yolunda anlayışla yürüyen sanatkȃr bir öğretmen olarak muhabbet ve hürmetle selamlarım.” der.
   Larnaka Bekirpaşa ilk ve ortaokulunun bu resim sergisi İstanbul’da 19 Ağustos’tan 31 Ağustos’a kadar açık kalmış, ilgi çekmiştir. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a da davetiye gönderilmiş, postadaki gecikme sebebiyle Cumhurbaşkanı açılışa katılamasa da tebriklerini bildirmiştir.
   Türkiye-Kıbrıs birlikteliği bu gibi fedakȃr, vazifesini bilen öğretmenler ve gençler sayesinde bugünlere geldi.
  

“Larnaka Bekirpaşa Ortaokulu”nun İstanbul Resim Sergisi (1957)
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.