Prof.Dr.Oğuz Karakartal

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden tanıtıcı bir kitapçık: 450 Yılı Aşkın Geçmişimiz”

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Kıbrıs Türklerinin öz bağrından çıkmış ve varlığı 450 yıllık bir medeniyet kurumudur. Temelini İslam dininin yardımlaşma ve iyilik prensibinden alan Vakıflar İdaresi iyilik yolunda malını, maddi varlığını vakfedenlerin emanetini korur, yardımlaşma yolunda kullanır. Bu bağlamda toplumun temel direklerinden biridir. İşte Kıbrıs Vakıflar İdaresi yaptıklarını ve Vakıf ruhunu anlatan okunmasını rahat, pratik bir kitapçık hazırladı: “450 Yılı Aşkın Geçmişimiz.”
Hiçbir şey köksüz olamaz. Köksüz şeyler su üzerinde yüzen ve sağa sola savrulan parçalara benzer. Kıbrıs Vakıflar İdaresi de Kıbrıs Türk toplumunun 1571’den günümüze varlığını koruyan, köklerine sahip çıkan bir değeridir.
Kıbrıs Vakfılar İdaresi halk dilindeki kullanımıyla Evkaf, hazırladığı kitapçıkta bir takım dövizler kullanarak ana fikrini ifade eder. Bunların başında “Evkaf demek iyilik medeniyeti demektir” gelir.  Kitapçıkta vakıf edilen binalardan örnekler verildikten sonra vakıf anlayışına, vizyonuna değinilir. Kitapçıkta vakıf medeniyetinin nasıl inşa edildiği de örneklerle verilir. Eğitim bursları, okul inşaları, öğretmen maaşı ödeme, fakir ve yaşlılara yardım, haham inşaları, çiftçiye yardım” gibi zengin bir alanda hizmet söz konusu olmuştur geçmişten günümüze. Evkaf’ın bastırdığı Kıbrıs haritaları da vardır. Bunlardan örneğin İngiliz zamanı adada 400’e yakın cami, 109 evkaf çiftliği ve  596 Türk mezarlığı olduğunu öğreniriz. “İyilik sizi iyileştirir” sloganıyla yola çıkan İyiyim Gönüllüleri de ayrı bir gönüllü hizmetidir. Bu oluşum çevre temizliği, yaşlı ziyaretleri, sokak hayvanlarının bakımı, israfla mücadele başta olmak üzere çeşitli konularla gönüllü hizmet gösterir, çocuklarımıza bunları öğretir.
Küçük bir kitapçığa sığdırılan bu büyük ve önemli hizmetlerden ötürü Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin tüm ilgililerini tebrik etmek ve onlara destek olmak gerekir. Kamu vicdanında güzel bir mevki işgal eden Kıbrıs Vakıflar idarimizi kutlarız.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden tanıtıcı bir kitapçık: 450 Yılı Aşkın Geçmişimiz”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.