Prof.Dr.Oğuz Karakartal

Kıbrıs Türk Şairlerinin Kaleminden İslami-Dini Şiirler





(Hazırlayan: Oğuz KARAKARTAL – Şerif AVŞAR)

 

2023 yılının son günlerinde 21 Aralık Şehitler Haftası esnasında Kıbrıs Vakfılar İdaremiz, şahsım ile master öğrencimle birlikte bir ufak seçkiyi kitaplaştırdı. Belki de bu tür bir kitapçık ve seçki KKTC’de ilk defa yapılıyordu. Kitapçığın adı: “Kıbrıs Türk Şairlerinin Kaleminden İslami-Dini Şiirler”!

Bu antolojide çoğu yaşayan Kıbrıs Türk şairlerinin yazdıkları şiirlerden dini-İslami konulu olanlar, çeşitli şiir kitapları taranarak bir araya getirildi. Derlenen yirmi beş dini konulu şiir arasında Mahmut İslamoğlu, Osman Türkay, Sevilay Sadıkoğlu, Urkiye Mine Balman, Fikret Kürşat, Emine Hür, Mehmet Levent gibi isimlerin imzası var. Kıbrıs’ta kimi çevrelerin,  Kıbrıs Türk halkının sanki dini yokmuş veya nötr bir din anlayışın sahipmiş gibi sözde sunumlarını bu şiirler çürütüyor.

Kıbrıs, İslam tarihi ve kültürü açısından Akdeniz coğrafyasındaki en anlamlı adadır. İslamiyet’in yayılma evrelerinde İslam neferlerinin “Ezan-ı Muhammediye”yi götürmek istedikleri yerlerden biri bu ada olmuştur. Peygamberimiz Hazret-i Muhammet’in (S.A.V) süt teyzesi Ümmü Haram’ın Kıbrıs’ın fethine katılmak üzere ileri yaşlarda Kıbrıs seferine iştirak ettiği ve Larnaka’da kıyıya çıktıktan sonra atının sendelemesiyle kendisinin burada şehit düştüğü bilinir. Bundan ötürü Kıbrıs adasından söz edilirken Türk-İslam literatüründe, “Hazret-i Peygamberin Rüyasına Giren Kıbrıs” şeklinde bir ibare de kullanılmıştır.

Kıbrıs bugün 450 yıllık Türk-İslam kültürel varlığıyla ayaktadır ve halen KKTC Akdeniz adaları içinde ezan sesinin yükseldiği, ay-yıldızlı sancakların dalgalandığı tek adadır. Kıbrıs Türkleri varlıklarını tehdit eden her türlü iç ve dış saldırılara rağmen yüzyıllardır dirençle dimdik ayakta durmaktadır. Ancak bu varlığı korumak, adadaki Türk-İslam ateşini canlı tutmak ulusal vazifelerimizin arasında gelmektedir. Kıbrıs Türkü Müslümandır. Geçmişten bugüne bir çok unsur bu gerçeği ifade eder. Bu bağlamda tekrar etmek gerekirse, eski dönemlerden şimdiye Kıbrıs Türk şairlerinin öz kaleminden çıkmış dini-İslami temalı şiirler, Ada Türklüğünün İslamiyet’in kopmaz bir parçası olduğunu göstermektedir.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi olarak bu seçkinin basılmasına ve KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi Türkçe Kulübü öğrencileri tarafından, “21 Aralık Şehitler Haftası Münasebetiyle” düzenlenen olan şiir gecesinde seslendirilmesine destek vermiştir. Şükranlarımızı arz ederiz. “Kıbrıs Türk Şairlerinin Kaleminden İslami-Dini Şiirler” kitapçığında yer alan bir şiirle yazımızı sonlandıralım:

 

KADİR GECESİ

 

Kadir gecesidir huzurundayım.

Ruhum, bedenimle ben buradayım.

Allah’ım kerem et duy sesimizi.

Affet sen Yarabbi her şeyimizi.

 

Günahkâr kullarız sığındık sana.

Duy dualarımı yardım et bana.

Hikmetini göster, kurtar sen bizi.

Bilirsin Yarabbim her şeyimizi.

 

Ruhum perişandır hep olanlardan.

Dileğim huzurdur tek Yaradandan.

Bağışla günahlarımı, aç yollarımı.

Milletim zordadır, uzat kollarını.

 

Yardım et kullarına ayağa kalksın.

Gelecek günlere ümitle baksın.

Mübarek gecede niyazım budur.

Çekilen acıyı Allahım durdur.

 

Kulların duada bu akşam sana.

Allahım yardım et yaradılana.

Kadir gecesinin mübarek nuru.

Kaplasın yurdumu kalmasın soru.

 

2009   (Fikret Kürşad)

 

 

 

**

 

HASDER ile Yıltan Taşçı Akademi iş birliğiyle Lefkoşa Sanat Merkezi (LESAM) açılıyor

 

Sanatseverlere hizmet sunacak

 

Halk Sanatları Vakfı (HASDER) ile Yıltan Taşçı Akademi (YTA) arasında sanat, kültür ve eğitim alanlarında iş birliği ve güç birliği yapılması konusunda protokol imzalandı.

HASDER Başkanı Kani Kanol ve Yıltan Taşçı tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, HASDER ile YTA arasında imzalanan protokol uyarınca HASDER’e ait Lefkoşa surlar içinde bulunan eski Ayluka Kilisesi bina ve bahçesi, Lefkoşa Sanat Merkezi (LESAM) adıyla sanatseverlerin hizmetinde olacak.

İki fotoğraf stüdyosu ve sergi salonunun olduğu LESAM’da konser, sunum, söyleşi, konferans, panel, açık oturum, atölye çalışmaları vb. etkinlikler düzenlenebilecek.

Açıklamada, LESAM’ın tam donanımlı olarak işlevsel hale gelebilmesi için çalışmaların devam ettiği ve ileriki günlerde açılacağı belirtildi.

 

 

 

**

 


LAÜ’de ilk yardım atölyesi gerçekleştirildi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Bölümü 2. sınıf öğrencilerinin katkılarıyla, Eczacılık Fakültesi öğrencileri ilk yardım ve uygulamaları hakkında uygulamalı ve teorik eğitimden geçerek bilgi sahibi oldular.
Yabancı cisim tıkanıklıkları, düşme ve burkulmalar, kalp ve solunum durması, kalp masajı, nöbet geçiren hastaya müdahale, ilk yardımda kullanılma ihtimali olan ilaçlar konusunda katılımcılara önce teorik bilgi verildi. Sonrasında kalp masajı yapma, nöbet geçiren hastayı stabilize etme, düşme ve burkulmalarda malzemelerin ilk yardım amaçlı kullanımı, Heimlich manevrası, ve bazı temel ilaç uygulamaları hakkında katılımcının da bizzat deneyimlediği workshop yapıldı.
Bu eğitim sonunda geleceğin eczacıları hem mesleğe atılmadan önce güncel ilk yardım uygulamaları hakkında bilgi sahibi oldular, hem de bazı ilaç uygulamalarının nasıl yapılacağını bizzat maketler üzerinde yaparak deneyim sahibi oldular.

Kıbrıs Türk Şairlerinin Kaleminden İslami-Dini Şiirler
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.