Nihal Salman

Anne babanın boşanma kararı çocuğa nasıl anlatılır?






   Boşanma kararı çocuğa anne baba tarafından beraberce açıklanmalıdır. Ayrı yaşama veya boşanma kararında, her iki kavramın da tam olarak ne anlama geldiği, çocuğa yaşına uygun olarak izah edilmelidir. Boşanmanın anne baba sevgisi ve ilgisini kaybetmek anlamına gelmediği özellikle vurgulanmalıdır. Boşanma kararı karşısında çocukların duygusal tepkilerini boşaltmalarına izin verilmelidir.

   Boşanma açıklamasından sonraki günlerde konu üzerinde düşünmeye başlayan çocuğun kafasında oluşabilecek her türlü soru, cevaplanmaya çalışılmalıdır. Çocuğun anne babasının neden boşandığı, bundan sonra ne olacağı, boşanma sonrasında nelerin değişeceği, boşanmalarının kimin suçu olduğu gibi sorularına, anne babanın mümkün olduğu kadar dürüst ve gerçekçi cevaplar vermesi önemlidir.

   Çocuklar çoğu zaman içinde bulundukları durumu, anne babalarının tepkilerine bakarak yorumlarlar. Anne babanın çocuğun sorularını cevaplarken abartıya kaçmaları, duygu sömürüsü yapmaları, karşı tarafı suçlu göstermeye çalışmaları, çocuğa yeni sıkıntılar yükler ve çocukta derin travmalar oluşturabilir. Anne veya babanın gücünü yitirmesi, ağlama nöbetleri geçirmesi, çaresizlik, umutsuzluk gibi duygular altında davranması, çocukların da içinde bulundukları durumu olumsuz algılamalarına, güven duygularını yitirmelerine ve kendilerini tehdit altında hissetmelerine sebep olur. Anne baba güçlü davranmalı, morallerini yüksek tutmalı, olumlu ve yapıcı davranmaya çalışmalıdırlar.

   Çocukların zihinlerinde, boşanma kararının kendilerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını, bu kararda kendilerinin bir suçu olup olmadığını sorgulayan sorular sıklıkla yer almaktadır. Bu kararın onlarla ilgisinin olmadığı anlatılmalıdır. Boşanırken çocuğa verilebilecek en büyük zarar, boşanmanın onun yüzünden olduğunu söylemektir. Boşanmanın anne ya da babadan ayrılmak anlamına gelmediği, ebeveynin her ikisinin de sevgilerinde eksilme olmadığı, hem annesinin hem de babasının kendisiyle her ihtiyacı olduğunda ilgilenecekleri çocuğa güven verici bir dille anlatılmalıdır. Çocukla konuşurken boşanma sonrasında hayatında nelerin değişeceği değil, nelerin aynı kalacağı vurgulanmalıdır.

Anne babası boşanma kararı alan bir çocuk

anne babasından ne duymak ister?

– “Boşanma kararımız sana olan sevgimizi hiç etkilemez.”

– “Seni her zaman çok seviyoruz. Biz senin her zaman anne ve baban olmaya devam edeceğiz ve bunu hiç bir şey değiştiremez.”

– “Boşanmamız kesinlikle senin suçun değil.”

Çocukların aklından geçebilecek sorular

   Çocuklar akıllarından geçen bazı soruları sesli olarak sorabildikleri gibi, sormakta zorlanabilir veya içlerine atabilirler. Anne babanın görevi yaşlarına bağlı olarak değişebilecek bu soruları, sesli olarak sorulmamış bile olsa bulup cevaplamaktır. Annesi babası boşanma kararı alan hemen her çocuğun zihninden geçmesi muhtemel bazı sorular şunlardır:

– “Benim yüzümden mi boşanıyorsunuz?”

– “Annemi/babamı bir daha görebilecek miyim?”

 – “İstediğim her zaman annemi/babamı görebilecek miyim?”

– “Evden hanginiz ayrılacak?”

– “Neden annem/babam evden ayrılmak zorunda?”

– “Annem/babam bizden ayrıldığı zaman nerede yaşayacak?”

– “Annem/babam da bizimle burada yaşasa olmaz mı?”

– “Neden seninle kalamıyorum?”

– “Annem/babam bizden ayrı olursa kendini mutsuz hissetmez mi?”

– “Bir gün yeniden birleşecek misiniz?”

– “Bizi kim koruyacak?”

– “Bize kim yemek pişirecek?”

– “Beni kim uyutacak?”

(Kaynak kullanılmıştır)

Anne babanın boşanma kararı çocuğa nasıl anlatılır?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.