Melis Burcu Akman

Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutuyoruz






Günümüzde birçok kişi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları oluştururken, her şeyin bir dengede olması gerektiği gerçeğini unutmakta ve normal şartlarda sağlıklı olan alışkanlıkları gereğinden fazla uygulayarak sağlıksız hale getirebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki sağlık, yalnızca doğru şeyleri yapmakla değil, bu doğru şeyleri doğru miktarda yapmakla kazanılır. Su tüketimi, egzersiz, vitamin ve mineral kullanımı, protein alımı ve uyku gibi konular sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Ancak, bu sağlıklı alışkanlıklar aşırıya kaçıldığı zaman sağlığı tehdit edici unsurlara dönüşebiliyorlar. Bu haftaki köşe yazımız için azının ve fazlasının zarar olduğu bazı sağlıklı alışkanlıkları siz Kıbrıs Gazetesi okurları için derledim.

Egzersiz

Düzenli egzersiz, sağlıklı yaşamın elbette ki vazgeçilemez bir parçasıdır. Egzersiz düzenli ve doğru sürelerde yapıldığı zaman vücudumuz ile alakalı her alana olumlu fayda sağlamaktadır. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu gibi egzersizin de fazlası zarardır. Aşırı egzersiz, kas hasarlarına, yaralanmalara, zihinsel ve bedensel yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tükenmişlik sendromuna yol açabilir.
Haftalık olarak egzersiz süresi, kişinin sağlık durumu, fitness seviyesi ve egzersiz geçmişine göre değişiklik gösterebilir, ancak genel olarak sağlıklı yetişkinler için sağlık kuruluşları tarafından önerilen süre haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersizdir. Bu süreyi sağlamak için haftada 3-5 gün, günde 30-60 dakikalık egzersiz yapmak yeterli olacaktır.
Daha fazla egzersiz yapmak isteyenler için ise haftada toplam 300 dakikaya kadar orta yoğunlukta egzersiz sağlıklı kabul edilir. Ancak bu aralığın üstünde egzersiz yapmak ilk başta da belirtmiş olduğum gibi sakatlanmalara, bedensel ve zihinsel yorgunluğa sebebiyet verebilir.

Su tüketimi

Vücudumuzun yaklaşık olarak %60’ı sudan oluşur ve suyun doğru miktarda tüketilmesi sağlığımız için kritiktir. Yeterli su içmek, vücutta toksinlerin atılmasını sağlar, cildin nem dengesini korur, sindirimi düzenler. Ancak, suyun fazlası da zararlıdır ve “su zehirlenmesi” olarak adlandırılır. Su zehirlenmesi adı verilen durum, aşırı miktarda suyun vücutta birikmesiyle gerçekleşir ve bu da elektrolit dengesinin bozulmasına, hatta ölümcül sonuçlara bile yol açabilir. Her bireyin su ihtiyacı, yaşına, kilosuna, aktivite seviyesine ve çevresel faktörlere göre farklılık gösterebilir. Ancak, kişi bazında değişkenlik gösterse de yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günlük olarak ihtiyaç duyduğu su miktarı genellikle 2-3 litre aralığındadır.

Protein alımı

Son yıllarda yüksek proteinli diyetler maalesef ki kilo kaybı hedefiyle popüler hale geldi. Protein, kas gelişimi ve onarımı için elbette ki elzem ve önemli bir besin maddesidir. Ancak, fazla protein tüketimi, böbrekler üzerinde ekstra yük oluşturabilir, özellikle böbrek rahatsızlıkları olan kişilerde bu durum oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Sağlıklı bir beslenme modeli her besin ögesi dengeli bir şekilde tüketildiği zaman oluşur. Karbonhidrat gibi bazı besin ögelerini kısıtlayan ve proteini gereğinden fazla tüketmeye sebebiyet veren beslenme modelleri vücut için oldukça zararlıdır.

Vitamin ve mineraller

Vitaminler ve mineraller sağlıklı vücut fonksiyonları için gereklidir. Ancak, vitamin ve mineral takviyelerini aşırı miktarda almak, vücudun doğal dengesini bozabilir. Örneğin, A vitamini fazlası karaciğer hasarına yol açabilir, demir takviyelerinin aşırı kullanımı ise mide problemlerine ve sindirim bozukluklarına neden olabilir. Dolayısıyla, takviye kullanımına başlamadan önce mutlaka bir uzmandan görüş alınmalıdır.

Uyku

Yeterli uyku, vücudun kendini yenilemesi için son derece önemlidir. İyi bir uyku, zihinsel ve fiziksel sağlığı iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak fazla uyumak da sağlığı olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Aşırı uyku; depresyon, baş ağrıları, kalp hastalıkları ve metabolik bozukluklarla ilişkilendirildiğinden dolayı yetişkinler için ideal uyku aralığı 7-9 saat olarak tavsiye edilmektedir.
Özet olarak, sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli kuralı, her şeyin fazlasının zarar verebileceğini unutmamaktır. Egzersizden beslenmeye, vitamin kullanımından uyku düzenimize kadar her alışkanlık, belirli bir denge içinde olmalıdır. Vücudumuz aşırılıklara karşı hassastır, bu nedenle sağlıklı bir yaşam için doğru dengeyi bulmak esastır. Sağlık, yalnızca doğru şeyleri yapmakla değil, bu doğru şeyleri doğru miktarda yapmakla kazanılır.

Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutuyoruz
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.