Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte pek çok alanda faydalı bilgiler edinebilirken, aynı zamanda karmaşık, yanıltıcı ve sansasyonel paylaşımlarla da karşılaşabiliyoruz. Beslenme konusunda ise bazen doğru ve öğretici içeriklere ulaşırken, bazen de henüz bilimsel açıdan netleşmemiş ya da doğruluğu sorgulanan bilgilerle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz aylarda yine 5 adet yanlış bilinen bilgiyi ele almış ve doğrularını KIBRIS Gazetesi okurları için paylaşmıştık. Bu yazımızda da yine beslenme ile ilgili sıkça karşılaşılan 5 yanlış bilgiyi ele alıyoruz.
Yanlış: Ana öğünün yanında sadece tek bir çeşit karbonhidrat tüketilmelidir. Yemeğin yanında hem ekmek hem de basmati pirinç gibi başka bir karbonhidrat seçeneği tüketmek kilo artışına sebebiyet verir.
Doğru: Kan şekerindeki ve kilodaki artış tüketilen karbonhidrat ürününün içeriği ve porsiyonuyla alakalıdır. Başka bir deyişle, 1 dilim ekmekte 15 g karbonhidrat bulunurken, 2 yemek kaşığı pirinçte de 15 g karbonhidrat bulunur. Dolayısıyla, ana öğünün yanında 1 dilim ekmek tüketmek yerine, ½ dilim ekmek tüketebilir ve yanına da tüketmediğiniz ½ dilim ekmek yerine, 1 yemek kaşığı basmati pirinç ekleyebilirsiniz.
Yanlış: Şeker zehirdir ve asla tüketilmemelidir.
Doğru: Her gün yüksek miktarlarda şeker tüketmek elbette ki çok zararlıdır ve diyabet, obezite gibi ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Ancak, günlük hayatında sağlıklı beslenen bir kişinin arada bir özel anlarda tükettiği 1 porsiyon tatlıyı zehir olarak adlandırmak da biraz abartı bir tanım oluyor. Unutmayın ki sağlık, ciddi yasaklarla değil dengeli beslenildiği zaman kazanılır.
Yanlış: Sabah saatlerinde tüketilen kafein, kortizol seviyelerinde ciddi artışa sebebiyet verir. O nedenle sabah saatlerinde kafein tüketilmemelidir.
Doğru: Sabah saatlerinde tüketilen 1 fincan kahve kortizol seviyelerini belirgin bir oranda etkilememektedir. Sabah saatlerinde kafein tüketerek kortizol seviyelerinde artış gözlemlemek için kişinin 4-5 fincan kahve tüketmesi gerekmektedir. Toplumun çok büyük bir kısmı sabah saatlerinde 4-5 fincan kadar kahve içmediğine göre bahsi geçen bir etki de yaşanmamış oluyor.
Yanlış: Diyet sürecinde süt ve yoğurt gibi süt ürünleri kesinlikle light olarak tüketilmelidir. Aksi takdirde kilo vermek zorlaşabilir.
Doğru: Diyete başlayacak olan kişinin kolesterol seviyeleri çok yüksek olmadığı takdirde diyet sürecinde normal yoğurt veya süt tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. 1 tepeleme yemek kaşığı normal yoğurtta 1.5 g kadar yağ bulunurken, 1 tepeleme yemek kaşığı light yoğurtta 0.5 g yağ bulunmaktadır. Dolayısıyla kişi normal yoğurt tükettiği takdirde sadece 1 g ekstra yağ almış oluyor o da sadece 9 kaloriye tekabül ediyor. Dolayısıyla, kişi light yoğurdun tadını sevmiyorsa ve yüksek kolesterol hastası değilse diyet sürecinde de normal yoğurt tüketmeye devam edebilir.
Yanlış: Diyet sürecinde sade su yerine limonlu su içmek yağ yakımı için daha doğru bir yoldur.
Doğru: Limonlu suyun, yağ yakımını doğrudan hızlandırıcı bir etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Dolayısıyla, limonlu su, sade suya kıyasla doğrudan bir yağ yakımı etkisi yaratmaz.
Sosyal medya doğru şekilde kullanıldığında bizleri bilgilendirebilirken, her gördüğümüz ve okuduğumuz bilgiyi sorgulamadan kabul etmek, yanlış kararlar almamıza yol açabilir. Bu yüzden özellikle sağlık konularında, sosyal medyada karşılaştığınız bilgileri ilk önce araştırmanızı, sonrasında hayatınıza dahil etmenizi öneriyorum.
Yorumlar kapalı.