İzlem Gülmez

Çocuklar Ve Deprem





Çocuklar gündemde var olan herşeyin farkındadırlar. Çocuklardan son zamanlarda yaşanılan deprem felaketini saklamak ve duygularınızı gizlemek yerine mutlaka onlar ile konuşmalı, hissettikleri duyguları paylaşmalısınız.

Çocuklara açıklama yaparken yaşına uygun ve sade bir konuşma biçimi kullanılması doğru bir yaklaşım olacaktır. Konuşmayı başlatmadan önce çocuğunuzun bu konuşmayı isteyip istemediğinden emin olmalısınız. Çocuğunuz konuşmak istemiyorsa, ‘bu konu hakkında konuşmak için hazır olmadığını görüyorum. Sen ne zaman hazır hissedersen deprem olayı ile ilgili benimle konuşabilirsin.’ Şeklinde açıklama yapılması doğru ve çocuk tarafından anlaşılır olacaktır.

Örnek açıklama;

‘Tüm insanlar olarak deprem denilen bir olay yaşadık. Deprem, yer altında ki toprağın hareket etmesiyle binaların ve yeryüzünde ki yolların sallanmasına neden olur. Hatırlıyor musun çok fazla yağmur yağdığında yollar sel olmuştu. İşte deprem de sel, yağmur yağması ve şimşek çakması gibi bir doğa olayı. Son yaşanılan depremde bir çok insan ve bina zarar gördü fakat bak biz yan yana ve güvendeyiz. Bu olay sonrası biz ve bir çok insan korkup, üzüldüler. Sende bu duyguları hissetmiş olabilirsin. Yaşanılan deprem olayı ile bilmediğin bir şey olursa bana sorabilirsin. Bildiğim şeyleri sana dürüst şekilde anlatacağım, bilmediklerimi ise araştırıp sana söyleyeceğim. Yaşadığımız deprem olayı daha çok yeni olduğundan dolayı çevrende bununla ilgili pek çok konuşma duyabilirsin. Bu duydukların sende endişe veya korku yaratırsa, hissettiğin duyguları her zaman benimle paylaşabilirsin.’

 Bu şekilde yapılan bir açıklama çocuğa korku ve kaygı duygusunu rahatça aktarabileceği bir alan sunarken, aynı zamanda güven duygusunu tazeleyecek ve çocuğu rahatlatacaktır.

7 yaş öncesi çocuklar henüz soyut dönem dediğimiz dönemde değildirler. Bu yüzden okul öncesi çocuklarda anlatılan olayı somutlaştırmak büyük önem taşımaktadır.

‘Gel sana anlattığım olayı legolar üzerinden göstereyim veya gel birlikte bu yaşanılan durumun resmini çizelim.’ Şeklinde ki somutlaştırmalar, çocuklara kaygılarının azalması konusunda yardımcı olacaktır.

Deprem sonrası çocuklar için ‘rutinlerin’ devamlılığı çok önemlidir. Çocukların dış dünyanın tehlikesiyle tanıştığı bu aşamada sizinle güvende olduğunu bilmesi ve rutinlerine bağlı kalınması endişe duygusunu en aza indirecektir. Çocuklar, ailelerinin tepkilerini çok fazla önemser ve ciddiye alırlar. Bu yüzden siz kendinize ne kadar iyi bakar ve afetle başa çıkmaya çalışırsanız, çocuklarınıza da sağlıklı bir şekilde yardım edebilirsiniz. Çocuklarınıza karşı duygularınızı göstermek ve hissettiklerinizi anlatmak konusunda kaçınmayınız.

Soyut dönemde olan, okul öncesi dönemde ki çocuklar bu tarz bir olay sonrası çok fazla ‘ayrılık kaygısı’ yaşayabilirler. Bunun yanında aşırı ağlama, uykuda irkilme, uyumaktan korkma, anne babasına veya kendisine bir şey olacak korkusu, kabuslar, öfke ve anne babadan ayrılmama davranışı görülebilir. Olay sonrası çocuğunuz ve kendinizde bu ve buna benzer tepkileri görmeniz doğal ve çok NORMALDİR. Bu konuda endişelenmek yerine, çocuğunuz ağladığında, korktuğunda veya sizden ayrılmak istemediğinde çocuğunuzun duygularını yansıtıp, onu anlamaya çalışmalısınız. ‘Şu anda korktuğunun farkındayım. Bana bir şey olacak diye çok endişe duyuyorsun ama bak sana sarılıyorum ve birlikte güvendeyiz. Şu anda kaldığımız bina sağlam bir bina. Deprem olduğu zaman tüm binaları yıkmaz.’ Şeklinde bir açıklama yapıp, deprem ile ilgili hikayeler okuyabilirsiniz. Okuduğunuz hikayeler sonrasında çocuğunuzla bu hikayeleri resimleştirebilir, korku ve duygularını sözelleştirebilirsiniz.

 Size karşı ayrılık kaygısı duyan çocuklarınızla ip oyunu oynayabilir(evin içerisinde ipin bir ucunu ona vermek, bir ucunun sizde olması ve istediği zaman çekip sizi çağırabileceği bir oyun), yardım butonu tasarlayabilir (birlikte bir kağıda bir buton çizerek, buna her basıp size çağırdığında yanına gideceğinizi ona söylemek) ve de sohbetler edebilirsiniz. Unutmayınız ki duygular bastırıldıkça değil, dışarıya vuruldukça iyileşir.

Afet sonrası kendiniz ve çocuklarınızda başa çıkamadığınız duygusal ve davranışsal problemler ile karşı karşıya kalmışsanız mutlaka bir çocuk ruh  sağlığı uzmanından destek isteyiniz.

Çocuklar Ve Deprem
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.