Bir önceki Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Tunç Adanır, dün akşamüzeri KIBRIS TV’de konuğumdu.
KTMMOB çatısı altında 15 oda var.
Bu 15 odanın biri mutlaka hayatımızda önemli yeri olan konuda, meslek sahibi olanların buluştuğu meslek kuruluşudur.
Mühendislik çok önemli bir meslektir.
Kimse farklı alanda öğrenim görüp, mühendislik yapamaz. Yapmaya kalkarsa, “Sahte mühendis” olarak tutuklanır, hakkında yasal işlem başlatılır.
***
Tunç Adanır’a ilk sorularımdan biriydi. “Sizi adam yerine koyuyorlar mı?”
Samimiyetle yanıtladı.
Onlar, toplum adına ev ödevlerini yapıyorlar… Sıra yasal düzenlemelere gelince, küçük hesaplar, toplum yararına düzenlemelerin önüne geçer.
Rant, İmar Planlarının rötar yapmasına neden olurken, aralarda hızla dosya sunanların haksız kazanç günahları birilerinin boynunda asılıdır ve bir gün hesabı sorulacak.
Bu sadece inşaat alanında değildir elbette.
Neredeyse her odanın sorumluluk alanında bilimsel doğrular, şahsi çıkar hesaplarına kurban ediliyor.
***
Dün akşam yayında da söyledim.
Kanlıdere, Venedik döneminde, yani, 600-700 sene önce Lefkoşa’nın ortasından geçiyor ve dere her taştığında can ve mal kayıplarına neden oluyordu.
Venedik’ten, mühendisler gelip, detaylı hesaplamalardan sonra, dereye yöne değişikliğiyle şimdiki yatağa yönlendirmişler. Şehir de derenin taşmasıyla ortaya çıkan felaketlerden kurtulmuş.
1974’ten sonra dere yatakları korunmadı.
İnşaat ve bilinçsiz alt yapı hamleleriyle, derelerden birim zamanda akan su miktarının, debinin azalmasına neden olundu.
Güzelyurt’ta 2010’daki meşhur sel baskınında suçu Rumlara atıp, “Baraj kapaklarını Rumlar açtı” denildi. Arkadaşlarla gidip, dere yatağını boydan boya incelediğimizde, kritik yerlerde beton dökümleriyle, yapılanmaya nasıl daraltamadan öte nasıl tıkandığın gördük.
Lefkoşa’da Levent Koleji ve Göçmenköy’ün batısında yapılan toplu konut projeleri de dere yatağını işgal etti. Sonra da, “Dere taştı, konutla su altında kaldı” diye sesler yükseltildi.
700 sene önce Venedikli çare üretti, 700 sene sonra bizimkiler, çarenin içine etti.
***
“İtfaiye merdivenlerinin ulaşamadığı 20-22 belki daha yüksek binalar nasıl projelendirilip, onay alıyor ve inşa ediliyor?”
Bu soruyu da sordum.
Tunç Adanır’ın yanıtından öğrendik ki, bu tür sıkıntılı durumları da ortada kaldıracak bir itfaiye yasa çalışması yapılmış ancak hâlâ, bir yerlerde “uyku beşiğinde” bekletiliyor.
Anlayacağınız, yangın halinde itfaiye merdiveninin yetişemediği katlara, “Muska yerleştirilip, “Allah’a emanet edilecek.
***
“Tuvaleti olmayan, konut projesi yapar mısınız?”
Gülerek, “Tabii ki hayır’ dedi Tunç Adanır.
Sorumu anladı.
Özellikle İskele bölgesinde zemin her bakımdan sıkıntılı ve de kanalizasyon alt yapısı yok.
Bu bölgeye yapılan yüzlerce ya da binlerce konutun, tuvaletsiz evden ne farkı var?
Tunç Adanır, benim sorularımı pas olarak gördü, yanıtlarıyla başarılı smaçlarla sayı getirdi.
Programı, Facebook ve Youtube’taki KIBRIS TV sayfalarından bulup izleyebilirsiniz.
***
Hade son noktayı koymadan, bu yazımla ilgili son sözümü söyleyeyim: “Mühendisliğe saygısı olmayanın, insana saygısı yoktur…”
Yorumlar kapalı.