Dün, telefonumdaki yanıtsız aramalara geri dönerken İskele’ye ulaştım.
Heyecanlı bir sesle buluştum.
Karşılıklı hatır sormanın ardından doğrudan konuya girdi.
“ Ben İsmail Beyoğlu. 31 Ağustos 1957’de K. Kaymaklı’da Ulus Ülfet, Kubilay Altaylı ve Mustafa Ertan’la birlikte bomba yaparken, patlama sonrası şehit olan İsmail Beyoğlu’nun ismini yaşatıyorum” deyince, babasını sordum.
Öğrendim ki babası öğretmen Ali Beyoğlu.
Ali Beyoğlu bizi de ortaokul da okutmuştu.
İsmail Beyoğlu, titrek bir sesle, “ Amcam ve arkadaşları TMT’nin kuruluşundan önce şehit oldu. Ne kadar acıdır, ilk direniş, uyanış meşalesini yakanlar olmalarına rağmen, patlamanın olduğu yer dahil, pek çok bilgi kirliliğiyle, doğru dürüst anılmıyorlar bile” dedikten sonra devam etti:
“ Bu konuyu doğru bilgilerle toplumun tarihine yazmak için uzun zamandır çaba harcıyorum. Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar’a gittim. O günü çok iyi anımsadığını söyledi. Birlikte gittik ve patlamanın yaşandığı yeri kesin olarak belirledik.
Arzum oraya bir anıt yapılması ve her yıl devlet töreniyle anılmaları. Çok sayıda insana gittim. Şimdi ismini vermek istemediğim, çok değerli birisi, “Bu işin olmasını istersen Hasan Hastürer’e git’ dediği için seni aradım. Bana bu konuda lütfen yardımcı olur musun?”
Daha sözünü tamamlamadan, “Elbette yardımcı olurum. Katkı koyabilecek, kişi ve kurumlarla temasa geçer, 31 Ağustos 2024’te anıtın açılışını” yaparız” deyince hıçkırıklarla ağlamaya başladı.
Çok etkilendim.
- Kaymaklılı olduğum bilinir.
Çocukluğumdan beri İsmail Beyoğlu, Ulus Ülfet, Kubilay Altaylı ve Mustafa Ertan’ın bomba yaparken şehit olduklarını duyarım ama detayı hiçbir zaman doğru dürüst öğrenemedi Kıbrıs Türk Halkı.
Sönmezliler Ocağı, Ocak 2011’de Yenişehir’deki Kurtuluş Meydanı’nda Milli Mücadelenin ilk şehitleri olarak bilinen İsmail Beyoğlu (24), Ulus Ülfet (27), Kubilay Altaylı (16) ve Mustafa Ertan (15) anısına anıt yaptırdıkları anıtın açılışını yapmıştı.
Konuyu araştırdığım zaman en baştan itibaren sağlıklı bilgi akışının olmadığını gördüm.
Patlamanın ertesi günü 1 Eylül 1957’de Bozkurt gazetesi olayı şu içerikle paylaşır:
“Akşam saat 21.48’de Lefkoşa yangıncıları, Küçük Kaymaklı’nın henüz dışında bir evde yangın söndürmeye çağrılmışlar. İtfaiye ekibi yangın yerine vasıl olduğu zaman ismi geçen evde bir infilâkın vuku bulmuş olduğunu görmüşler ve polisi haberdar etmişlerdir. Mezkûr ev araştırılmış ve daha bazı bombalar bulunmuştur. Soruşturma neticesinde 3 kişinin muhtemelen infilâk neticesi ateşten yaralanmış olarak hastaneye kaldırıldıkları anlaşılmıştır. İsmi geçen şahısların hüviyetleri tespit edilememiştir.” (Bozkurt Gazetesi 1 Eylül 1957).
İsmail Beyoğlu, olay yerinde yaşamını yitirirken 6 Eylül 1957 günü Ulus Ülfet ve Mustafa Ertan, 7 Eylül 1957 tarihinde ise Kubilay Altaylı’nın da hayatını kaybettiği duyuruluyor.
İsmail Beyoğlu, Ulus Ülfet, Kubilay Altaylı ve Mustafa Ertan, Kıbrıs Türk Halkının, mücadeleci karakterinin en önde olan örnek isimleridir.
Kıbrıs Türk Halkının mücadelesinde kahramanlar sıralanacaksa İsmail Beyoğlu , Ulus Ülfet, Kubilay Altaylı ve Mustafa Ertan’ın ilk sıralarda mutlaka yeri vardır.
Yorumlar kapalı.