Hasan Hastürer

Güneşimiz çok, güneş kültürümüz yok!!!






İki konuda varlık içinde yokluk yaşıyoruz.

Bir, DENİZ, iki GÜNEŞ.

Yüzümüz değil sırtımız denize dönük. Toplumun büyük kesimi yüzme bilmiyor. Kıbrıslı Türklerin çoğunluğu için deniz mevsimi çok kısa. ‘Bir yılda kaç kez denize giriyorsunuz?’ sorusu sorulup, yanıtlar toplansa, sonucu herkes, veriye dayalı görecek.

Deniz demek, balıkçılık da demek. Bizde balıkçı sayısı çok, balıkçılık kapasite ve teknik düzeyi çok düşük.

Bir ada ülkesiyiz ama deniz taşımacılığını bir türlü yaygın tercih edilen konuma getiremedik.

***

   Gelelim GÜNEŞE… GÜNEŞİMİZ ÇOK, GÜNEŞ KÜLTÜRÜMÜZ YOK!!!

   Acı ama gerçek, bizimle güneşle bağımızın özü bu.

   Güneş, bilinen en büyük enerji kaynağıdır.

   Bilim insanları, güneşin enerjisinden, günlük hayatımızda kullanılan enerji elde etmek için uzun yıllar kafa patlattı.

   Sonunda, güneş panelleriyle, güneşten elektrik elde etme yöntemi olan PV, fotovoltaik (Photovoltaik) bulunup, geliştirildi.

   Biz, güneşten yıllık yararlanma oranı en yüksek iklim kuşağı üzerindeyiz. Bulutların gün boyu güneşi perdelediği günler sayılıdır.

   Bize göre güneşten elektrik enerjisi elde etme koşulları, iklim bağlamında daha geride olan ülkeler, bizde çok çok ileride.

***

   Bizde solar enerji konusunda, kim ne derse desin, DESTEK DEĞİL KÖSTEK VAR.

   Elektrik üretiminde son günlerde, yeterlilik bağlamında söylenenleri sınırlı samimi bulun. Mevcut üretim teknolojisi geleceği olan bir teknoloji değildir. Sadece bu nedenle bile Türkiye’ye kablo ile, karşılıklı al vere uygun elektrik bağlantısına hep sıcak baktım.

   Güneş zengini olmamıza ve elektrik faturaları can yakarken, çeşitli gerekçelerle güneşten, panellerle elektrik elde etmede arzulanan büyüme olamıyor.

                                                                   ***

Almanya, güneş enerjisi teknolojisine yatırım yapan ilk ülkelerden biriydi. Yine Almanya, şu anda Avrupa’da güneş enerjisinden en fazla elektrik üreten ülke…

Almanya, Avrupa genelinde Solar Enerji konusunda insanları teşvik eden, ilk sıradaki ülke oldu.

   Almanya’da bizim de çevremizde gördüğümüz klasik güneş panellerine ek balkon güneş panellerinde patlama yaşanıyor. Almanya’da 2024 ortalarındaki verilere göre 500 binden fazla evin balkonunda, teknik kurulum desteği bile istemeyen, balkon güneş paneli var.

   Apartmanda yaşayan ya da farkı nedenle klasik güneş paneli kuramayanlar şimdi balkon panelleriyle güneş enerjisinden elektrik elde edip, elektrik faturalarını aşağılara çekiyorlar.

Balkon panellerinde estetikle uyumlu türler, kullanım alanların genişletiyor.

***

   Kuzey Kıbrıs’ta Solar Enerji, ya da Güneşten elektrik üretimiyle ilgili çok sayıda firma var. Yurttaş, elektrik faturalarında artış nedeniyle çare arayışına girdiği zaman doğal olarak solar enerjiye yöneliyor.

   Doğru da yapıyor aslında.

***

Hafta içinde Alayköy Sanayi Bölgesinde, bu bağlamda harika, örnek bir binayla yüzleşmek beni çok heyecanlandırdı.

Solar Enerji alt yapı kurulumunda öncü kuruluşlardan biri olarak niteleyebileceğimiz CYS Solar şirketinin kurumsal merkez binasını ziyaret ettim.

  Çok katlı, mimari tasarımı ödül almaya layık binanın adı CYS PV Center.

İbrahim Bozoğlan, CYS Solar’ın direktörü.

19 yıldır Kıbrıs’ı vatan bilerek, burada yaşıyor.

Güvene ve güvenden beslenen itibara önem verdiğini sohbetimiz başında vurguladı.

Binamız 2021 yılında tamamlanmıştır. Sürekli ve hızlı şekilde gelişen yenilenebilir enerji sektörünün paralelinde tamamen “Eko Ofis” özellikleri ile donatılmıştır.

   Yeni teknoloji ürünlerini, ilk kendi ofisimizde uygulayarak, müşteri memnuniyetini garantiye alıyoruz’ dedi.

   Binaya girerken, daha ilk adım atışta, küçük detaylar düşünülerek çok iyi bir mimarlıkla yüzleşildiği anlaşılıyor.

İbrahim Bozoğlan

   Ancak doğruya doğru, binanın kuzeye ve doğuya bakan yüzeylerindeki cam yüzeylerin güneş enerji panelleri olduğunu, İbrahim Bozoğlan söyleyene kadar anlamadım. Dekoratif özellikte camlar olduğunu sandım.

   Meğer, cephe kaplamda 78 adet cephe kaplama sistemleri için üretilmiş panel kullanılmış. Bozoğlan, ‘Binamızda 21 kw kurulu güç var. Panellerin en önemli özelliği yüksek verimlilik, küçük ebat ve Almanya üretimi olmalarıdır’ diyerek üretimin özünü özetledi.

                                                           ***

   Farklı yaklaşımlar, hesaplarla güneş enerjisinden elektrik elde etmenin önündeki engelleri kaldırmanın ve gerçek anlamda teşvik etmenin zamanı çoktan geldi ve geçti bile.

 

Güneşimiz çok, güneş kültürümüz yok!!!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.