Gökhan Güler

KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde TEKNOFEST 2025






Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2 yıl kadar önce, Kıbrıs Türk gençlerinin teknoloji, bilişim ve yazılım konularında üretim yapmalarını teşvik etmeyi içeren bir yaklaşımla, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Teknoloji Lideri ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ile olan bir görüşmesinde TEKNOFEST’in KKTC’de düzenlenmesi konusunu gündeme getirmiştir.
Sonrasında yaşanan süreçte Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin “TEKNOFEST KKTC 2025” ismiyle KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde; 1-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında eski Ercan Havalimanı’nda düzenlenmesi kararı alınmıştır. Düzenlenmesine sayılı günler kalan “TEKNOFEST KKTC 2025” TEKNOFEST’in 11’inci festivali olacak…
***
Kıbrıs Barış Harekâtı döneminde, Türkiye’de Milli Savunma Sanayisindeki eksikliklerin görülmesi üzerine TSK’nin geliştirilmesi, dışa bağımlılığının azaltılması ve milli tesisatının hazırlanması için ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR ve ASPİLSAN gibi şirketler kurulmuştur.
Bu kapsamda, Baykar Makine, 1984 yılında Mak. Yük. Müh. Özdemir Bayraktar tarafından %100 yerli sermaye ile kurulmuştur. Ardından Selçuk Bayraktar, Baykar şirketinin dünya çapında büyük bir İHA üreticisi haline gelmesini sağlamıştır. Baykar, günümüzde dünya İHA pazarının yaklaşık %60’ını elinde bulunduruyor.
Baykar şirketi, kuruluşundan günümüze, insansız hava aracı(İHA); Bayraktar TB2, Bayraktar AKINCI, Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar KIZILELMA, KEMANKEŞ, Bayraktar TB3 ve Bayraktar TB2 SİHA üretimini gerçekleştirerek, Türk Milli Savunma Sanayinin kullanımına sunulmasının yanında, dünya İHA piyasasına pazarlamaktadır.
***
2016 Yılı sonunda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı(T3 Vakfı), teknoloji üreterek ve geliştirerek Milli Teknoloji Hamlesini daha da ileri taşıyan güçlü bir Türkiye hedefiyle yola çıkmıştır.
TEKNOFEST projesi, ise 2018’de Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde, Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak düzenlenmeye başlamıştır.
2018 yılında İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşen ilk TEKNOFEST festivalinde 14 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına toplamda 4.333 takım, 20.000 genç başvuru yapmıştır.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2019’a ise,19 farklı kategoride gerçekleştirilen teknoloji yarışmalarına, Türkiye’nin 81 ili ve 122 ülkeden 17.373 takım ve 50.000 yarışmacı başvurmuştur.
2020 yılında, TEKNOFEST Gaziantep’e, 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına Türkiye’nin 81 ili ve 84 ülkeden 20.197 takım, 100.000 genç başvuruda bulunmuştur.
2021 yılında, Atatürk Havalimanı’nda dördüncüsü gerçekleşen TEKNOFEST’e, 35 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına Türkiye’nin 81 ili, 111 ülkeden 44.912 takım ve 200.000 yarışmacı başvurmuştur.
2022 yılında, TEKNOFEST Karadeniz’e, 40 farklı teknoloji yarışması gerçekleşmiş, bu yarışmalara Türkiye’nin 81 ili, 107 ülkeden 154.000’den fazla takım ve 600.000’den fazla yarışmacı başvurmuştur.
2022’de, Azerbaycan Bakü’de gerçekleşen TEKNOFEST’te 10 farklı teknoloji yarışması düzenlenmiş ve bu yarışmalara 1.010 takım, 5.636 yarışmacı başvurusu alınmıştır.
2023 yılında, İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleşen TEKNOFEST’e41 farklı kategoride teknoloji yarışmaları gerçekleşmiştir. Bu yarışmalara 81 il, 96 ülkeden 333.000’den fazla takım ve 1.000.000’dan fazla yarışmacı başvurmuştur.
2024 yılında, Antalya’da gerçekleşen TEKNOFEST Akdeniz’de, teknoloji yarışmalarına, 50 farklı kategoride 200.000’den fazla takım ve 800.000’den fazla genç başvurmuştur. Adana’da gerçekleşen TEKNOFEST Adana 2024’e, 1.1 milyon kişi ziyaretçi etmiş, 50 ana kategori ve 128 alt kategori ile düzenlenen teknoloji yarışmalarına başvuran 100 ülkeden 1.65 milyon genç, geleceğin teknoloji liderleri olma yolunda büyük bir adım atmıştır.
Görüldüğü üzere, TEKNOFEST organizasyonları, çok büyük imkân ve bütçelerle, düzenleyici kuruluş olarak Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Paydaş Başkanlıklar olarak; Türkiye Cumhuriyeti’nin 8 Bakanlığı, Paydaş Başkanlıklar olarak; TC Savunma Sanayi Başkanlığı, TSK, TC Cumhurbaşkanlığı, Yatırım ve Finans Ofisi,  Paydaş Kurumlar olarak TEKNOFEST KKTC 2025’e 39 kurum, Akademik Paydaş olarak 67 üniversite ve bunun yanında onlarca medya paydaşları ve dijital medya paydaşları ile düzenlenmektedir.
Sonuç olarak; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 2 yıl önce Kıbrıs Türk gençlerinin teknoloji, bilişim ve yazılım konularında üretim yapmalarını teşvik etmeyi içeren bir yaklaşımla gündeme getirdiği istek/talebi üzerine düzenlenmesine karar verilen TEKNOFEST KKTC 2025, KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde; 1-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında eski Ercan Havalimanı’nda düzenleniyor.
Böylesine büyük imkân ve emeklerle hazırlanan TEKNOFEST KKTC 2025, Kıbrıs Türk gençliği için büyük bir fırsattır. Dört gün boyunca halkımız aileleriyle birlikte ücretsiz olarak TEKNOFEST KKTC 2025’i ziyaret edilebilecek. Bu kapsamda, anne ve babaların aileleriyle birlikte TEKNOFEST KKTC 2025’i ziyaret edecek çocukların, ömürleri boyunca unutamayacakları büyük bir etkinlik olacağını düşünmekteyim…

KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde TEKNOFEST 2025
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.