Gökhan Güler

İki devletli çözüm vizyonu öncesi ve sonrasında yaşananlar – 1





Kıbrıs konusuna federal zeminde bir çözüm bulunamayacağının anlaşıldığı bir dönemde, KKTC Cumhurbaşkanlığı’na 2020’de aday olan Sayın Ersin Tatar, ‘egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonunu’ ortaya koyarak, Kıbrıs Türk Halkı’nın yarıdan fazlasının desteği ile KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhurbaşkanı Tatar’ın ortaya koyduğu egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonu görüldüğü üzere cumhurbaşkanlığı seçiminde Kıbrıs Türk Halkının onay ve desteğini almıştır.

Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zemininde iki devlet arasında işbirliğini öngören çözüm modeli, Nisan 2021’de İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler öncülüğünde, KKTC, GKRY, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla 5+1 formatında gerçekleşen gayriresmi Kıbrıs konferansında, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından masaya konularak dünyaya duyurulmuştur.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iki devletli çözüm modelini masaya getirirken Kıbrıs Türk Halkının seçimlerde güçlü desteğini almasının yanında Türkiye Devleti yetkililerini de bu konuda ikna ederek desteklerini almayı başarmıştır. İki Devletli Çözüm vizyonu konusunda en başından bu yana KKTC ile Türkiye arasında yüzde yüz uyum, düşünce ve eylem birliği söz konusudur.

Sayın Ersin Tatar, KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki statüsünün korunması, Mavi Vatan’daki ve Hava Sahasındaki hakkının, hukukun korunmasına her zaman büyük önem vermiştir. Sayın Ersin Tatar, bu kapsamda Başbakan olduğu dönemde, KKTC Bakanlar Kurulu’nda Doğu Akdeniz’de görev yapan sondaj ve savaş gemilerine eşlik eden İHA ve SİHA’ların Geçitkale Havaalanı’nda konuşlandırılması kararının alınmasını hayata geçirmiştir.

Sayın Ersin Tatar, Başbakan olduğu dönemde, 1974’ten bu yana kapalı durumda olan Maraş’ın açılmasına yönelik çalışmalar yapmıştır. KKTC Hükümeti’nin aldığı karar ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın verdiği tam desteği ile açılmıştır. Maraş açılımı 18 Haziran 2019’da başlatılmış, 8 Ekim 2020’de birinci bölümü, 12 Temmuz 2021’de ise ikinci kısmı sivillere açılmıştır. Böylece Kapalı Maraş’ın bir bölümü 46 yıl sonra Sayın Ersin Tatar döneminde askeri bölge olmaktan çıkartılmıştır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler 77. ve 78. Genel Kurul toplantılarında yaptığı tarihi konuşmalar adeta bir milat olmuştur. Sayın Erdoğan, BM’de yapmış olduğu konuşmalarında dünyaya ”Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyınız, zulüm niteliğindeki ambargolara son veriniz” çağrısını uluslararası kamuoyuna ifade etmiştir.

11 Kasım 2022 tarihinde Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları (TDT) Zirvesi’nde KKTC TDT’de gözlemci üye olarak kabul edilmiş ardından 28 Nisan 2023 tarihinde ise KKTC TÜRKPA’da (Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi) gözlemci üye statüsünü elde etmiştir.

30 Kasım 2022 tarihinde Gambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Badara Alieu Joof, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı arkasında Gambiya ülke Bayrağı bulunmak suretiyle ziyaret ederek kendisini Gambiya’ya resmi olarak davet etmiştir. Nitekim Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gambiya’nın başkenti Banjul’da 5 Mayıs 2024 tarihinde Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow’la ikili bir görüşme gerçekleştirmiştir.

Aralık 2022’de Türkiye’den Adalet ve Kalkınma Partisi, Azerbaycan’dan Yeni Azerbaycan Partisi ve KKTC’den Ulusal Birlik Partisi yetkilileri Lefkoşa’da bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenlemiş. 14 Kasım 2023 tarihinde ise Lefkoşa’da UBP, AK Parti ve Yeni Azerbaycan Partileri arasında resmi işbirliği protokolü imzalanmıştır. Burada önem arz eden birinci konu AK Parti Genel Başkanı ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanın ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn. İlham Aliyev’in olması, ikinci önemli konu ise KKTC’nin Türkiye dışında, Azerbaycan ile siyasi seviyede işbirliği içerisine girmesidir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 11 Kasım 2022 tarihinde KKTC’nin TDT’de gözlemci üye olmasının ardından 16 Mart 2023 tarihinde Türkiye’nin ev sahipliğinde Ankara’da “Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” temasıyla yapılan gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Olağanüstü Zirvesi’ne resmi davetli olarak katılmıştır.

Olağanüstü Zirve’ye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev. Gözlemci üye ülkelerden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmen Halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov katılmıştır.

Not: İki Devletli Çözüm vizyonu öncesi süreçte, Annan Planı öncesinden başlayarak batı merkezli tek kutuplu dünya düzeni temsilcilerinin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu bölgesindeki çıkar ve menfaatlerini koruyabilme adına uluslararası hukuka aykırı biçimde 1 Mayıs 2004 tarihinde Rum tarafının tek yanlı, haksız yere Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan Avrupa Birliği ilkelerine ters düşülerek AB üyesi yapılması Kıbrıs sorununun çok daha karmaşık hale gelmesine neden olmuştur. Bu kapsamda Avrupa Birliği güvencesini arkasında hisseden Rum yönetimi hiçbir antlaşmaya yanaşmamakta, Kıbrıs Türklerini Kıbrıs adasında bir azınlık haline getirmek ve kendine muhtaç etmek amacı ile zamana oynamaktadır.

İki devletli çözüm vizyonu öncesi ve sonrasında yaşananlar – 1
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.