Gökhan Güler

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 4. yıl dönümü…







“Yeni Bir Dönem Yeni Bir Vizyon Yolunda Cumhurbaşkanlığı’nda Dört Yıl” sloganıyla dördüncü yılını değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; ana hedefinin, Kıbrıs Türk halkının mutluluğu, refah içerisinde egemen, bağımsız ve özgür olarak kendi vatanında, kendi devletinin çatısı altında yaşayacağı adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmaya ulaşmak olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görevde dört yılı geride bırakırken, halka verdiği sözleri yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu, ayrıca içeriden ve dışarıdan şahsına karşı yapılan saldırılara ve operasyonlara aldırmadan, hak ve doğru bildiği yolda halkla birlikte alnı açık, başı dik bir şekilde yürümeye devam ettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Crans Montana’da 7 Temmuz 2017’de Rum tarafının katı ve uzlaşmaz tavırları neticesinde federasyon temelindeki müzakerelerin çökerek sonlanması neticesinde tıkanan diyalog yollarının canlandırılmasına olanak sağlayacak biçimde  ‘egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü’ temelinde ‘iki devletin iş birliğine dayalı yeni uzlaşı vizyonunu’ ortaya koymuş. Söz konusu yeni vizyonu Nisan 2021’de BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in gözetiminde Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının yanı sıra, Garantör ülkeler, Türkiye Cumhuriyeti, Yunanistan ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanları’nın katılımıyla Cenevre’de gerçekleşen 5 + BM toplantısında tüm taraflara sunarak kayda geçirmiştir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, seçilmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı’ndaki iki toplumlu teknik komitelerin aktif biçimde çalıştırılmasını sağlayarak her iki halkın da yararına olabilecek yapıcı bir tutumla işbirliği yapılmasına yönelik diyalog yollarını açık tutmuştur.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC tarafı olarak 2011, 2012 ve 2019 yıllarında Ada etrafındaki doğal kaynaklarla ilgili olarak gündem getirilen çeşitli iş birliği önerilerine 1 Temmuz 2022 tarihinde yenilerini eklemek suretiyle 4 maddeden oluşan yeni iş birliği önerilerinde bulunmuştur.

Ancak Rum yönetimi en başından bu yana nasıl masaya gelen önerileri katı ve uzlaşmaz tavırlarla elinin tersiyle itmişse söz konusu önerileri de aynı şekilde ellerinin tersi ile itmişlerdir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hiçbir zaman diyalog ve görüşmeden asla kaçmamış, bilakis resmî müzakereler için zeminin oluşması gerektiğini dile getirmiş ve iki devlet arasında iş birliği yapılması konusunda ise tereddütsüz yer almıştır.

Göreve geldiği günden itibaren vatandaşlarla her fırsatta bir araya gelen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görevinin 4. yılında da çok sayıda yurt içi ve yurt dışı ziyaretler gerçekleştirmiştir. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ilçe ve köy ziyaretlerinde kaymakam, belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve muhtarları ziyaret etmiş. Bu ziyaretlerinde çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelerek görüşmüş ve onların taleplerini dinlemiştir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, aldığı resmi davetlere katılmak üzere son bir yıl içerisinde Türkiye’nin dört bir yanında onlarca şehre ziyaretlerde bulunarak orada üniversiteler ve ticaret odaları başta olmak üzere birçok yerde Kıbrıs Konusundaki Son Gelişmeler ile Doğu Akdeniz’deki Gelişmeler Çerçevesinde Mavi Vatan ve Kıbrıs konulu konferanslar vermiştir. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a konferans verdiği onlarca üniversitede fahri doktora, fahri hemşerilik beratı, Türk Dünyası Üstün Hizmet Ödülü vb. ödüller takdim edilmiştir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, son bir yıl içerisinde Türkiye, İngiltere, Avusturalya, Almanya, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Gambiya ve ABD başta olmak üzere birçok dış ziyaret gerçekleştirmiştir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde hem Halk Konseyi bilgilendirme toplantıları düzenleyerek hem de tüm ada genelindeki muhtarlarla defaten buluşmalar organize ederek dilek ve temennilerini öğrenmiştir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bilindiği üzere Türkiye Devleti yetkililerini de iki devletli çözüm modeli konusunda ikna ederek desteklerini almayı başarmıştır. İki Devletli Çözüm vizyonu konusunda en başından bu yana KKTC ile Türkiye arasında yüzde yüz uyum, düşünce ve eylem birliği söz konusudur.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda Birleşmiş Milletler 77. 78. ve 79. Genel Kurul toplantılarında yaptığı tarihi konuşmalar da adeta bir milat niteliğindedir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu konuşmasında; “Federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir. Ada’da iki ayrı devlet ve iki ayrı halk vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır. Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum.” demiştir.

İki Devletli Çözüm Vizyonunun gündeme gelmesinin ardından KKTC’nin uluslararası alandaki statüsü yükselmeye başlamıştır. Bu kapsamda Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nde(TÜRKPA) gözlemci üye statüsü kazanılmış, Azerbaycan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanları ile görüşülmüştür. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Antalya Diplomasi Formu, Türk Devletler Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi, gibi uluslararası toplantılara katılarak, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını, yaşadığı haksızlıkları ve yaşadığı mağduriyetleri dile getirmiştir.

***

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2024’de üçüncü kez BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelmiş ve her defasında da Kıbrıs Türk tarafının tutumunun açık ve net oluğunu belirtmiş.Ancak Kıbrıs Türkünün egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi durumunda, yeni ve resmi bir müzakere sürecinin başlamasına hazır olunduğunu ifade etmiştir.

BM Genel Sekreteri Guterres New York’taki üçlü yemekte Kıbrıs Türk ve Rum tarafı arasında resmi görüşmelerin başlaması için ortak zemin olmadığını dile getirmiş,federal çözümden bahsetmemiş,ayrıca iki tarafın farklı pozisyonlara sahip olduğuna dikkat çekmiştir.

New York’taki üçlü yemek sonrasında Rum lider Hristodulidis ise müzakerelere yeniden başlanma noktasında olunmadığını ifade etmiştir. Görüldüğü üzere Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu iki devletli çözüm kabul görmüştür…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yeni uzlaşı vizyonunu kapsamında her iki halkın yararına olabilecek yapıcı bir tutumla yeni sınır kapılarının açılması için diyalogdan yana işbirliğine hazır olduğunu her zaman ifade etmiştir.

Sonuç olarak uluslararası kamuoyunda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın diyalogdan yana olduğu her iki halkın da yararına olabilecek işbirliğine hazır olduğu görülmüş, buna karşın Rum liderliğinin ise diyalogdan kaçan taraf olduğu anlaşılmıştır.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 4. yıl dönümü…
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.