
(geçtiğimiz haftadan devam)
Külleme hastalığı mücadelesinde kültürel ve kimyasal yöntemlere başvurulabiliyor. Teknikler bitki cinsine göre değişebiliyor. Kültürel mücadele yöntemleri şöyle sıralanıyor:
-Bahçelerin bakımlı tutulması gerekiyor.
-Budama yapılması, fazla dalların çıkarılması ağacın yapraklarının güneş ve hava almasını sağlayarak yayılımı azaltıyor.
-Bitki içerisine güneş girmesi ve hava sirkülasyonunun sağlanması, hastalığa karşı önlemler arasında sayılıyor.
-Yılda iki kez dip sürgünlerin alınması gerekiyor.
-Yabancı ot temizliği önem taşıyor.
-Dökülen enfekte yaprakların tırpanla toplanması, yakılarak imha edilmesi öneriliyor.
-Hastalıklı zurufların da imha edilmesi tavsiye ediliyor.
Diğer bitkiler için verilen kültürel mücadele önerileri arasında,
-Sıra arası, sıra üzeri mesafesi korunarak ekim – dikim yapılması
-Dengeli gübreleme yapılması, gereksiz ve aşırı azot tatbikinden kaçınılması
-Dirençli çeşitlerin seçilmesi,
-Gübrelemede kalsiyum içeren besinlerin tercihi
-Seralarda doğru havalandırma ve nem dengesinin sağlanması
-Meyve ağaçlarının sezon başında budanması
-İşçilerin ekinlerle uğraşırken sık kıyafet değiştirmesi
Yukarıda belirtilenler külleme hastalığı tedavisinde yapılması gerekenler arasında yer alıyor.
Külleme ilacı ne zaman kullanılmalıdır?
Kabak yetiştiriciliği, şeker pancarı, çilek yetiştiriciliği, asma ve süs bitkilerinde kükürtlü bileşiklerin kullanımı mücadeleye destek oluyor. Fungalantagonistler (Ampelomycesquisqualis) ve kimi bitki aktivatörleri ile mücadele yapılabiliyor. Küllemeye karşı kimyasal mücadelede pestisit – ilaç kullanımı öne çıkıyor. Serin ve rüzgarsız havalarda yapılması gereken Uygulamaların hastalığın fark edildiği gibi başlanması gerekiyor. İlaçlama zamanı bitkiye göre değişiyor.
-Sebzelerde sistematik ilaçlar 18-20 gün arayla, diğerleri 10 günde bir uygulanıyor.
-Tahıllarda külleme söz konusu olduğunda, hastalığın üst taraflara ilerlediği durumda, bayrak yaprağa bulaşın önlenmesi için yeşil aksamın ilaçlanmasına başlanıyor. İlaçlar, önerilen dozlarda yaprak alt ve yüzlerini kaplayacak şekilde uygulanıyor.
-Bağ küllemesi durumunda ilaçlamaya sürgünler 25-30 cm olunca başlanıyor. Taç yapraklar dökülünce ikinci ilaçlama yapılıyor. Koşullara göre, tanelere ben düşmeye başlayana kadar ilaçlamaya devam edilebiliyor.
İlaçlama önceki yıllardaki hastalık yoğunluğuna göre belirleniyor. İlk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanıyor. P. guttata’nın neden olduğu hastalıkta, eğer daha önce hastalık görüldüyse, yapraklar normal büyüklüğe geldiğinde belirti olmadan ilk ilaçlama yapılıyor
Erysiphesp.’nin neden olduğu külleme hastalığı söz konusu olduğunda, önceki yıllarda hastalık görüldüyse, meyve bağlama döneminde ilaç uygulanmaya başlanıyor. İkinci ve diğer doz aşılara, hasada kadar devam ediliyor. Son ilaçlama ile hasat arasında önerilen süreye uyulması önem taşıyor.
Bağda külleme ilacı ne zaman atılır?
Bağda külleme ilacı ne zaman atılır diye merak ediyorsanız uygulama zamanı, hava koşullarına ve üzüm asmalarının büyüme evresine bağlı olarak değişiyor. Genellikle nemli ve serin dönemlerde, yapraklar açıldığında veya meyveler olgunlaşmaya başladığında ilaçlama yapmak daha etkili olabiliyor. Düzenli izleme, hastalık belirtileri tespit edildiğinde hızlı bir müdahale sağlıyor ve uygun ilaçların seçimi yerel şartlara bağlı olarak değişebiliyor. Uygulama zamanı ve ilaç seçimi için yerel ziraat mühendislerinden yardım alabilirsiniz. Bu sayede üzüme külleme ilacı ne zaman atılır sorunuza bir profesyonelden yanıt almanın güvenini yaşayabilirsiniz.
Külleme hastalığı tedavisi
Külleme hastalığı tedavisi hastalıkla mücadelede, kimyasal ve kültürel mücadele olmak üzere iki temel yöntem kullanılarak gerçekleştiriliyor. Kimyasal mücadele, ilaç tedavisini içeriyor ve hastalığın önlenmesinde koruyucu ilaçlamalar etkili olabiliyor. Farklı külleme hastalığı ilaçları piyasada bulunsa da doğru mevsimde kullanılması her zamam büyük önem taşıyor. Yanlış mevsimde kullanılan en etkili ilaç bile hastalığın yayılmasını engellemede yetersiz kalabiliyor.
Külleme hastalığı patojenlerinin bulaşma kaynaklarının azaltılması için her zaman dökülen yaprakların yok edilmesi gerekiyor. Bu, kültürel mücadele olarak adlandırılan önlemler arasında yer alıyor.
Külleme hastalığı tedavi yöntemlerinin etkinliği, hastalığın yayılma seviyesi ve uygulanan yöntemlerin doğru şekilde uygulanmasına bağlı olarak değişiyor. Bu nedenle, hastalıkla mücadelede uzmana başvurmak her zaman önem taşıyor.
Külleme hastalığına ne iyi gelir?
Külleme hastalığına karşı uygulanabilecek kültürel ve kimyasal savaşım teknikleri bulunuyor. Yabani ot temizliği, budama, bitkiler arası önerilen aralığın korunması, bahçenin bakımlı tutulması, dökülen yaprakların alınması gibi kültürel çalışmaların yanında ilaçlama da tercih edilebiliyor. Külleme görüldüğünde genellikle kültürel çabalar tek başına yeterli olmuyor ve kimyasal mücadeleye gereksinim duyuluyor.
Bitkilerde külleme hastalığı neden olur?
Bitkilerde külleme hastalığı neden olur diye merak ediyorsanız bitkilerde külleme hastalığı kuraklıktan, havasızlıktan, düşük güneş teması veya nemden dolayı artabiliyor. Rüzgârla, üreticilerin kıyafetlerindeki bulaşık mantarla, yağmurla bulaşabilen haftalık, mantarların uygun ortamı bularak ekinlere tutunması sonucu başlıyor. Hastalığa sebep olan mantarlar, zararlıların dolaşımıyla da yayılabiliyor.
Yorumlar kapalı.