Engin Yıldırım

Teşekkür ederim






Teşekkür etmek işe yarar çünkü o, en temel duygularımızdan birinin, yani minnettarlığın ifadesidir. Minnettarlık, karmaşık bir duygudur –ve ifade edilmesi de zor olabilir. Genelde itaatkar, bir nebze aşağılayıcı bir hareket olarak yorumlanır. Bu, ebeveynlerin çocuklarına neden “Teşekkür ederim” demeyi sürekli hatırlatmaları gerektiğini açıklayabilir. “Teşekkür ederim” demek, doğalarında isyankarlık olan çocuklara öğretilebilecek en son ve en zor şeylerden biridir. Birileri sizin için iyi bir şeyler yaptığında, sizden kendilerine minnettar olmanızı beklerler – ve bunu ifade etmediğiniz için- değeriniz onların gözünde azalır. Birilerine en son ne zaman hediye verdiğinizi düşünün. Eğer size teşekkür etmeyi unutsalardı, onlar hakkında ne düşünürdünüz? İyi birer insan olduklarını mı? Yoksa kadir kıymet bilmez bir nankör olduklarını mı?

Bir şey daha: “Teşekkür ederim” demek, görgü kurallarının ve görgülü olmanın olmazsa olmazıdır. Görgü kurallarının çoğu gibi, klişe olabilir ve içten söylemek zorunda değildir. Bu ifadeyi gün boyunca hiç düşünmeden kullanırız, genelde tıpkı bir diyalogdaki noktalama işaretleri misali. Örneğin, bir telefon görüşmesinde telefon diğer ucundaki kişiyle yaptığımız diyalogu sonlandırmak için “Teşekkür ederim” deriz. Böyle bir durumda “Teşekkür ederim” in “Tamamdır, şimdi lütfen konuşmayı kes” anlamına geldiğinin bilincinde olmayabiliriz.

“Teşekkür ederim” demenin en iyi yanı, potansiyel patlama tehlikesi taşıyan herhangi bir tartışmanın son bulmasını sağlamasıdır. Biri size teşekkür ettikten sonra ona ne söyleyebilirsiniz ki? Ona karşı çıkamazsanız. Ona saldıramaz ya da kızamaz ya da onu görmezden gelemezseniz. Verebileceğiniz tek tepki dilimizdeki en hoş, en sıcak ve en tatlı sözcükleri telaffuz etmek olacaktır: “Rica ederim.”Bu, herkesin kulağına hoş bir melodi gibi gelir.

Ailenize, yakınlarınıza, ekibinize, arkadaşlarınıza, sevdiklerinize, sevmediklerinize çok ufak bir iyilik, küçük bir iş için bile olsa “Teşekkür ederim” demeye alışın. Bu durum teşekkür edilen kişiyi mutlu edecek ve motive edecektir.

“Bir iş iyi gidiyorsa, bilin ki zamanında birisi cesur bir karar vermiştir.” O cesur kararları veren yöneticiye teşekkür etmek ve de vefalı davranmak lazım. Teşekkür etmek sadece kelimelerle olmaz; Çalışana hakkını vermek, terfi ettirmek, adil olmak, referans vermek, yol açmak, yoldaş olmak, kişinin olmadığı ortamlarda onu savunmak… vs.

Unutmayalım ki;

Küçük bir davranış bir inceliktir teşekkür etmek. Öylesine zahmetsiz ve kolay. İki kelime. Söylemesi kolay, neticesi öyle büyüktür ki…

Kültürümüzde teşekkürü ifade eden birçok kelime vardır. Kullanmayı bilenlerin sıcak bir tebessüm ve içtenlikle söylediği ‘teşekkür ederim’in yanında yerine göre bir tebessüm teşekkür manasına gelir. Bazen de ‘sağ ol’ veya ‘sağ olasın’ kelimeleri bu duyguyu dile getirir.

Bize hizmet edene…

Bize yardımcı olana…

Bizden alışveriş yapana…

Otelimizde konaklayan misafire…

AVM’ye girişte üstünü aradığımız ziyaretçiye…

Danışma personeline veya mağazada bir şey sorduğumuzda yardımcı olan, bilgi veren satış danışmanına…

Bize bir bardak su verene…

Bize sıcacık yemekler hazırlayana…

Bize bir harf öğretene…

Bize yol ararken yol gösterene…

Sözünü tutana…

Borcunu tam ve zamanında ödeyene…

AVM’de yer kiralayan marka temsilcisine/yatırımcısına…

AVM’yi, ofisleri, tesisleri vs. başarılı yöneten ekibe…

ve hakkeden herkese bir şekilde

TEŞEKKÜR ETMELİYİZ…

 

Teşekkür ederim
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.