
Kentsel Dönüşüm kentin eskiyen, bozulan ve kullanılamayan alanlarının yeniden kente kazandırılması amacıyla yapılan uygulamaların genel adıdır. Kentsel dönüşümün yeniden canlandırma, yenileme, yeniden geliştirme, soylulaştırma ve sağlıklaştırma gibi türleri bulunmaktadır. Oysaki kentsel dönüşüm yaygın biçimde kentsel dönüşümün bir türü olan kentsel yenileme ile eş anlamda kullanılmaktadır. Kentsel yenileme eski yapıların olduğu gibi yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılmasını içeren kentsel dönüşümün uygulama şeklidir. Bu bağlamda kentsel dönüşüm kentsel yenileme demek değildir. Kentsel dönüşüme uğrayacak alanların sadece kentsel yenilemeye tabi tutulabileceği anlayışı yanlıştır.
Kentsel dönüşüm ile doğal afetlerden kaynaklanabilecek zararın en aza indirilmesi amaçlanır. Kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir.
Hem hak sahiplerinin güvenli ve daha çok kazanç getirecek konuta olan talebinin artması hem de merkezi hükümet ve belediyelerin ortak hareket ederek dönüşüm sürecini etkin bir şekilde yönetmesi kentsel dönüşüm yatırımını çok daha cazip hale getirmektedir. Artık hak sahiplerinin dönüşüm projelerini engellemesi söz konusu değildir. Yasa önemli ayrıcalıklar tanımaktadır ve hak sahipleri de bu anlamda sürecin içinde yer almaktadır. Belli durumlarda da kamulaştırma yapmak da mümkün hale gelmiştir. Yerel yönetim ve hükümet politikalarıyla hem yatırımcının hem de hak sahiplerinin arkasındadır.
Türkiye’de kentsel dönüşümün en yaygın uygulama şekli kentsel yenileme olmuştur. Kentsel dönüşüme konu olan alanlar kentsel dönüşüm başlığı adı altında kentsel yenilemeye maruz bırakılarak yıkılıp tekrardan yüksek katlı olarak yapılandırılmışlardır. Proje alanı Türkiye içinde kentsel dönüşüm kriterlerini sağlayan herhangi bir şehirde olabilir. Şehrin merkezi alanlarında yüksek karlı projeler gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Proje büyüklüğünü de yatırımcının ilgi düzeyine göre şekillendirmek mümkündür.
Kentsel dönüşüm için kaynaklar verimli kullanılmalı, teknolojik gelişmeler takip edilmeli ve her şeyden önemlisi şeffaf, erişilebilir, adil, kapsayıcı bir anlayışla hareket edilmelidir. Dayanıklı yapı yapmak önemli ama baştan sona tüm süreçler doğru yönetilmesi gerekiyor. Uzlaşmadan yıkıma, yapımdan yönetime, peyzajdan otoparka her adımda ş zamanlı koordinasyon önemlidir. Kentsel dönüşüm rant odaklı değil bütüncül bir politikayla mümkündür.
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikaları gibi farklı uygulamaların hayata geçirilmesi kentsel dönüşüme hız kazandıracaktır.
Yorumlar kapalı.