
Çalıştığı alanda tecrübe edinmiş kişiler terfi alarak CEO olur. CEO olmak için belli bir bölümden mezun olma şartı yoktur. CEO, genel müdürden üst seviyededir ve şirketin genel olarak bütün idari faaliyetleriyle ilgilenir. CEO kelimesinin açılımı ‘chief executive officer’ şeklindedir ve kelime anlamı ise baş yöneticidir. Bir CEO, sadece yönetim kuruluna karşı değil hissedarlara, çalışanlara, müşterilere, tedarikçilere, kamuoyuna, sivil toplum örgütlerine ve devlete karşı sorumludur. Bu nedenle “çok boyutlu liderlik perspektifi” geliştirmesi gerekir.
CEO’lardan kârlı büyümeyi yakalamaları kadar çalışanlarına ve paydaşlarına liderlik etmeleri, ilham vermeleri, kurumsal dönüşüme, marka algısına ve itibarına katkıda bulunmaları da bekleniyor. Tüm bunları yaparken de bir yandan çevik olmak, değişen müşteri ihtiyaçlarına, hızlanan teknolojik yeniliklere ve rakip şirketlerin değişim hızına çabuk yanıt vermek de şart. Yönetim becerilerinin yanında müşteri odaklılığı, finans bilgi derinliği, operasyonel tecrübesi, kurumsal iletişimi ve temsili, yönetici seçimleri, kurumsal eğitime verdiği değer de diğer özelliklerini oluşturur. Bunlardan daha da önemlisi bu kişilerin liderlik vasfı ve sergilediği etik değerleridir.
CEO’ların öncelikli alanlarından biride ‘strateji’dir. CEO’lar, riskleri yöneterek uzun vadeli planlamaları yapan, gerektiğinde hızlı aksiyon alabilme yeteneğine sahip olan ve dengeyi sağlayan liderlerdir. İyi bir liderin en önemli özelliğinin doğru insanları doğru pozisyonlarda görevlendirip orkestrayı ahenkli yönetebilmek olduğunu düşünüyorum.
CEO, kuruluşun itibarını yüklenen ve yükselten kişidir. Şirketler ve markalar için ana sözcüdür. Paydaşları nezdinde yaptığı işe ve sözlerine itibar edilmeyen kurumların uzun süre ayakta kalması mümkün değildir. Kurumsal itibarı koruma dışında CEO’nun direkt liderlik ettiği en önemli konular arasında kurum kültürünün gelişimi, kurumsal sorumluluk ve sürdürülebilirlik, satın alma ve yatırım süreçleri ile satış performans değerlendirme yer alıyor.
Şirketler -çoğu farkında değildir- aslında “öykü” üretirler. Her bir çalışanın bu öykü hamuruna nasıl bir şekil vereceği farklıdır. Mutsuz çalışanın çevresinde aktaracağı öykü ile mutlu bir çalışanın aynı hamurdan yapılmış öyküsü birbirinden farklı olacaktır. CEO’lar da bu öykülerin “ana kahramanıdır”.
CEO’nun şirket içindeki konumunu ana sözleşme ve iç yönerge belirler. Bir yöneticinin CEO konumuna nasıl yerleştirilebileceğini ve CEO olarak adlandırılan kişinin yönetim yetkilerinin kapsamını belirlemek için başvurulacak araçlar, ana sözleşme ve iç yönergedir.
Önümüzdeki dönemde daha hızlı, rekabetçi ve şeffaf yapılar, daha hızlı dönüşümü beraberinde getirecek. Hem CEO rolü yeniden tanımlanacak hem görev-yetki, derinlik, süre ve çalışma modeli değişecek. CEO ve tüm üst düzey yöneticiler, öğrenmeye her zaman devam etmeli, iş dünyasının sürekli olarak değişmesi neticesinde kendini geliştirmelidir. Tutku ve sabır başarılı bir yönetici olmak için olmazsa olmaz özellikler arasında yer alır. İşine karşı her zaman tutkulu olmalı ve zorluklar karşısında sabır gösterilmelidir.
CEO’nun iş dünyasının yapısını anlaması ve bu yapının içinde etkili strateji geliştirebilmesi gerekir. İşletme, finans, pazarlama gibi temel iş alanlarında sağlam bir temele sahip olmalıdır. Liderlik, CEO olmanın en önemli yönlerinden biridir. CEO, şirketi yönetmenin yanı sıra aynı zamanda bir vizyoner olmalıdır. Çalışanlarına ilham vermek, onları motive etmek ve şirketin değerlerini benimsetmek başarılı bir CEO’nun özellikleri arasındadır. Karar verme yeteneği de bu görev için önem taşır. CEO, şirketin geleceğini etkileyebilecek kararlar alır ve bu kararların sonuçlarına katlanır. Bu nedenle analitik düşünme ve problem çözme yeteneği, CEO için olmazsa olmazdır.
İletişim becerisi de bir CEO’nun etkili olmasının anahtarlarından biridir. Hem iç hem de dış paydaşlarla açık, samimi ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmek şirketin başarısında büyük bir rol oynar. Tüm bunların yanı sıra devamlı olarak öğrenme ve kendini geliştirme arzusu CEO iş ilanlarında aranan özellikler arasındadır. Eğer sen de CEO olmak istiyorsan, İş dünyası sürekli değişen yapısına ayak uydurabilmeli, kendini her zaman yenilemeli ve her gün kendinin en iyi versiyonu olmalısın!..
Yorumlar kapalı.