
Dijital girişimcilik; iş dünyası ve toplum, dijital teknoloji ile yeniden şekillenmeye devam ederken girişimciliğin hangi yöne evrileceğini / değişeceğini açıklayan bir terimdir. Bu girişimcilik çeşidi, girişimci yöntem, teori ve eğitimdeki değişikliklere dikkat çeker.
Dijital girişimcilik, dijital bir dünyada girişimcilik hakkında yeni ve özgün olan her şeyi bünyesinde barındırır:
Risk alan girişimciler için müşteri bulmanın yeni yolları, ürün ve hizmetlerin tasarlanması ve sunulmasının yeni yolları, gelir elde etmenin ve maliyeti düşürmenin yeni yolları, platformlar ve ortaklarla işbirliği yapmak için yeni şanslar, yeni fırsatlar, riskler ve rekabetli ortamlar için kaynaklar.
Dijital girişimcilik dijital işletmelerin kurulmasında ve dijital teknolojilerin mevcut girişimciler tarafından benimsenmesinde etkilidir. Dijital girişimcilik kısaca girişimcileri kendi girişimleri için yeni ürünler üretmesine hem de başka işletmelerde dijital eksiklikleri giderip onların yeniçağa ayak uydurmasına olanak sağlar. Yani dijital girişimciler yeni ürün üretmenin yanı sıra var olan işletmelerin süreçlerini dijital olarak yenileyebilir ve ileri teknolojik gelişmelere uyum göstermelerini sağlayabilir.
Başarılı dijital girişimler yeni bir dijital işletme kurarak ekonomik kalkınmaya destek olmakta ve dijital teknolojilerin güncel özelliklerinden en verimli ve etkin biçimde faydalanır. Birçok dijital girişimin başarılı olmasının altında en temelde iki neden yatar. Bu nedenler; dijital girişimlerin diğer girişimlere kıyasla daha düşük başlangıç maliyetleri ile girişime başlayabilmeleri ve dış pazarlara daha hızlı ve geniş erişim imkanı bulabilmeleridir.
Gelişen zorlayıcı çevresel şartlar ile yeni dünya düzeninde dijital sistemlere ihtiyaç arttıkça buna uyum gösteremeyen işletmeler ve girişimler yok olmaya mahkumdur. Pratik düzeyde dijital girişimcilik, girişimci olmayı düşünen herkes için yeni olanaklar sağlar. Bazı fırsatlar daha teknik bilgi gerektirir fakat çoğunlukla dijital girişimciliğin temel becerilerini öğrenen herkes için anlaşılabilir durumdadır. Bu temel beceriler arasında çevrimiçi olarak yeni müşteriler bulmak, yeni iş fikirlerini prototip haline getirmek ve verilere dayalı iş fikirlerini geliştirmek yer alır.
Dijital girişimcilik, farklı demografik özelliklere sahip her kesimden bireyi girişimcilik başlatmaya ikna etmeye yardımcı bir fırsattır. Dijital girişimcilik benzersiz kolaylaştırıcı özellikleri sebebiyle, girişimciler için devlet desteğinin yetersiz olduğu yerlerde dezavantajlı gruplar arasından potansiyel başarılı girişimciler çıkmasının önünü açabilecek bir girişimciliktir. Eğer günümüzde ekonomiler her olumsuzluk ve belirsizliğe rağmen ayakta kalmayı istiyorsa, dijital eğitimler, danışmanlıklar, teşvikler vb. desteklerle bireylerin; özellikle kadınlar ve gençlerin dijital girişimcilik becerilerinin hızla gelişimini sağlamalıdır. Dijital girişimlere yönelik devlet destekleri ve finansal teşviklerle düzenleyici ortam güçlendirilmelidir.
Başarılı bir girişime sahip olmak istiyorsanız bu dönemde tüketicilerin “Hayatlarını nasıl daha kolay, daha keyifli ve daha anlamlı hale getireceksiniz?” sorusunun cevabını verebilmelisiniz. Unutmayın: “Bu dönemde rekabet avantajı sağlamanın en kolay yolu girişimde bulunduğunuzda memnun etmeyi hedeflediğiniz tüketici kitlesini oluşturan kişilerin ihtiyaçlarını doğru belirlemekten geçiyor.”
Dijital dünya, sadece yeni bir şeye başlarken önündeki engelleri yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda başarıya giden çeşitli yolları da kişinin önüne seriyor. Bu, eğitimsel olarak, olgu çalışmaları, simülasyonlar ve iş planlamalarından farklı bir dünyadır. Dijital girişimciliğin kesin tanımı hala net değildir ve bunun sebeplerinden bazıları olarak daha yeni ayak uydurulan bir oluşum olmasını ve dinamik yapısını örnek verebiliriz. Dijital teknoloji gelişmeye devam ettikçe, girişimcilik de beraberinde sürekli yenilenecektir. Belki bir gün, risk alan girişimcilerin çoğu veya tamamı “doğuştan dijital” olacak ve girişimcilik ayrı bir konu olarak piyasadan kalkacaktır. Ancak bugün için konuştuğumuzda, girişimcileri dijital dünyaya hazırlama ve daha fazla insana girişimcilik fırsatı verme konusunda gerçek bir ihtiyaç var.
Yorumlar kapalı.