
“İşin sırrı, sadece seni yükselten ve en iyi tarafını gören insanlarla bir arada olmaktır” (Epictetus)
CEO (Chief Executive Officer), yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirmek için strateji oluşturup uygulayan; Şirketin bugününü yönetirken yarınını da planlayan ve yönetim kuruluna hesap veren kişidir. CEO, “yöneticilerin yöneticisidir.” CEO olmak aynı zamanda zor işlerin üstesinden gelebilme becerisi ve özveri de gerektirir. Bu nedenle herkesin kaldırabileceği bir görev değildir. Büyük bir şirketi yönetmek bir maratonda koşmaya benzer: İkisi için de sebat etme, kendini adama, iş etiği ve strateji gerektirir. Yönetim kurulu CEO ile birlikte uzun süreli şirketin hedeflerini belirleyip, gereken yetkileri CEO’ya vermeli, doğru ekiple şirket hedeflerini gerçekleştirmesine imkan tanımalı, en önemlisi de CEO ve ekibinin bu hedefleri gerçekleştirmesi için gereken sabır gösterilmeli ve destek verilmelidir. CEO’nun başarısı kariyerinde biriktirdiği bilgi, tecrübe ve network’ünden geliyor.
Patrondan patrona değişmekle birlikte başarılı CEO’nun nitelikleri şunlardır: “İşinin ehli olma, çalışkanlık, pazarlama ve iletişim yönünün güçlü olması, yönetim kurulu ve paydaşlarla uyumlu ve güçlü iletişim kurabilmesi, değerlere bağlı olması, hızlı karar alabilmesi, disiplinli olması, değişen şartlara uyum sağlayabilmesi, iş geliştirme yeteneği, özgüven, hedef odaklılık, lider yönetici olması, yabancı dil bilgisi, şirkete bağlılık, adil olmak, farkındalık yaratabilme, uyumlu çalışabilme, yeniliği takip etmek, yüksek duygusal zeka, analitik düşünme, mütevazılık, vizyon sahibi olmak, pozitiflik, müşteri odaklılık, gelişmiş empati yeteneği, güçlü ve etkili iletişim kabiliyeti, entelektüel olma, sosyal olma, müteşebbis ruhlu olması, çözüm odaklı olması, temsil gücü yüksek olması, rakamlara hakimiyet, esneklik, saygınlık, stratejik düşünebilmek,
güçlü network, sosyal olmalı, vefalı olmalı, sebat etmeli, ketum olmalı…” diye sıralayabiliriz.
“En Kelepir CEO pahalı olandır” sözü yerinde bir sözdür. Başarılı bir CEO şirket için, ülke için, dünya için ve temsil ettiği şirket için zenginlik kaynağıdır. Risk alan çaba gösteren yetenekli CEO pirim ve/veya yüksek maaş artışı vs. İle ödüllendirilir. Kısa dönemli başarılar yıllık operasyon planlarında ödüllendirilir, uzun dönemli sonuçlar için uzun dönemli planlara bakılarak ödüllendirilir. Değerlendirme yapılırken de tekrar edilmeyen hatalara bakılmamalı, sabır ve destekle CEO etkinliği ve gücü artırılmalıdır. CEO ve üst yönetim ekibinin ödül sisteminin işletme başarısına müspet katkı sağlayacağına inanıyorum.
Başarılı bir CEO, değişen koşullara anında uyum sağlama kapasitesine sahiptir. Bu yetkinliğe sahip CEO’ların 6-7 kat daha başarılı oldukları saptanmıştır. CEO’ların genelde zamanının % 50’sine yakınını uzun vadeye ayırdıkları anlaşılmıştır. Zira uzun vadeye odaklanmak, öncü göstergeleri ve uyarıları erken almalarına sebep olur.
CEO, krizi önleme veya mevcut krizi idarede lider konumundadır. Kriz iletişim yönetimi, kurumun içine düştüğü, kendi dışında oluşmuş herhangi bir krizden, iletişimi doğru yöneterek kurumsal itibarın güçlendirilmesi adına avantaj sağlayarak çıkmasıdır. Medya kuruluşlarıyla etkili ve sağlıklı iletişimin sağlanması ile sosyal medyada güçlü olunması kurumsal itibarın tesisi bakımından büyük önem taşır. Çünkü medya kurumları, daha fazla insana dokunmalarında fayda sağlayacak en etkili iletişim kanalıdır. Kriz sonrası önce hasar tespiti yapılmalı, hasarın boyutu ne ise verilecek yanıtın şiddeti de aynı ölçüde olacaktır. İtibar sarsıcı krizler, hasarı en tehlikeli ve ağır olanlarıdır. Sonuçları hemen görülmez. Bu her alanda böyledir. Politikada da, iş dünyasında da…
Hedefler ne kadar yüksek ise performans da o kadar yüksek olur. CEO’nun önemli rollerinden biride insanların sivrilmesine imkan tanımaktır. Ki bu da verimliliği ve kuruma bağlılığı artırır.
CEO’nun devredemeyeceği 6 görev
En kıdemli paydaşlarla ilişkileri sürdürmek: Yönetim kurulu ve yatırımcılarla etkileşimde bulunmak her zaman CEO’nun sorumluluğunda olacaktır. Kurumsal başarıya olanak sağlamak için iyi çalışma ilişkileri sürdürmesi gereken kişiler onlardır.
Kurum kültürünü belirlemek ve her zaman benimsemek: Tüm üst düzey liderlik ekibi kültürü yaşamaktan sorumluyken, CEO en önemli rol modeldir ve kültürün eklemlenmesine öncülük etmelidir.
Kuruluşun stratejisi hakkında kararlar almak: CEO, kuruluşun stratejisi hakkında son söz sahibi olmalıdır. Firmanın sunabileceği bir strateji oluşturmak için yönetim kurulu ve üst düzey yöneticilerle çalışmak onların işidir.
Ekibi bir vizyona götüren bir süreç yaratmak: CEO ile başlayan ve biten stratejinin aksine, CEO, ekibin vizyonu geliştirmesine izin verecek süreci yaratma sorumluluğunu almalıdır.
Bilançoyu ve sermaye tahsisini denetlemek: CFO (finans şefi), şirket finansmanından sorumlu olsa da, CEO’nun bunları denetlemesi gerekir. Ne de olsa CEO, organizasyonun alt satırından nihai olarak sorumlu olan kişidir.
Liyakat sahibi ekibi seçmek ve geliştirmek: Bu, etraflarında doğru insanları bulundurduklarından emin olarak her yaştan liyakat sahibi veya tecrübesiz olanlardan da öğrenmeye açık, ekip çalışmasına yatkın, pozitif en iyi ekipleri seçme ve geliştirme sorumluluğunu almaları gerektiği anlamına gelir.
Bugün artık efsanevi karizmatik CEO’lara rağbet edilmiyor. Onun yerine enerjisiyle insanları sürükleyecek, onlara ilham verecek, alçakgönüllü insanların liderlik etmesi isteniyor. Yüksek dozda testosteron yüklü, her ne pahasına olursa olsun kısa dönemli sonuç almaya odaklanmış, sadece finansal verilere göre şirketi yöneten CEO’ların devri kapandı. Bu tarz CEO’ların yerini anlam odaklı, şirketi değerlerle yöneten, pazarlama ve insan odaklı kısa, orta ve uzun vadeli planları başarıyla yöneten CEO’lar alıyor. İyi CEO’lar iletişim ustasıdırlar. Ekip arkadaşlarına mentorluk ve koçluk yaparlar. En zor zamanlarda doğru dokunuşlarla varlıklarını belli ederler. İyi CEO’lar öğrenmeye açıktırlar. Merak duygusunu hiç yitirmezler.
“Şuna gerçekten inanıyorum ki, başarılı girişimcileri başarısız girişimcilerden ayıran şey sadece azimdir.” (Apple – Kurucu Ortak, Steve Jobs).
Yorumlar kapalı.