Sürekli Sarı Basın Kartı sahibi gazeteci Hüseyin ÇAKIR’dan yazınsal arşivlerimize bir yeni kitap: “Kıbrıs Tarihi ve Kıbrıs’ta Tarihi Eserler.”
Yılların bilgi ve birikimini adı geçen kitabında toparlayan Sn. ÇAKIR’ın, 193 sayfalık kitabı içerisinde şu başlıklar yer alır:
Kıbrıs Tarihi, Kıbrıs’ta uygarlıklar, Krallıklar ve Hükümdarlıklar, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs Türk Federe Devleti-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs’ta Mağaralar ve Mezarlar, Lefkoşa’nın Tarihçesi, Lefkoşa’daki Tarihi Eserler, Gazimağusa’nın Tarihçesi, Gazimağusa’daki Tarihi Eserler, Girne’nin Tarihçesi, Girne’de Tarihi Eserler, Güzelyurt’un Tarihçesi, Güzelyurt’ta Tarihi Eserler, İskele’nin Tarihçesi, İskele’deki Tarihi Eserler.
Hüseyin ÇAKIR
Kimdir?
“Hüseyin Çakır, 1959 yılında Lefkoşa kazasına bağlı Çukurova (Kurumanastır) köyünde doğdu.
Çukurova İlkokulu’nu bitirdikten sonra, ortaokulu 1-2 sınıfları Bayraktar B, 3. sınıfı da Lefkoşa Türk Lisesi’nde tamamladıktan sonra, liseyi yine Lefkoşa’da Haydarpaşa Ticaret Lisesi’nde bitirdi.
15 Temmuz-30 Eylül 1974 tarihlerinde 20 Temmuz Barış Harekâtına Mücahit olarak katıldı. Daha sonra eksik askerlik hizmetini tamamlamak için Gülseren Eğitim Taburu’na (Mağusa) sevk edildi ve eksik hizmetlerini orada tamamladı (1978-1980).
Askerliğini bitirdikten sonra özel bir şirkette pazarlamacı olarak beş yıl çalıştı.
31 Ağustos 1980 tarihinde evlendi.
1985 yılında Demokratik Halk Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili adayı oldu.
1985-86 yıllarında Birlik Gazetesi’nde muhabir olarak çalıştı.
1986 yılında Tanıtma Dairesi’nde memur oldu.
Memurluk döneminde Başbakanlıkta 18 yıl basın görevlisi olarak görev yaptı.
Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda basın görevlisi olarak çalıştı ve memuriyet hayatından emekliye ayrıldı.
1982 yılından beri gazeteci olarak çeşitli gazetelerde görev yapan Hüseyin Çakır, sürekli sarı basın kartı sahibidir.
Geçmiş dönemlerde, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği kurucu üyelerinden olan Hüseyin Çakır, çeşitli dönemlerde, Kıbrıs Türk Masa Tenisi Federasyonu, Göçmenköy İdman Yurdu ve Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu’nda da görevler yaptı.
Çukurova Spor Kulübü, Balıkesir Spor Kulübü, Çetinkaya Spor Kulübü, K.Kaymaklı Spor kulüplerinde futbol oynadı. Daha sonra Gönyeli Spor Kulübü’ne transfer oldu fakat transfer olduğu yıl trafik kazası geçirdi ve boynu hasar gördüğü için sporu bırakmak mecburiyetinde kaldı.
Bir dönem atletizm yarışmalarına ve havalı silâhlar atış yarışmalarına da katıldı ve birçok madalyası var. Evli, bir kızı bir de oğlu vardır. Az İngilizce, Rumca ve Almanca bilir. Halen Lefkoşa’da ikamet etmektedir.
Çakır, ayrıca, KKTC Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SODAY) kurucularından olup, derneğin yönetim kurulu üyesi ve basın sözcüsüdür.
Yazarın
Önsözü…
“Sevgili Okurlar!
Şu anda elinizde bulunan ‘Kıbrıs Tarihi ve Kıbrıs’ta Tarihi Eserler’ isimli kitabımın, çok aranan bir kitap olduğunu görmekten çok mutlu ve gururlu olduğumu belirterek, sözlerime başlamak istiyorum.
Yoğun istek üzerine şu anda okuduğunuz kitabımın 3. baskısını sizlere sunmaktan onur duyuyorum.
Demek ki, çok isabetli bir kararla ve yoğun bir çalışma ile hazırladığım bu kitabımın, gençlerimize yaşadıkları ülkenin geçmişini öğrenmeleri bakımından, halkımıza ülkemizi ziyaret eden turistlere ülkemiz hakkında kolay bilgi verebilmeleri bakımından, ülkemizi ziyaret eden turistlerin ülkemizi daha yakından tanımaları bakımından önemli olduğu ortadadır.
En büyük gururum, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünya ülkeleri ve dünya ülkeleri halkları tarafından daha iyi öğrenilmesine benim şahsi olarak biraz da olsa bu kitabımla katkı sağlamış olmamdır.
Bu vesile ile şunu da siz değerli okurlara bir müjde olarak belirtmek isterim.
Yaklaşık 10 yıldan beri Kıbrıs’ın geçmiş bütün tarihini ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bütün tarihi eserleri içeren bir kitabımı hazırlıyorum. Bunun için de bütün yerleşim yerlerini, dağları, bayırları 10 yıldan beri adım adım geziyorum.
Kıbrıs ile ilgili birçok yerli ve yabancı yazarların kitaplarını satın aldım ve bu yazarlarımızın bilgilerinden de yararlanarak kitabımı hazırlamaya çalışıyorum.
Bunun yanında Bakanlarımızdan, Belediye Başkanlarımızdan, Muhtarlarımızdan, yerleşim yerlerinin birçok ileri gelenlerinden ve birçok yaşlı insanımızdan da bilgiler derleyip kitabımdaki bilgileri zenginleştirmeye çalıştım. Kitap tamamlandığında Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili bütün tarihi bilgileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bütün tarihi eserleri fotoğraflarıyla bu kitapta görebileceksiniz.
Bu kitabımda bütün yerleşim birimlerimizin tarihini, bütün yerleşim birimlerimizdeki tarihi eserleri, fotoğraflarıyla ve haritalarıyla bulabileceksiniz. Bunun için biraz daha zaman lâzımdır. Çünkü kıt imkânlarımla hiçbir yerden yardım almadan bu kitabı hazırlamak için 10 yıldan beri çalışıyorum. İnşallah kitabın baskısında olsun bir yerlerden yardım bulabilirim.
Şu anda okumakta olduğunuz ‘Kıbrıs Tarihi ve Kıbrıs’ta Tarihi Eserler’ isimli kitabımın baskısında, kitap içinde yayınlanmak üzere reklam veren bütün kurum ve kuruluşlara yürekten teşekkür ederim. Saygılarımla, Hüseyin C. ÇAKIR, Gazeteci -Araştırmacı – Yazar”
Yorumlar kapalı.