Tarih:11 Aralık 1983…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilân edildiği andan itibaren, bağımsızlık kararının geri alınması yönünde uluslararası ilişkiler geliştiren ve birçok kınama kararının alınmasına etken olan Kıbrıs Rum Yönetimi, yine de almış olduğu sonuçlardan, asla memnun değildir…
Kıbrıs Türklerine ve Türkiye’ye yönelik baskıların daha da yoğunlaştırılmasını ister.
Kıbrıs Rum Ana Muhalefet Partisi lideri Glafkos Klerides, Agon Gazetesi’ne verdiği özel demeçte, gelişmelerden duyduğu memnuniyetsizliğini, şu sözleriyle dile getirir:
* * *
(GlafkosKLERİDES)
– «Siyasetimizin, sadece Kıbrıs Türk Devleti’nin ilânı kararının geri alınması mücadelesine dayandırılması halinde, Türklerin bu eylemini kınayan kararlar toplamaktan başka iş yapmış olmayız ve bu durumda Kıbrıs konusunda iyimser olmaya da imkân yoktur.»
* * *
Tarih:20 Aralık 1983…
13 Aralık 1983 günü, iki yeni hükümet kabinesi birden açıklanır…
Türkiye, Sn. Turgut Özal başkanlığında Cumhuriyetin 45’inci hükümet üyelerini basına açıklarken; aynı gün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de ‘Geçiş Dönemi Hükümeti’ olarak Başbakan Sn. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk ‘Bakanlar Kurulu’ üyelerini açıklıyordu:
Hükümet programı, 20 Aralık 1983 günü Mecliste okunmaya, tartışılmaya başlarken, aynı gün, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Robert Strausz Hupé’ın, Milliyet gazetesinde şu sözleri yer alır:
* * *
(Robert STRAUSZ – HUPE)
– “Kıbrıs’taki durum, ABD Kongresi’ni henüz etkilememiştir…
Ancak, gelecekte etkileyecektir.»
* * *
Demokrat Halk Partisi Genel Başkanı ve Mağusa Milletvekili Sn. İsmet Kotak, gelişmeleri, 2010 yılında kendisiyle yaptığım özel bir söyleşide, şöyle değerlendirir:
* * *
(İsmet KOTAK)
– “Amerika, belki o günlerde etkilenmediğini ileri sürerek politika yapmaktadır ama unutmayalım ki Bangladeş’in ve Pakistan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımasını engelleyen ülkelerin başında gelmektedir.
Ancak, o günlerden sonra Amerika’da bir nabız inmesi vardır.
Yani, Türkiye’nin birçok fonksiyonuna ihtiyacı olan Amerika, Kıbrıs konusunda pek de Yunanlıların istediği oranda ileri gidecek girişimlerde bulunmak istemedi.
Ancak, hepimiz de biliyoruz ki, bir müddet ambargolar uygulayan Amerika daha sonra çeşitli girişimlerle bunu kaldırma durumunda kaldı.
Ve yine 1983’ten 2010’a geldiğimizde, 2010’da bir bakıyoruz ki Amerika, İngiltere kadar Kıbrıs konusunda çok aktif değildir. Yani, Rum ve Yunanlının istediği oranda bir tehlike arz etmiyor bizim için ama elbette ki perde gerisinde yine Yunan lobisi büyük oyunlar oynamaktadır.’’
* * *
Tarih:24 Aralık 1983…
Kurucu Cumhurbaşkanı Sn. Denktaş, 23 Aralık 1983 günü Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu’ya «görüşme» çağrısında bulunur ve «sorunların çözümüne yardımcı olmasını» ister…
Bu çağrının yapıldığı gün, Atina’da, Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu ile Kıbrıs Rum yönetimi Lideri Spiros Kipriyanu bir araya gelmiş, özel bir görüşmede bulunuyorlardı…
Sn. Denktaş’ın ‘görüşme’ çağrısına yanıt, 24 Aralık günü ve artık iyice bilinen – ezberlenen şu ortak düşünceyle gelir:
* * *
(PAPANDREU – KİPRİANU)
– “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilânını iptal ettirmek, Kıbrıs meselesine nihai ve haklı bir çözüm bulmak için mümkün olan her türlü gayret, Birleşmiş Milletler çerçevesinde sürdürülecektir.»
* * *
Sn. Denktaş; ortak açıklamalarında Kiprianu ve Papandreu’yu yanıtlamak için, 24 saat beklemez.
Aynı gün, şu yanıtı verir:
* * *
(Sn. DENKTAŞ)
– “Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu, Kıbrıs Rumlarını, macera dolu bir yola sevk etmektedir.»
* * *
Tarih:26 Aralık 1983…
26 Aralık 1983 günü, dünya haber ajansları son derece gerçek, gerçek olduğunca da dikkat çekici bir açıklamaya haber ağları içerisinde yer verir.
Haber; İngiliz Avam Kamarası’ndan muhafazakâr üye, parlamenter Richard Hickmet’in, Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmasında altını çizdiği, şu sözleriydi:
* * *
(Richard HICKMET)
– “Batı dünyası, İslâm ülkelerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımamaları için baskı yapmaktadır.
İngiliz hükümetinin, bu konuda daha dengeli bir politika izlemesi gerekmektedir.»
* * *
Tarih:28 Aralık 1983…
28 Aralık 1983 günü yayınlanan İngiliz The Daily Telegraf gazetesi, paylaştığı bir haberle, başta Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere Cumhuriyetin ilânına ve bağımsızlık kararına karşı çıkanları hiç memnun etmeyen şu değerlendirmede bulundu:
* * *
(The Daily Telegraf)
– “Kuzey Kıbrıs’ta bağımsızlık ilânı, Rumların Enosis isteğinin ve bunu elde etmek için giriştikleri eylemlerinin sonucudur.’’
* * *
Tarih:2 Ocak 1984…
Kurucu Cumhurbaşkanı Sn. Denktaş, 1984 yılına girerken yayınladığı mesajında, Güney Kıbrıs’a “1984 yılında barış kapılarını açık tutacağız…’’ çağrısında bulunur ve yeni öneriler sunar.
Bu önerilerden bir gün sonra, 3 Ocak 1984 günü, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Sn. Nazmi Akıman, şu açıklamada bulunur:
* * *
(Sn. Nazmi AKIMAN)
-“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın açıkladığı öneri paketini takdir ve memnunlukla karşıladık…
Türkiye hükümeti de bu yapıcı gayretlere katkıda bulunmak amacıyla, Kıbrıs’taki Türk Barış Kuvvetleri’nin sayısında 1500 kişilik bir azaltma yapmaya karar vermiştir.»
* * *
Pazartesi günkü köşe yazımızda, devam etmek üzere…
Yorumlar kapalı.