Kurucu Meclis’in oluşumu, yoğun tartışmaları da beraberinde getirir.
Kurucu Cumhurbaşkanımız Sn. Denktaş, o tartışmalı günleri, şu sözlerle aktarır:
* * *
(Sn. DENKTAŞ)
– “Fazla tartışmalı oldu…
Çünkü muhalefet, zaten devletin ilânını hiç istemeyen muhalefet, bu sefer tutturdu “yeni bir anayasaya lûzum yoktur, federe devletin anayasası yeterlidir’’ diye önümüze geçmeye çalıştı ve mecliste devamlı surette karşı çıktılar.
Bizim anayasamız, başkanlık sistemini öngörmekteydi.
Geldi geldi, en sonunda o noktaya taktılar.
Nejat Konuk Bey bana telefon etti ve dedi ki:
– “Oturumu kapatıyorum. Artık yürümek imkânı yok. Bu noktada kararlılar.’’
Bunun üzerine ben çıkıp meclise gittim. Nejat’la konuştuktan sonra oturuma ben geçtim ve şöyle dedim:
– “Arkadaşlar, benim kral olacağımı, padişah olacağımı böyle bir rejimde diktatör olacağımı savunuyorsunuz ve bu nedenle istemiyorsunuz, böyle anlıyorum. O halde parlamenter rejimi ben kabul ediyorum, buyurun devam edin.’
Rahmetli Dr. Nalbantoğlu ayağa fırladı ve;
– “Bir oyun var burada bir oyun var burada. Niye vazgeçtin bunu söyle’’ dedi.
Onu da münasip şekilde susturduk ve o şekilde bitirdik…
Ama Anayasa, referanduma sunulduktan sonra bütün gayretleriyle ‘Hayır’ oyu çıkması için ellerinden gelen her şeyi yaptılar.
Allah’tan, halkımız bizi dinledi, anayasayı geçirdi ve dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin doğuşunu da istemeyen bir blok ile karşı karşıya olduk.
Bugün içimizde, hâlâ, eğer, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerekmez, bunsuz da olur’’ diyenler varsa, işte onların kalıntılarıdır.’’
* * *
Tarih:4 Aralık 1983…
Bizde, Kurucu Meclis çalışmaları tartışmalar içerisinde devam ederken; Türkiye Cumhurbaşkanı Kenan Evren’le Dışişleri Bakanı Sn. İlter Türkmen de İslâm ülkeleriyle yürüttükleri ilişkiler çerçevesinde, Kral, Hüseyin Bin Tallal’ın konuğu olarak, Ürdün’e giderler.
Dışişleri Bakanı Sn. İlter Türkmen, Ürdün ziyaretini şöyle değerlendirir:
* * *
(Sn. İlter TÜRKMEN)
– “Görüşmeler, Türkiye ve Ürdün açısından oldukça önemlidir.
Bu önem yanında; Ürdün’ün, Kıbrıs Türk toplumu haklarının korunmasında gösterdiği ilgiden ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde çekimser oy kullanmasından duyduğumuz memnuniyeti, paylaştık.”
* * *
Tarih:5 Aralık 1983…
5 Aralık 1983 günü, Ürdün Enformasyon Bakanlığından yapılan bir açıklamada, Ürdün hükümetinin Kıbrıs konusundaki görüşü, şu sözlerle açıklanır:
* * *
– “Kıbrıs’ta iki büyük toplum vardır.
Kıbrıs’taki İslâm Türklerinin haklarının korunması en halisane temennimizdir.
Kıbrıs’ta, federal bir devletin kurulması yolundaki çalışmaları destekliyoruz.”
* * *
Bu açıklamanın Ürdün’den geldiği gün, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Spiros Kiprianu da basına, Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Yuriy Andropov’un kendisine bir mesaj ulaştırdığını söyler.
Kiprianu’ya göre, Andropov, şu mesajı vermiştir:
* * *
(YuriyANDROPOV)
– “Kıbrıs halkının; Ada’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için vermekte olduğu mücadeleye tam destek belirtir, Kıbrıs konusunda, Birleşmiş Milletler çerçevesinde uluslararası bir konferans toplanması görüşümüzü, tekrarlarız.’’
* * *
Tarih:6 Aralık 1983…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Meclisi, Sn. Nejat Konuk başkanlığındaki ilk toplantısını 6 Aralık 1983 günü gerçekleştirir ve kurucu üyeler, ant içer.
Aynı gün, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Büyükelçi Sn. Nazmi Akıman, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher‘in Avam Kamarasında yaptığı «Türkiye ve Yunanistan’ın üçlü toplantıya katılmaları konusunda bildiriyle uyuşmayan şartlarla karşılaşılmıştır» şeklindeki konuşmasına, şu yanıtı verir:
* * *
(Sn. Nazmi AKIMAN)
– “İngiltere’nin bu çağrısına Türkiye olumlu yanıt vermiştir.
Bu çağrı, Kıbrıs’taki iki toplumun anlaşmazlığında bir çıkış yolu bulunması için Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantör devletler olarak bir araya gelmeleri ve bu iki topluma bir çıkış yolu bulmalarını amaçlamalıdır.
Yoksa ikili görüşmelerle bu ihtilaf, sonuçlandırılamaz.
Amaç, Kıbrıs’taki iki toplumun anlaşmazlığının hallidir.
Bu çağrının içinde, Türkiye ile Yunanistan’ın anlaşmazlıklarını ortaya koymak gibi bir görüş, kesinlikle düşünülemez.”
* * *
Tarih:9 Aralık 1983…
5 Aralık’ta (1983), Bangladeş’in başkenti Dakka’da başlayan “İslâm Konferansı Örgütü (ICO) Dışişleri Bakanları Konferansı’’, dördüncü günündedir.
Konferansta birer konuşma yapan Pakistan Dışişleri Bakanı Şahapzade Yakup Han ile Malezya Dışişleri Bakanı Tan Sri Gazalî’nin, aynı düşüncede birleştikleri görülür.
Tan Sri Gazalî, şöyle der:
– “Kıbrıs Türklerinin bağımsızlık ilanını kaçınılmaz görüyor ve destekliyoruz.”
* * *
Tarih:10 Aralık 1983…
Bangladeş’in başkenti Dakka’da beş gün boyunca devam eden İslâm Konferansı Örgütü (ICO) Dışişleri Bakanları Konferansı, 10 Aralık günü sona erer…
Konferansın, Siyasi Komitesi tarafından Kıbrıs Türkleri lehine bir karar alınır.
Karar, Genel Kurul’da da benimsenir ve kapanış bildirisinde, özetle, şu sözlerle yer alır:
– “Müslüman Kıbrıs Türklerinin eşit bir statüye kavuşması, hak ve inançlarının desteklenmesi”
* * *
Cumartesi günkü köşe yazımızda, devam etmek üzere…
Yorumlar kapalı.