
Değerli kardeşim, sevgili dost Orkun BOZKURT ile ilk kez 1996 yılında ve “İnsan Mı Maymun Mu?” adlı mizah – öykü kitabıyla tanışmıştım…
Aradan, tam 30 yıl geçti…
Bu 30 yıl içerisinde Orkun kardeşim, başta mizah eserleri olmak üzere öyküler, şiirler ve sahne oyunlarına da başarılı imzalar attı…
1996’dan günümüze, 13 kitap yayınladı…
Müthiş bir espri zihnine sahip olan şair – yazar Orkun BOZKURT’un mizah öyküleri kaba güldürünün değil, keskin bir hicvin ve donanımlı bir zekânın temelleri üzerinde inşa olan öykülerdir.
Şiirlerindeki ve sahne oyunlarındaki yoğun duygusallık ise taşımış olduğu yüreğin ve hayata dair gözlemleriyle sitemlerinin, ayrı bir entelektüel ürünler harmanıdır.
Kendisiyle tanışmaktan her zaman onur duyduğum sevgili Orkun BOZKURT; geçtiğimiz hafta içerisinde de ilk romanı olan “Hulusiiiii” ile yazınsal arşivlerimize bir yeni eserini daha kazandırdı.
Mizahi öyküleri, şiirleri, romanı ve sahne oyunları ile edebiyatımızda, çok yönlü bir imzadır Orkun BOZKURT…
Kitap; ülkemizin oldukça önemli ve saygın yayıncı kitapevlerinden olan, Işık Kitabevi tarafından yayınlandı.
Kendisini içtenlikle kutlar, başarılı çalışmalarının devamını dilerim…
Orkun BOZKURT
Kimdir?
“20 Mart 1972’de Lefkoşa’da doğdu.
İlkokulu Yeniboğaziçi’nde, ortaokul ve liseyi Gazimağusa Namık Kemal Lisesi’nde okudu.
O yıllarda altyapı /mimari engeller bakımından ortopedik engellilere uygun bir yükseköğrenim kurumu olmadığından eğitimine devam edemedi.
Öğrencilik yıllarında, Halkın Sesi gazetesinin düzenlediği bir resim yarışmasında “Birincilik” kazandı. Ödülünü Kıbrıs Türklerinin unutulmaz lideri Dr. Fazıl Küçük’ün elinden aldı.
1992-2007 yılları arasında tekerlekli sandalye basketbolu oynadı, Milli Takım oyuncusu olarak mücadele etti. 2006’da Sporcu/Yardımcı Antrenör, 2007-2011 yılları arasında Yardımcı Antrenör/İstatistikçi olarak aynı takımın teknik kadrosunda görev yaptı. Turnuva şampiyonlukları ve Türkiye Süper Ligi üçüncülüğü kazandı.
1992-1998 yılları arasında, Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. “Onda Bir” başlıklı sütununda denemeleri, öyküleri ve mizah yazıları yayınlandı.
1998’den başlamak üzere Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Yönetim Kurulu’nda, Asbaşkanlık ve Basın Yayın Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak görev yaptı. Aralık 2011’ten Nisan 2014’e kadar Dernek Başkanlığı’nı yürüttü. Bu süre zarfında, derneğin yayın organı olan “Basamak” dergisinin Genel Yayın Yönetmenliği görevini de sürdürdü.
1998 yılında engelliler dalında “Olimpizm Ödülü” ne lâyık görüldü.
2003 yılında, Mustafa Çelik‘le birlikte “Necati Özkan Vakfı Edebiyat Ödülü”nü aldı.
2004 yılında Azerbaycan Türkçesi’ne aktarılan şiir ve öyküleri kitap olarak yayımlandı. Bu kitap ile 2005 yılında, merkezi Azerbaycan’da bulunan Türk Dünyası Genç Şairler Örgütü’nün, her yıl bir genç şaire verdiği “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü’’nü kazandı.
2006-2008 yılları arasında KKTC Engelliler Spor Federasyonu’nda Basın-Yayın Sorumluluğu görevini yürüttü.
2010-2014 yılları arasında Engelsiz İnisiyatifi’nin aktivistleri arasında yer aldı.
2010-2011 yılları arasında Vatan gazetesinde Kültür & Sanat Sayfalarını hazırladı.
2012 yılında başladığı Havalı Silah Atıcılık sporunda, hâlen Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Engelsiz Yıldızlar takımı Havalı Tüfek sporcusu ve hakemidir. Pek çok yarışmada birincilikleri ve rekorları vardır.
2012-2013 yıllarında Kıbrıs Genç TV’de yayınlanan “Engelsiz Yaşam” programında moderatörlük yaptı.
2015 yılında Aysan Özcezarlı ile birlikte kaleme aldığı tiyatro oyunu “Tekerlek İzleri”, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin ortak yapımı olarak sahnelendi. Bu oyunda oyuncu olarak da sahnede yer aldı.
2016 yılında “Tekerlek İzleri” ile “Necati Özkan Vakfı Yılın Sanat Ödülü”nü aldı.
2016 yılında yine Aysan Özcezarlı ve Cem Aykut ile birlikte kaleme aldığı tiyatro oyunu “Karatahta”, Şubat 2017 itibariyle Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Yetişkinler Atölyesi ve Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin ortak yapımı olarak sahnede yer aldı. İki sezon boyunca kapalı gişe oynayan oyunun finali, Türkçe 7. Sınıf Ders Kitabı’nda yer aldı.
2018-2020 yıllarında yayınlanmaya başlayan “Tantana” mizah dergisinde yazdı.
2018 yılında yapılan ‘Erken Genel Seçimleri’nde Halkın Partisi milletvekili adayı olarak yer aldı.
2018 yılında KKTC Başbakanlığı Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nda danışman üye olarak yer aldı.
2019 yılında İsmail Bozkurt ile Oğuz Karakartal’ın yayıma hazırladığı, Nihal Ağan’ın editör yardımcısı olarak görev yaptığı, kapsamlı ve 1571’den 1917’ye kadar olan dönemde Kıbrıs’ta Türk dili ile yaratılan edebiyatın “envanter”i niteliği taşıyan beş ciltlik Kıbrıs Türk Edebiyatı Tarihi’nin (1571-2017) hem bazı maddelerini yazdı, hem de eserde kendisine yer verildi. Bu bağlamda, eserin üçüncü cildinde yer alan şiir türü bölümünde şair olarak, beşinci cildinde öykü türü bölümünde öykücü ve deneme türü bölümünde denemeci olarak yer aldı, ilgili türlerde şair, öykücü, denemeci olarak irdelendi. Tiyatro türü bölümünde çalışmaları belirtildi. Mizah edebiyatçısı yönüne de vurgu yapıldı.
Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı (KIBATEK); Lefkoşa (KIBATEK) Kulübü, Yeniboğaziçi Kültür, Sanat ve Çevre Derneği (YEKSAD) ve Halkın Partisi kurucu üyesidir. Bu kurumlarda, değişik zamanlarda yöneticilik yaptı.
Şiir ve öyküleri çeşitli dillere çevrilip yayınlandı. Antolojilerde ve seçkilerde yer aldı.
“Uçurtma” adlı öyküsü kısa metrajlı film olarak çekildi. Bu filmde başrol oyuncusu olarak yer aldı.
Eserleri:
1-İnsan Mı, Maymun Mu? (Mizah/Öykü, 1996 – Zeytin Yayınları)
2-Balo Bitti (Mizah/Öykü, 1998 – Cem Yayınevi)
3-Sevgi Savaşçıları / Uçurtma (Şiir, 2001 – Mustafa Çelik’le birlikte – Zeytin Yayınları)
4-Sevgi Savaşçısı (Şiir/Öykü – Azerbaycan, 2005)
5-Parmakbasan (Mizah/Deneme, 2006 – Zeytin Yayınları)
6-Bana Bir Çiçek Koparsana (Öykü, 2009 – Aysan Özcezarlı ile birlikte – Zeytin Yayınları)
7-Sevgi Savaşçıları / 20 (Şiir, 2012 – Mustafa Çelik’le birlikte – Zeytin Yayınları)
8-Tekerlek İzleri (Tiyatro Oyunu, 2014 – Aysan Özcezarlı ile birlikte)
9-Masanın Boş Kalan Köşesi (Şiir / Deneme, 2016 – Zeytin Yayınları)
10-Karatahta (Tiyatro Oyunu, 2016 – Aysan Özcezarlı ve Cem Aykut ile birlikte)
11-Kırmızı (Şiir, 2018 – Zeytin Yayınları)
12-Ada (Tiyatro Oyunu, 2023 – Demet Kervan Mannaş ve Dilem Köylüoğlu ile birlikte)
13-Hulusiiiii! (Mizahî Roman, 2025 – Işık Kitabevi Yayınları)
Yazar, Orkun BOZKURT
“Hulusiiiii!” İçin
Ne diyor?
“Hulusiiiii!” 2018-2020 yılları arasında Tantana Mizah Dergisi’nde yayınlanan “Bir Gün Memleket Yönetiyoruz” serisinin romanlaştırılmış hali. Ancak sadece bir roman değil, aynı zamanda KKTC’nin siyasi ve toplumsal gerçeklerine tutulan bir ayna olduğunu düşünüyorum.
Kitapta üç bölüm var: “İktidar günleri”, “Muhalefet Günleri” ve “Ve yeniden iktidarrr…” Bu bölümler aslında siyasetteki değişmez döngüyü anlatıyor. İktidardan muhalefete, muhalefetten iktidara geçiş… Ama özünde hiçbir şeyin değişmemesi…
Romanın, iki kahramanı var:
Bunlardan biri olan Bakan karakteri, ülkemizdeki tipik siyasetçi profilinin bir karikatürüdür diyebilirim. Her fırsatta “hizmet aşkıyla yanıp tutuşması” ama aslında sadece kendi çıkarlarını düşünmesi, koltuk ve makam sevdası, açılışlarda kurdele kesme merakı, meyhane ve mangaldan vazgeçememesi… Bunların hepsi aslında bizim siyasi kültürümüzün bir yansıması.
Hulusi karakteri ise bir yandan sistemden şikâyetçi olan, ama ‘zorunlu’ kaldığı için aynı sistemden nemalanan bir karakter. Bakan’ın absürtlüğünü alay konusu etmekten geri kalmıyor ama yanından ‘zorunlu’ olduğu için de ayrılamıyor.
Tam burada kitapta olmayan ama aslında var olan karakterler devreye giriyor:
Bakan’ın çok sevgili karısı Siddiga, cadaloz kız kardeşi -ki Hulusi’nin hanımı oluyor- ve İlçe Örgütü Başkanı… Her biri Bakan üzerinde farklı bir baskı unsuru ve her biri sistemin farklı bir yüzünü gösteriyor. Artık onların neyi anlattığını da okuyucunun algısına bırakmak istiyorum.
“Hulusiiiii!”, sadece güldürmek için yazılmış bir roman değil. Güldürürken düşündürmeyi, eleştirirken umut aşılamayı amaçladım. Çünkü mizah, en ciddi meseleleri bile konuşabilmenin en etkili yollarından biri. Bu kitap aracılığıyla, ülkemizdeki siyasi çarpıklıkları, adam kayırmacılığı, nepotizmi ve daha pek çok sorunu ele almaya çalıştım.
Umarım okuyucular bu romanı okurken hem keyifli vakit geçirir hem de toplumumuzdaki aksaklıkları daha net görebilirler. Zira bu kitap bence “siyasi navigasyon” gibi. Bize yol gösteriyor: Sakın buradan gitmeyin!”
Yorumlar kapalı.