Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkeme Başkanı Sayın Narin Ferdi ŞEFİK’in davetlisi olarak, 18 Eylül 2017 tarihinde yapılan ”2017 – 2018 Adli Yıl Açılış Töreni”ne, Türkiye’den, Yargıtay Başkanlığını temsilen Yargıtay 23’üncü Hukuk Dairesi Başkanı Sn. Faruk GÖK ve Birinci Başkanlık Tetkik Hâkimi Sn. Mustafa ATEŞ de katılmışlardı.
Yalnızca onlar mı?
2017-2018 Adli Yılı açılışı için Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KTBK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, GKK Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Başsavcı Aşkan İlgen, bazı bakan ve milletvekilleri, siyasi parti başkan ve temsilcileri, avukatlar ve çok sayıda konuklar da katılmıştı.
Ülkemizle ilgili aynı sancı, sıkıntı ve özellikle adli suçların hızlı artışı konusundaki uyarılar, yukarıda adı geçen ve devlet yönetiminde söz sahibi olan kişiler huzurunda, bu açılış töreninde de bir kez daha dile getirilir.
Ancak yıl boyunca değişen, kendini geliştiren ciddi bir aşama kaydedilmez.
Beklenen yasalar, Cumhuriyet Meclisi’mizden yine çıkmamıştır.
Ve 2018 – 2019 Adli Yıl açılış gününe geliriz…
* * *
17 Ekim 2018 günü gerçekleşen 2018 – 2019 Adli Yıl açılış töreninde söz alan Yüksek Mahkeme Başkanı Sn. Narin Ferdi Şefik, bir çözüm durumunda neyle karşılaşacağımıza dikkat çekerek, “sağlam bir kamu hizmeti kurulmadığı takdirde, Kıbrıs’ta bir çözüm bulunsa dahi oluşacak yeni yapıda, mevcut bilgi yetersizliği ve liyakat eksikliği nedenleri ile Türk toplumunun zarar gören taraf olacağına” vurgu yapar…
Ve yine gelelim, başta uyuşturucu belâsı olmak üzere, ülkemizde her geçen gün daha da artan adli olaylarla ilgili, sözlerine…
Yüksek Mahkeme Başkanı Sn. Narin Ferdi Şefik’in bilgilendirme ve uyarıları, o yılın (2018) basın haberlerinde şöyle yer alır:
* * *
Yüksek Mahkeme Başkanı Sn. Narin Ferdi Şefik, 2018-2019 Adli Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada,2017 yılı raporlarına göre, ceza davalarında rekor bir yükseliş olduğunu vurgular ve geçen yıla oranla ceza davalarında yüzde 51.26’lık bir artış olduğunu kaydeder.
Sn. Şefik; bu oranın ülkedeki uyuşturucu sorununun rekor düzeydeki artışına; ülkeye giriş çıkışların ısrarla yeterli denetlenmemesine bağlı olarak yeterli parası olmayan kişilerin ülkeye girişlerine izin verilmesine, öğrenci olarak giren kişilerin bu statülerinin devam edip etmediği kontrol edilmediğinden adeta bu kişilerin suç işlemeye teşvik edilmesine; trafikte yetersiz denetim neticesinde her kişinin kendi kurallarına göre araç kullanmasına ve ayrıca 18 yaşında sadece, 10 zorunlu ders sonrası gençlere ehliyet verilerek suç işlemelerinin adeta teşvik edilmesine bağlanabileceğine dikkat çeker.”
* * *
Her adli yıl açılış töreninde yapılan onca uyarılara karşın ülkesel sorunların azalması yerine daha da arttığına dikkat çeken Yüksek Mahkeme Başkanı Sn.Narin Ferdi Şefik, şöyle der:
* * *
– “Dünyadan tecrit edilmiş KKTC maalesef fazla üretemeyen, ancak çok tüketen bir toplumdur. KKTC’ne ithal edilen emtiaların çoğu, nereden gelirse gelsin, döviz üzerinden fiyatlandırılmaktadır.
Ülkemizdeki gayrımenkul fiyatları, kira mukavelelerine konu kira miktarları, araç fiyatları hep döviz bazlıdır. Bu durumda resmi para birimi Türk Lirası olmasına rağmen ülkemizdeki son döviz patlaması veya Türk Lirasının değer yitirmesi, her kesimi çok olumsuz bir şekilde etkilemiştir.”
KAMU ETKİN
Ve HIZLI ÇALIŞMIYOR…
2014 yılındayız…
Daha da önemlisi, yaklaşık yüz gün sonra, 2025 olacağız…
Yüksek Mahkeme Başkanı Sn. Narin Ferdi Şefik’in yedi yıl önce söylemiş olduğu aşağıdaki sözler, yedi yıl sonra, bugün için de geçerli değil mi halâ?
* * *
– “Kamuda görevli pek çok kişinin ehil olmadıkları görevleri ifa ettikleri, dairelerde yeterli denetimin yapılmadığı, göreve gitmeyen pek çok kişinin maaş çektikleri, hasta raporlarının çok kolay bir şekilde verildiği ve bazı kamu görevlilerinin, yasal olarak bir yılda kullanabileceği hastalık izinlerinin tamamını kullanmaya çalıştığı, bunların yanında kamuda liyakatın tam anlamı ile sağlanamadığı bilinen, ancak giderilmesi için yeterli adımlar atılmayan veya atılamayan sorunlardır.
* * *
Bu sorunların çözümü için adım atılmadıkça, denetim yapılmadıkça sorunlar yumağı katlanarak büyümekte ve tüm daire ve kurumlar düzgün bir şekilde çalışamayacak duruma gelmektedir.
* * *
Tüm kurumlarda çalışanların işgal ettikleri pozisyonlarla ilgili uygun eğitimi almış olmalarına dikkat edilmeli, mevcut geçici personelin sınavdan geçirilerek kamu görevine girmek isteyen diğer vatandaş gibi bilgilerinin ölçülmesi, sınav tüzüğü en uygun kişinin seçilebilmesine olanak sağlayacak şekilde düzeltilmeli, 3’lü kararname ile göreve getirilen pozisyonlar azaltılmalı, parti rozetine, yakınlığa veya cinsiyete bakarak görev veya terfi verilmemeli, sadece görevini en iyi yapan ödüllendirilmelidir”
* * *
Ne kadar da doğru ve ne kadar da dikkat çekici uyarılardır, değil mi?
Ve yine Sn. Şefik, şu vurgularda bulunur:
* * *
– “Bunlar yapılamadığı müddetçe kendi bünyemizde herhangi bir ilerleme kaydedilemeyeceğine, dış temaslarda veya kurumsal ilişkilerde de gerekli saygıyı göremeyecek ve büyük sorunlar yaşanacağına;
* * *
– Konusuna vakıf olmayan, gereken liyakata haiz olmayan kamu görevlisinin, saygı görmediği gibi temsil ettiği birim veya kuruma da zarar verdiğine;
* * *
– Ülkede her daire/birim, görevi kapsamında olan konularda gerekli kararları verse ve görevini lâyıkıyla yerine getirse, ülkede sorun olarak görülen pek çok konunun ortadan kalkacaktır.”
* * *
Yüksek Mahkeme Başkanı Sn. Narin Ferdi Şefik’in yedi yıl önce dikkat çektiği kamu hizmeti ve sorunları konusunda, yedi yıl sonra bugün her hangi bir değişim, gelişim, iyileştirme var mı?
* * *
Pazartesi günkü köşe yazımızda, devam etmek üzere…
Yorumlar kapalı.