Akın Akın

Dünyada turunçgil üretimi





 

   Turunçgiller yaklaşık 125 milyon ton üretim ile dünyada en fazla üretilen meyve grubudur. Dünyada en büyük üretici ülke Brezilya olup onu sırasıyla ABD, Çin, Meksika, İspanya ve Hindistan izlemektedir. Dünya üretiminin % 57’si portakal, % 23’ü mandarin, % 11’i limon, % 4’ü altıntop ve kalan kısım diğer turunçgillerdir.
   Zengin C vitamini içeriğine sahip turunçgillerin alternatif tüketim olanaklarının çeşitlenmesine bağlı olarak tüketimi sürekli artış göstermektedir. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO, Foodand Agriculture Organization) istatistiklerine göre dünya üzerinde 2017 yılında yaklaşık 9,7 milyon hektar alanda 140 milyon ton turunçgil üretimi yapılmıştır. Daha çok meyve suyu üretiminde kullanıldığı için dünya üzerinde turunçgil üretiminin % 55’ini portakal oluşturmaktadır. Rusya dünyada en çok turunçgil ithal eden ülkeler sıralamasında ilk sırada yer almakta olup bunu sırasıyla Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere takip etmektedir.
   USDA verilerine göre, 2020/21 sezonu itibarıyla dünyada toplam 49 milyon ton portakal, 33 milyon ton mandalina, 8 milyon ton limon, 7 milyon ton greyfurt üretimi olmak üzere toplam 98 milyon ton dolayında turunçgil üretimi gerçekleşmiştir.
   Geçmiş son beş yılın değerlendirmesi yapıldığında toplam turunçgil üretiminde önemli bir değişikliğin olmadığı görülmektedir. En fazla üretim artışı %9 ile mandalinada gerçekleşirken, limon üretiminde %7, greyfurt üretiminde %5 oranlarında artış görülmüştür. Portakal üretiminde ise %8 oranında azalma söz konusudur. Bunun başlıca sebeplerini, değişen tüketici eğilimlerine bağlı olarak sofralık tüketimde kolay soyulabilir grup olarak da nitelenen mandalinalarda yaşanan talep artışı, yeni portakal çeşitleri ile mevcut üretim alanlarının yeniden tesisi ve özellikle büyük üretici ülkelerde yaşanan HLB gibi hastalıklar sebebiyle ürün kayıplarına bağlamak mümkündür (Bostan Budak ve ark., 2016).
  

Dünyada turunçgil tüketimi
 

    Dünyada 2020/21 sezonunda 73 milyon ton taze turunçgil tüketimi gerçekleşmiş olup, tüketimin %43’ü mandalina, %40’ı portakal, %9’u limon, %8’i greyfurta aittir. Dünyada turunçgil tüketiminde yıllar itibarıyla artış görülmekteyken, portakal ve limon tüketiminde 2019/20 sezonunda azalma görülmüştür. Son 5 sezona bakıldığında ise; en fazla artış limon tüketiminde (%17) görülmüştür.
  

Dünyada turunçgil ihracatı
 

   2020/21 üretim sezonunda dünyada 11 milyon ton turunçgil ihracatı yapılmıştır. İhracatta en yüksek paya %43 ile portakal sahip iken, portakalı %29 ile mandalina, %20 ile limon ve %8 ile greyfurt takip etmiştir. Turunçgillerin gün geçtikçe farklı kullanım alanlarının (meyve suyu sanayi, kurutulmuş portakal kabuğu, uçucu yağ sanayi gibi) gelişmesi ile birlikte talebinde de bir artış gözlenmiş ve son beş yıl içerisinde turunçgil ihracatı %6 oranında artmıştır.
  

Dünyada turunçgil ithalatı
 

    2020/21 üretim sezonunda dünyada 10 milyon ton civarında turunçgil ithalatı gerçekleşmiştir. Bu ithalatın %43’ü portakal, %28’i mandalina, %22’si limon ve %8’i greyfurta aittir. Son 5 üretim sezonu içerisinde dünya turunçgil ithalatında %8 oranında artış görülmüştür.
   Bu bağlamda ülkemizde izleyeceğimiz yol dünyada talep edilen çeşit ve türlere yönelmemiz ve kaliteli üretim yapmamızdır.

 

Dünyada turunçgil üretimi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.