Akay Cemal

Nagihan Ölmez’den bir eser: Kıbrıs İçin Son Çağrı







Sağ olsun, değerli dostum Dr. Ejdan Sadrazam geçtiğimiz günlerde, kendisinin yayına hazırladığı Nagihan Ölmez’in ‘Kıbrıs İçin Son Çağrı-Türkiye’nin Kıbrıs’a Müdahale Kararı Alması’ isimli bir kitap gönderdi. 220 sayfalık eser üç bölümden ibaret. ‘1974 Yılına Kadar Kıbrıs’, ‘Kıbrıs’ta Darbe’, ‘Darbeden Harekâta-Sonuç.’

Ek 1’de Harekât sırasında önemli görevler üstlenen bazı aktörler, Ek 2’de Gazetelerde Barış Harekâtı’na giden yol ve Ek 3’te de Mesut Günsev’in kişisel arşivinden arşivinden bir belge yer alıyor. Kıbrıs Türk ve Türkiye basınından derlenen siyah-beyaz gazete kupürleriyle de süslenen kitapta, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Dr. Ejdan Sadrazam özetle şu bilgileri aktarıyor:

“Eksik ve yanlış bilgi, hiç kuşkusuz bilgisizlik kadar tehlikelidir. Günümüzün sanal dünyası, bilginin yayılmasını kolaylaştırdığı kadar, eksik ve yanlış bilgileri dolanıma dahil etmesi ile maalesef pek çok sakıncanın oraya çıkmasına yol açmaktadır. Bellek zamansaldır. Geçmiş, şimdi ve gelecek sürekliliği içinde devinir. Geçmişle ilgili olduğu kadar, gelecekle de bağlantılıdır. Ama anımsama daima ‘şimdi’ de gerçekleşir. Geçmişin canlandırılması ve zihinlerde yeniden yaşatılması ancak nitelikli belge ile mümkündür.

KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, bilgi toplumunu güçlendirme misyonuyla sistematik bilgimsel araştırmalarla derlenen yaşanmışlığın nesnel bilgi ve belgelerini, dinamik ve dolaysız bir şekilde ‘Manas Yayınları’ aracılığıyla aklımızla paylaşmayı ve görünmeyeni görünür kılmayı amaçlamakadır.”

Kitabın yazarı Nagihan Ölmez, 2014 yılından bu yana Kıbrıs konusunda araştırmalar yapmakta, TC Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Anabilim Dalı Cumhuriyet Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Ali Satan’ın danışmanlığında hazırladığı bu tezi ile mezun oldu. ‘Yakın Dönem Kıbrıs Tarihi’ konusunda araştırmalarını sürdürmektedir.

Kitapta Prof. Dr. Ali Satan, ‘Eserin takdimi’ bölümündeki yazısında, Barış Harekâtı’nın nasıl mümkün olduğunun hâlâ ilgi çekici bir konu olmayı sürdürdüğüne işaret ederken, özetle şunları vurguluyor:
“Barış Harekâtı’nın 50. yılında, Kıbrıs’ın hemen yanıbaşında Gazze’de yaşanan katliamların soykırıma ulaştığını görüyoruz. Dünyanın her yerinde vicdan sahibi yüz binlerce insan itiraz ediyor ancak bu katliamları durdurması gerekenlerin bunu yapmak yerine, katliamı nasıl desteklediğini ibretle izliyoruz. İşte bu acı gerçekler yaşanırken, Kıbrıs Türkünün önce var olması, sonra hür ve müstakil olmasını sağlayan Barış Harekâtı’nın önemi ve değerinin daha iyi anlaşıldığını düşünüyoruz.

Kıbrıs davasının daha iyi anlaşılmasına vesile olmasını dilediğimiz bu kitabın basımını gerçekleştiren Sayın Ejdan Sadrazam’a teşekkür ediyorum.”

Kitabın yazarı Nagihan Ölmez, müdahale kararı ile ilgili gelişmelerin dönemin Türkiye ve Kıbrıs gazetelerinden yararlanıldığını ifade ediyor, Türkiye’nin bu cesur kararı nasıl aldığına değiniyor, Ada’nın stratejik önemine dikkat ekerken özetle şöyle diyor:

“Mustafa Kemal Atatürk, 1930’lu yıllara gelindiğinde Türk subaylarına harita üzerinde Kıbrıs’ı göstererek, onlara bu adaya dikkat etmelerini, çünkü Türkiye için önemli olduğunu söylemiştir. Atatürk ayrıca Kıbrıs Türklerinin Türkiye’ye göçü karşısında Kıbrıs’ta Türk varlığını korumak adına göçün durdurulmasını istemiştir.”

Kitapta 1960’tan 15 Temmuz 1974 darbesine, akabinde 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’na kadar cereyan eden önemli olaylara ve Barış Harekâtı arifesinde yoğun diplomasi trafiğine değiniliyor. Çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilerle donatılan eserde, Kıbrıs’ta verilen mücadele ve Türkiye ile ilişkileri de geniş biçimde ele alıyor.

Çok yararlı bir eser olduğundan yazan ve yayına hazırlayanın eline sağlık diyoruz.

İyi pazarlar.

***

 

Gabadayı Avtepe’de, Dr. Erol Ulutekin de Karaoğlanoğlu’nda toprağa verildi

 

Avtepe’nin olduğu kadar, çevre köyleri halkının da yakından tanıdığı, sevip saydığı, iyi insan Hasan Özcan, namı diğer ‘Kabadayı’ dün kendi köyünde toprağa verildi. Tüm dost, akraba ve sevenlerine üzüntü ile duyuruldu. Sevgili eşi Emel Hanım, oğulları Polat ve Ali Özcan, gelinleri Özel ve Bahar Özcan, torunları Hasan, Ezel ve Emel Özcan, “Acımız sonsuzdur. Yokluğuna asla alışamayacağız. Yattığı yer nur, mekânı cennet olsun” dediler.

Bu arada sevilen doktorlardan, tıp camiasının tanınmış isimlerinden Dr. Erol Ulutekin dün Karaoğlanoğlu’nda defnedildi. Ailesi ve sevenleri derin üzüntülerini dile getirdiler. Yeni Erenköy’ün çınar isimlerinden Necmi Nersin ise Yeni Erenköy’de son yolculuğuna uğurlandı. Aslen Akıncılar (Lüricina) köyünden olup, uzun yıllar Londra’da yaşayan Tuğrul Bekir Üçokka da yaşamını yitirdi. Ailesi ve sevenleri acılarını paylaştı.

Nagihan Ölmez’den bir eser: Kıbrıs İçin Son Çağrı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.