Akay Cemal

İnsan hayatı bu kadar ucuz değildir ve olmamalıdır







Adıyaman’da adalet arayışı sürerken, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İsias Otel davasının dördüncü duruşmasında ara karar açıklandı. Buna göre bir sonraki duruşma 3 Aralık 2024 tarihinde yapılacak. Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, mahkemenin verdiği kararların öngörülerine uygun çıktığını söyledi. Esendağlı sanık avukatlarının ısrarla talep ettikleri tahliye kararının çıkarılmasının reddedildiğini vurguladı.    Dikkat çeken bir husus da, müşteki avukatlarından Yiğit Gökçehan Koçoğlu’nun, “Beton kalitesinin kötü olduğu net olarak ortada. Neden yan binalar yıkılmadı da, İsias yıkıldı?” sorusu… Koçoğlu,”Bina iyi olsaydı, 72 kişiye mezar olmazdı” şeklinde konuştu.
‘Asrın felaketi’ diye nitelenen 6 Şubat depremi Türkiye’nin en büyük acısıydı. Aynı zamanda Kıbrıs Türkü’nün de! O acının açtığı yaralar halen devam ediyor. Kapanacak gibi de değil. Çünkü evlat acısı başka şeye benzemez. Hayatlarının baharında onları kaybetmekten daha acı ne olabilir? Yalnız ailelerinin değil, hepimizin yüreğini derinden yakmaktadır.
Hal böyle iken, otel sahiplerini savunan avukatın “Adıyaman’da 50 bin kişi öldü, siz 72 kişinin hesabının peşindesiniz” demesi, bu kişinin insana zerre kadar değer vermediğinin göstergesidir. İnsanlıktan nasibini almamışın tekidir. Böyle bir lafı ağzına alana insan demek mümkün mü?
Depremde kedisinin, köpeğinin enkaz altında kalmasına bile üzülen, gözyaşı döken insan, onu canlı olarak çıkarmak için enkazı tırnaklarıyla eşeler, durur. Hal böyle iken, “Bunca insan öldü, siz 72 kişinin peşindesiniz” demek, ne vicdana sığar, ne de inanlığa! Bir kişi bile o depremde hayatını kaybetmiş olsa, insan üzülür ve hesabını sorar, ‘varsın 1 kişi de eksik olsun’ demez. Yalnız depremde değil, inşaatta, trafik kazalarında veya başka işlerde çalışanların da şu veya bu şekilde yaşamlarını kaybetmelerine aldırış etmeyen, ‘olur böyle vakalar’ diyenlerin, ne kendilerine hayrı vardır, ne de devletine, milletine!
İnsan hayatı bu kadar ucuz değildir ve olmamalıdır.
Bir başka önemli husus, İsias’ta bir müşteki avukatının mahkeme heyetinden, Adana’daki Alpargün Aprtmanı’na verilen cezanın dikkate alınmasını istemesidir. Alpargün Apartmanı’nda deprem sırasında 96 kişi hayatını kaybetmiş ve apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün için 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası verilmişti. Bu ceza emsal teşkil etmez de ne eder?
Başbakan Ünal Üstel, mahkeme önünde açıklama yaparken, İsias Otel’de 72 canın yitirilmesinin acısını yaşadıklarını dile getirdi, bu olayı felakete çeviren insanoğlunun kurallara uymadan, yasa tanımadan binayı yaptığını söyledi. Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya da “Hesabını verene kadar bu dava kapanmayacak” dedi
Onun da ifade ettiği gibi, gelecek nesiller için de bir umut ışığıdır bu dava.
Kıbrıs Türkü iktidarıyla muhalefetiyle, kadınıyla erkeğiyle bu davanın peşindedir. Adıyaman’a her gidildiğinde acılar tazelenmektedir. Başta aileleri için olmak üzere, bu kahredici bir durumdur. Acılar dinmese de, yıkıntıya sebep olanların ibret verici cezalara çarptırılmaları, acıları unutturmak, ancak bir nebze de olsa vicdanları rahatlatabilir. İnsan hayatı ile oynayan, insanlar üzerinden rant sağlayanlar, her nerede olursa olsun, hak ettiği cezalara çarptırılmalıdır. Herkesin beklentisi budur.

İnsan hayatı bu kadar ucuz değildir ve olmamalıdır
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.