Allah rahmet eylesin, ilk Londra Temsilcimiz Faik Müftüzade’nin organize ettiği program çerçevesinde, davetli olarak İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitmiştik. ‘Ağır toplardan’ müteşekkil bir ekipti. Dönemin Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı merhum Özer Hatay başkanlığındaki heyette, kimler yoktu ki!
Anımsadığım kadarıyla Halkın Sesi’nden ben, Bozkurt’tan Sadi Toğan, Enformasyon Dairesi Müdürü Oktay Öksüzoğlu, ayrıca BRT’den Cafer Elgin, Mehmet Fehmi, Özcan Özcanhan, İsfendiyar Altuğ ve Salahi Aldanmaz vardı.
Bir akşam Londra’da, Kıbrıs Türk toplumunun ileri gelenleriyle Aksaray Salonu’nda bir toplantı düzenlendi. Barış Harekâtı’nın akabindeydi ve buradaki durumu anlattık kendilerine, sorularını yanıtladık. Ada’da sınır da çizildiğine göre, Kuzey Kıbrıs’a yapmaları konusunda kendilerini cesaretlendirmek, teşvik etmekti. O dönemde şimdiki kadar değilse de, yine büyük bir potansiyel vardı Londra’da. Onları harekete geçirmek, Kıbrıs Türk ekonomisine katkı sağlamaktı esas amaç,
Ancak buradaki bazı yetkililer, ‘sağılacak inek’ gözüyle bakıyorlardı olaya. Yatırım yapmak için gelenler, kendilerinin alışık olmadığı nice bürokratik engellerle karşılaştılar, debelenip durdular. Hatta işlerini rüşvetle halletmek isteyenler de oldu. Ama bürokrasinin sarmalına aldığı ağdan kurtulduktan sonra, “Vay eksik olsun” diyerek ve bir daha dönmemek üzere adayı terk ettiler. Kısacası köşe başlarını tutan bazı açgözlüler yüzünden, Londra’dan beklenen yatırımcı gelmedi, yatırım da olmadı. Tüm bu zorlukları göze alarak gelenler ve yatırım yapanlar da olmadı değil. Ancak devede kulak!
Zaman zaman gelmiş geçmiş hükümetlerden, siyasi partilerden Londra’ya ziyaretler yapıldı. Çoğu ‘turistik gezi’ mahiyetinde. “Londra’daki Türk toplumu ileri gelenleriyle çeşitli temaslarda bulunuldu, yararlı görüşmeler yapıldı.” şeklinde açıklamalarda bulunuldu. Peki sonuç? Ha; iyi niyetle gidip de görüşme yapanlar da olmadı değil. Onları tenzih ederiz.
Aradan 50 yıl geçti. Hakkını vermek gerekirse, İlk ciddi temaslar Ersin Tatar’ın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde yer aldı. Çünkü Kıbrıs’a dönmeden önce, hayatının bir bölümünü İngiltere’de geçiren Ersin Tatar, oradaki soydaşlarımızı iyi tanıdığı gibi, onların İngiltere’nin sosyoekonomik yapısına katkıda bulunduklarını, çeşitli mesleklerde başarılı olduklarını, aynı zamanda kültürel miraslarını ve KKTC ile olan bağlarını koruduklarını belirtti.
İngiltere’deki Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata ve bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Tatar, İngiltere’de yaşayan yaklaşık 350 bin Kıbrıslı Türk’ün, hayatın farklı alanlarında başarılı olduklarını belirterek, bu nüfusla KKTC arasındaki güçlü bağların devam etmesi ve ülkeye yatırımların teşvik edilmesinin önemini dile getirdi.
Bu arada İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata da, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın iki devletli çözüm konusundaki liderliğini çok önemli bulduklarını ve bu liderliğin İngiltere ve diğer ülkelerdeki Kıbrıslı Türk tarafından da desteklendiğini kaydetti. Yaşarata, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin İngiltere ekonomisine yıllık 7 milyar pound katkı sağladığını, başarıların Kıbrıslı Türklerin etkin ve güçlü bir diaspora oluşturduğunu ifade etti.
Gerçekten de Kıbrıslı Türkler açısından İngiltere’de güçlü bir potansiyel var. Türkiye bir yana, Avustralya, Kanada, Almanya, ABD’de de Kıbrıslı Türklerin etkin kuruluşları olsa da, İngiltere’deki potansiyel bambaşka! İşte bu potansiyeli harekete geçirebilmektir önemli olan. Bu güne kadar tam anlamıyla harekete geçirilmiş değildir. Ancak Cumhurbaşkanı Tatar’ın yakın ilgisi ve girişimleriyle yakın bir gelecekte meyvelerinin alınacağına inanıyoruz. Bilmem bu konuda Con Aziz ne diyor ama şahsen ben umutluyum.
Bir dönem İngiltere’de nice Kıbrıslı Türk milyonerler vardı. Parmakla gösterirlerdi. Mesela Ergenekon (Ayharida) köyünden çıkıp da Londra’nın en ünlü iş adamlarından biri de Mr. Ali idi. Milyonerdi, ama adını yazmaya orada öğrenmişti. O dönemler geride kaldı. Şimdilerde dinamik, iş bilir işadamlarımız var İngiltere’de. İyi niyetle ve karşılıklı çıkara dayalı politikalarla yatırım konusunda onları ikna etmek ve KKTC ekonomisine katkı konusunda teşvik etmek gerekir diye düşünüyoruz.
Yorumlar kapalı.