Akay Cemal

Felaketin ikinci yılında acımız ilk günkü gibi!






Bugün en acı günün ikinci yıldönümü…6 Şubat 2023’te Türkiye’de meydana gelen ve KKTC’ye de çok büyük kayıplar yaşatan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin verdiği acının hafızalardan silinmesi mümkün değildir.

‘Asrın felaketi’ diye nitelenen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 50 bini aşkın soydaşımız yaşamını yitirirken, 49 KKTC vatandaşı da hayattan koparıldı. Depremde 72 cana mezar olan Adıyaman’daki Grand İsias Otel’de, Gazimağusa Türk Maarif Koleji kafilesinden 35 Kıbrıslı Türk sporcu, öğretmen ve aileler enkaz altında kaldı. Gazimağusa deprem yüzünden bir neslini kaybetti.

Arkadaşımız Cemre Cemali’nin, depremde evlatlarını kaybeden ailelerle yaptığı söyleşilerde, acı ve gözyaşı ile yoğrulmuş karmakarışık duygu ve düşünceler dile getirildi. Örneğin Adıyaman’da İsias Otel’de oğlu Mert’i kaybeden Sena Bundak Topukçuoğlu, “Kelimelerle anlatamayacağımız kadar inanılmaz acı. Bu iki yıl dayanılamayacak kadar çok güç zamanlar geçirdiğimiz bir süreç oldu ve hayatımız bu şekilde devam edecek. Çocuğumun boşluğunu doldurabilecek hiçbir şey yok, hiçbir zaman olmayacak. Bu boşluk ve özlem her geçen gün daha da büyüyor, onlara bunu yapanlara olan öfkemiz de giderek artıyor” dedi.

“Bu insanlar para uğruna, sadece kendi çıkarlarını gözeterek, ihmallerle insan hayatını hiçe sayarak hareket ettiler” şeklindeki görüş, tüm ailelerin altını kalın çizgilerle çizerek, üzerinde mutabık kaldıkları görüş! Bilirkişiler de, uzmanlar da aynı görüşte. Sadece para hırsı, başka bir şey yok. İnsan hayatına önem vermiş olsalardı, çevresindeki binalar sapasağlam dururken, İsias Oteli bir anda enkaza döner miydi? Daha geçen gün Bolu’da Kartalkaya kayak merkezindeki Grand Kartal Otel’de, bir diğer adıyla ‘İhmaller Otel’inde çıkan yangında 78 kişinin hayatını kaybetmesine ne demeli?

Sömestr tatilini fırsat bilerek, evlatlarıyla birlikte ailece tatile gidenlerin çoğu yangında hayatlarını feci şekilde kaybetti. Çıkan yangında kurtulamayanların çığlıkları, otelin ne kadar çok eksiklikleri olduğunun bir nevi isyanıydı. Gerçekten de yangın sonrasında yapılan soruşturmalarda, oteldekilerin hiçbir sorumluluğu yerine getirmediği, ‘fazla masraf olur’ gerekçesiyle mükellefiyetlerden kaçındıkları ifade edildi.

Aynen Şampiyon Meleklerin Adıyaman’da kaldığı ‘İsias Otel’de olduğu gibi! Kısacası bu otellerin yapımında insan hayatının hiçe sayılarak hareket edildiği belirtilirken, kim bilir bunlar gibi Türkiye’de daha nice oteller vardır? İlgili makamlar herhalde bundan sonra buraları daha sıkı bir şekilde denetleyecek. İhmallerden, sorumsuzluktan, para hırsından kaynaklanan yanlışların artık son bulması genel temennidir.

İsias Otel konusunda tüm aileler, sanıkların ‘olası kast’ ile yargılanmasında ısrar ederken, aynı felakette kızı Asya’yı kaybeden Mehmet Tülek, “Hukuki süreç dışında bir sorumluluğumuz daha var. Onların dokunmaya çalıştığı şeyleri artık biz yapmaya çalışacağız” dedi.

Mehmet Tülek, İsias davası ile ilgili olarak da şunları da kaydetti:

“İsias Otel davası sadece orada hayatını kaybeden canlar için değil, bütün deprem mağdurları için önemli bir davadır. Çünkü bu dava aslında şimdiye kadar görülmüş tüm deprem davaları arasında en fazla somut suç unsuru teşkil eden davadır. Bu suçların hepsi bilirkişi raporları ile kanıtlanmıştır. Bu kadar fazla suçun bu kadar somut bir şekilde olduğu başka hiçbir dava yoktur. Bu anlamda İsias Otel davasının depremle ilgili en önemli dava olduğunu söyleyebiliriz.”

6 Şubat gecesini unutabilmek mümkün değildir. Ailelerle birlikte, Kıbrıs Türk halkı da Şampiyon Meleklerin acısını yüreğinde hissetti ve hissediyor. Tarif edilemez acıyla birlikte, onları kalplerimizde yaşatmak için seferber olmuş durumdayız. Bu, onlara borcumuzdur. Sevgimizin nişanesidir. Onlar Şampiyon Meleklerimizdir. Tümü de göz bebeğimizdir. Hiç unutmayacağız. Bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine de sabır ve metanet diliyoruz. Melekler yoldaşları, Kıbrıs Türk halkının da başı sağ olsun.

Felaketin ikinci yılında acımız ilk günkü gibi!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.