Ortada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart, sağ tarafında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, sol tarafında ise KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar. Üçü de ellerini uzatarak birleştiriyor ve mesaj veriyorlar. Mesajı alan alır. BM’nin ara bölgede düzenlediği yılsonu resepsiyonuna katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum liderle her zaman yapıcı görüşme yapmaya hazır olduğunu söyledi ve yeni geçiş kapıları konusunda bilgi verdi.
Tatar, “Hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar için daha iyi bir gelecek istiyorum. Önemli olan karşılıklı anlayıştır.” diyerek, Hristodulidis’ten Kıbrıs Türklerine yönelik daha anlayışlı bir tutum ortaya koymasını beklediğini ve Kıbrıslı Türklerin en az Kıbrıslı Rumlar kadar egemenlik hakkına sahip olduğunu kaydetti.
Doğal olarak Colin Stewart bu görüşmeden memnun mu, memnun! İki lideri yeniden bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyor. Her ne kadar görüşmeler için adım atılmamış olsa da, el sıkışmaları, konuşmaları olumlu bir adım.
Her şey iyi hoş da, bir de eşitlik konusunun altı doldurulabilse… İki taraf arasında eşitlik sağlanmadığı sürece bir uzlaşmanın hayal olduğu unutulmamalı, kimse gönlünü kaldırmamalı! Nedir bu eşitlik? BM resepsiyonunda göründüğü gibi değildir. Rum tarafı veya Güney Kıbrıs diyelim, zamanında BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı çarpık, haksız, adaletten yoksun kararıyla tanınmış ve de BM üyeliğiyle ödüllendirilen bir ülke konumundadır. Kıbrıs Türk tarafı olarak KKTC bu haklardan yoksun olduğuna göre, nerede eşitlik?
Kıbrıs Rum tarafı veya Güney Kıbrıs, Batı’nın hazırladığı ve ‘Annan Planı’ diye isimlendirilen çözüm planına referandumda ‘evet’ oyu vermiş, Rum tarafı ise ‘hayır’ oyu kullanmıştı. Böyle olmasına rağmen, hayır oyu veren cezalandırılacağına ödüllendirilmiş ve AB üyeliğine alınmıştı. Çarpık, haksız ve adaletten yoksun bir kararla! KKTC bu haklardan yoksun olduğuna göre nerede eşitlik?
Bu eşitsizlikler ortadan kalkmadığı sürece bu ülkede bir uzlaşıya varabilmek, bir çözüme yol açabilir, mutabakata varılabilir mi? Eşitlik dediğin işte bunlardır. Mesela bir koşu düzenlenecek ve Rum tarafı 200 metre koştuktan sonra Türk tarafı için düdük çalacaktır. Yok böyle bir dünya! Tatar onun için “Kıbrıslı Türklerin en az Kıbrıslı Rumlar kadar egemenlik hakkına sahip olduğunu her zaman vurgulamaktadır.
Haksız mı?
Fotoğrafta ortada BM adına Colin Stewart, solunda Rum tarafı adına Nikos Hristodulidis, sağında da Türk tarafı adına Ersin Tatar… Eşitliği simgeleyen bu fotoğrafın fiiliyatta da olması gerekmez mi?
Başlıkta da vurguladığımız gibi, eşitliğin içini doldurun ki, bu sorunun önü açılsın.
***
Somali ile Etiyopya barışırken
Uzun bir süreden beri anlaşmazlık yaşayan iki komşu ülke Somali ve Etiyopya’yı barıştırdı ve “İki ülke arasında işbirliğine dayalı yeni bir başlangıcın ilk adımını attık” dedi. Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü ve “Afrika’nın bu güzide köşesinde barış ve istikrarın sağlanması temel beklentimizdir.” dedi.
Keşke diyoruz, dünyadaki tüm uyuşmazlıklar da bu şekilde diyalog yoluyla çözülebilse… Her şeye karşın örnek alınacak bir davranış!
***
Aybarser, Lefke’de defnedildi
Aybarser ailesinin kıymetli büyüğü, merhum Kemal Aybarser’in eşi Yıldız Aybarser, dün çok sevdiği Lefke’de son yolculuğuna uğurlandı. Tüm akraba, dost ve sevenlerine üzüntü ile duyuruldu.
Çocukları Ahmet-Şansel Aybarser, Niyazi-Özgül Aybarser, Aynur-Mehmet Kaya, Aytaç Aybarser, Alkın Aybarser, Aykut Aybarser (merhum), Akan Aybarser, Aktan Aybarser (merhum), Melek-Mehmet Bölük, torunları Kemal, Zühre, Nefise, Kemal, Yıldız, Deniz, Damla, Dalga, Suzan, Sinan ve torun çocukları, “Bizleri sonsuz acılar içerisinde bırakarak aramızdan ayrılan canımızdan çok sevdiğimiz aile büyüğümüzü kaybettik. Acımız büyüktür. Yattığı yer nur, mekânı cennet olsun” dediler.
Yorumlar kapalı.