Akay Cemal

Çatalköy’den sonra sıra Lapta’da





Çatalköy’de KKTC tarihinde keşfedilmiş en zengin su kaynağına ulaşıldı. Kaynağın, emniyetli çekimle saatte 80 ton su kapasitesine sahip olduğu açıklandı. Beşparmak Dağları’nın eteklerindeki Çatalköy’de Jeoloji ve Maden Dairesi ekiplerinin yaklaşık 1 aydır sürdürdüğü çalışmalar sayesinde su kaynağına ulaşılması bölgede büyük sevinçle karşılandı.

Su kaynağı, ilgili dairenin Sondaj Şube Amir Vekili Jeoloji Mühendisi Oğuz Vadilili ve Hidrojeoloji Şube Amir Vekili Jeoloji Mühendisi Salih Erşangil başkanlığında Jeoloji ve Maden Dairesi mühendis ve teknik personelleri tarafından kesintisiz gerçekleştirilen özverili çalışmalar neticesinde Girne sıra dağları akiferinin Çatalköy kısmında bulundu.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yeni su kaynağı ile Çatalköy ve civar köylerin büyük oranda rahatlayacağını söyleyerek, bir sonraki adımın da Lapta bölgesi olduğunu kaydetti.

Buzulların eridiği günümüzde, kuraklık tehlikesi tüm ülkeleri endişelendirmektedir. Barajlarda su seviyesi her geçen gün daha da azalmakta, susuzluk canlıların yaşamını tehdit etmektedir. Yalnız insanlar değil, ormanlar ve tüm canlılar kuraklıktan nasibini almaktadır. Uzmanların yıllar öncesinden bundan sonraki savaşların su yüzünden çıkacağına dair yaptıkları açıklamalara hak vermemek elde değildir.

Milyonlarca insanın başka ülkelere göç etmelerinin en önemli nedeni kıtlık ve kuraklıktır. Bu yüzden insanlar daha iyi bir yaşam bulabilmek umuduyla Batı ülkelerine göç etmekte, binlercesi göç yollarında hayatlarını kaybetmektedirler. Özellikle Afrika kıtasının birçok ülkesinde susuzluk yaşanırken, su kavgalarının meydana geldiği de gözlenmektedir. Daha geçen gün Türkiye, su konusunda sondaj çalışması yapma için bir Afrika ülkesi ile anlaşma imzalamıştı.

Dünya üzerinde su ile ilgili kaygıları göz önünde bulundurduğumuzda, Anamur Suyu’nun ülkemize taşınmasına bir kez daha şükretmek gerek. Bu su ülkeye gelmemiş olsaydı, susuzluktan neler çekileceğini tahmin etmek zor değildir. Ancak Anamur suyunun birçok bölgeye yayılması henüz gerçekleşmiş değildir. Bu nedenle Anamur Suyu’na ek olarak, kendi kaynaklarımızdan da yararlanmak, insanımızı rahatlatacağı gibi, ekonomiye de önemli katkı sağlayacaktır.

Su, elektrikten de önde yaşamın vazgeçilmez unsurudur. Susuz yaşam mümkün değildir. Gazze’de çocukların ellerindeki kovaları gördükçe, savaşın içinde bile suya kavuşabilme çırpınışları, suyun insan yaşamında ne denli önem arz ettiği daha iyi anlaşılabilir.

Hani ‘fazla nurun göze zararı yoktur’ derler ya, Anamur Suyu’na ek olarak Çatalköy’de yapılan sondaj sonucu ortaya çıkarılan suyun da yararı büyüktür. Mevcut suya bir takviyedir. Bölge insanına en büyük armağandır. O mübarek su ile neler yapılmaz ki!

Bundan sonraki adımın Lapta’da atılacağı açıklanırken, orada da zengin su kaynağı bulunacağına inanılıyor. Çatalköy, Girne’nin doğusunda, Lapta da batısında… Eskiden Lapta Başpınarı durmaksızın yaz-kış akardı. Hatta Başpınarı görmek için Ada’nın her tarafından Lapta’ya ziyaretler düzenlenir, o pınarın akışı zevkle izlenirdi. Esasen Kıbrıs adasında birçok bölgede pınar olmasına rağmen, en büyüğü Değirmenlik, ikincisi de Lapta idi. Hatta Değirmenlik Başpınarı’na suyun Türkiye’den geldiği, Mersin’de denize düşen ayakkabının tekinin Değirmenlikte’te ortaya çıktığına dair rivayet vardı.

Su kıtlığı dünyayı sarmalına alırken, kuraklık alabildiğine yeni boyutlara ulaşırken bu küçük adamızda yeni su kaynağı keşfetmek, söz konusu kaynak kadar sevindiricidir.

***

 

Üzümcüoğlu Lefkoşa’da defnedildi

 

Aslen Malyalı olup Aşağı Bostancı’da ikamet eden, ailenin canı, güzel insanı, merhume Hürmüs hanımın eşi Behlül Üzümcüoğlu dün Lefkoşa’da toprağa verildi. Tüm dost, akraba ve sevenlerine üzüntü ile duyuruldu.

Çocukları Ramadan Üzümcüoğlu (merhum), İnci Üzümcüoğlu (merhume), Mustafa-Canan Üzümcüoğlu, torunları Pınar-Fırat Özatila, Doğa Üzümcüoğlu, Beste ve Ayris Üzümcüoğlu, torun çocukları Mehmet Celal Özatila, İnci ve Kuzey Özatila, “Acımız sonsuzdur. Yattığı yer nur, mekânı cennet olsun” dediler.

Öte yandan Türkmenköy’de sakin Zalihe Şenkasap (85) geçen gün aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.

 

Çatalköy’den sonra sıra Lapta’da
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.