Akay Cemal

Aydınlatma olursa, kazalar da azalır!..






Yolların aydınlatması konusunda çok yazdık. Zifiri karanlıklar yüzünden nice kıymetli canların gittiğini dile getirdik. Değil ana yolların, ülkedeki tali yolların bile ışıl ışıl olması gerektiğini yazdık da yazdık. Ama devlet böyle bir bütçeye sahip mi? Bu denli mali yükü kaldırabilecek güçte mi? İşte bütün mesele bu! Ancak her şeye karşın bir yolunu bulmak, en azından şehirlerarası anayollarda olsun, aydınlatmanın üstesinden gelmek, karanlığı defetmek zorunluluk arz etmektedir.

Bu çağda ülkeyi karanlıklara mahkûm etmek, insan hayatını riske atmak kesinlikle kabul edilemez. Trafik kazalarında ölümlerin tek nedeni elbette aydınlatma olmaması değildir. Altyapıdaki eksiklikler bir yana, aşırı hızla birlikte içkili halde araba kullanmak, cep telefonuyla konuşmak ve diğer etkenler trafik kazalarının başlıca nedenleridir. Ancak aydınlatma konusu da en başta gelen etkenlerden biridir.

Aydınlatma sadece trafikte değil, ülkedeki hareketliliğin artması ve turizmin canlanması konusunda da büyük önem taşımaktadır. Turist kendini karanlıklar içindeki Arasta’ya bırakacak kadar saf değildir. Bölgenin turizme hizmet edebilmesi bakımından ışıl ışıl olması gerekir. Diğer kentler için de aynı durum geçerlidir.

Başlangıçta da vurguladığımız gibi, bu köşemde aydınlatma konusunda en fazla yazı yazanlardan biriyim. Çünkü bu sorun, ülkenin kanayan yarasıdır. En nihayet el atılması ve merkezi hükümetle belediyelerin bu konuda işbirliğinde karar kılması olumlu bir başlangıçtır. Nitekim Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları Dairesi, Gönyeli-Alayköy Belediyesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), belediye sınırları içindeki ana arterlerin aydınlatma sorununu çözmek için işbirliği kararı aldı.

Gönyeli-Alayköy Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda alınan karara göre, Gönyeli-Güzelyurt anayolunda, belediye sınırları içinde kalan aydınlatma sistemleri kalıcı olarak tamir edilecek. Bu kapsamda, Karayolları Dairesi malzeme desteğinde bulunacak, Kıb-Tek ise teknisyen desteği sağlayacak ve malzeme temin edecek.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yaşanan üzücü can kayıpları nedeniyle aydınlatma sorununun acil çözümü için Karayolları Dairesi, Gönyeli-Alayköy Belediyesi ve Kıb-Tek’in işbirliği yaptığını belirterek, bu işbirliğini ülke genelinde yaygınlaştırmak için çalışacaklarını söyledi.

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Olgun Amcaoğlu da, belediye sınırları içinde kalan yol aydınlatma sistemlerinin kalıcı olarak tamiratı için seferber olacaklarını belirtti, Gönyeli-Güzelyurt anayolunun kent içinde kalan kısmında yayaların karşıdan karşıya geçmesini engellemek için orta refüje tel çekilmesi çalışması başlatacaklarını ifade etti. Amcaoğlu, yayaların yolun karşısına hayatlarını tehlikeye atmadan geçebilmeleri için üst geçit yapılması konusunda da girişim başlattığını kaydetti.

Bunlar olumlu adımlar… Trafik kazalarının ve de can kayıpları ile yaralanmaların önüne geçebilecek, kazaları frenleyebilecek önlemler. Nerde aydınlık yollarda araba kullanmak, nerde zifiri karanlıklarda seyahat etmek! Bu tür çabaları desteklemek gerek. Bizim gönlümüzde yatan, her zaman vurguladığımız gibi, KKTC’nin; Dipkarpaz’dan Yeşilırmak’a, Girne’den Akıncılar’a kadar her yanıyla ışıl ışıl olmasıdır. Bunu başarabildik mi, ne mutlu!

***

Erenköy Mücahidi, Yüksek Kimya Mühendisi

Selçuk Mazhar yarın Lefkoşa’da defnediliyor

 

Aslen Baf’ın Yalya köyünden olan, Arasta’nın değerli esnafı, Erenköy Mücahidi, Yüksek Kimya Mühendisi Selçuk Mazhar’ın yarın Lefkoşa’da son yolculuğuna uğurlanacağı tüm akraba, dost ve sevenlerine üzüntü ile duyuruldu.

Sevgili eşi Aynur Hanım, oğulları ve gelinleri Aykut Mazhar, Esra Tülek Mazhar, Bora Mazhar, Sibel Kutoğlu, torunları Özkan, Aynur ve Erim Selçuk Mazhar, derin üzüntülerini dile getirdiler, “Çalışkanlığı, dürüstlüğü, vatan ve hayırseverliği ile hayatlarımıza dokunan kıymetlimize Allah’tan rahmet diler, tüm sevenlerine sabırlar temenni ederiz” denildi

 

Uludağ-Karadayı ve Mehmet Piro

 

Öte yandan herkes tarafından sevilen, iyi insan Emekli Astsubay Hamza Uludağ dün Lapta’da son yolculuğuna uğurlandı. Sevgili eşi Gülsen Hanım, evlatları Salih-Meryem Uludağ, Serdar-Çağla Uludağ, torunları Laren, Aren Uludağ, canlarından çok sevdikleri Hamza Uludağ’ı kaybetmenin sonsuz acısı içerisinde olduklarını ifade ettiler,”Yattığın yer nur, mekânın cennet olsun” dediler.

Diğer yandan Karadayı ailesinin atası, iyi insan Hasan Tahsin Karadayı’nın dün Gönyeli’de toprağa verildiği tüm dost, akraba ve sevenlerine üzüntü ile duyuruldu. Yokluğuna asla alışamayacaklarını belirten sevgili eşi Zişan Hanım, evlatları Berna-Kemal Bayur, Mehmet-Dervişe Karadayı, torunları Şenol, Günfer ve Cansel Bayur, Doğay ve Sahil Karadayı, nur içinde yatmasını, mekânının cennet olmasını dilediler.

Ağırdağ bölgesinin tanınmış ve sevilen isimlerinden Mehmet Piro ise, dün Ağırdağ’da toprağa verildi. Sevgili eşi Nermin Hanım, evlatları Misli-Hüseyin Zurnacı, Müge Piro, torunları Huriye-Erdem Uğurşan, Nerem Zurnacı, Halil-Cemaliye Zurnacı, Nurten ve Mehmet Armağan, torun çocukları Misli ve Minel Uğurşan, yokluğuna asla alışamayacaklarını ifade ederek, nur içinde yatmasını, mekânının cennet olmasını dilediler.

 

Aydınlatma olursa, kazalar da azalır!..
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.