Akay Cemal

Antalya Diplomasi Forumu ve KKTC’ye verilen destek






Antalya Diplomasi Forumu’nda Kıbrıs Türk halkının haklı davasına verilen destek yüzümüzü güldürdü, yüreğimize su serpti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, açılışta yaptığı konuşmada, “Ada’da adalet için mücadeleye devam” sözleri büyük yankı yarattı. Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescili için çabalarımızı son dönemde artırdık. Ada’da adalet tecelli edene kadar bunu sabırla sürdüreceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Kıbrıs Türk halkının temel haklarından mahrum bırakıldığını söyledi ve uluslararası topluma çağrıda bulunarak, “Kıbrıs Türk halkının sesini duyun. Bu adaletsizliği ve insanlık dışı izolasyonu sona erdirin.” ifadelerini kullandı. Tatar, Antalya’daki forumda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de bir araya geldi ve iki devlet arasındaki bağların güçlenmesine yönelik görüşlerini aktardı.

Başbakan Ünal Üstel ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın forumda yaptığı konuşmaya dikkat çekerek, “Adalet tecelli edene kadar çabalarımızı sabırla sürdüreceğiz” cümlesinin, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak vizyonunu açıkça ortaya koymaktadır” dedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın iki devletli vizyonu kararlılıkla desteklediğini ifade etmesi vurgusu da son derece önemli ve dikkat çekiciydi.

Daha çok şeyler konuşuldu Antalya Diplomasi Forumu’nda, ama biz Kıbrıs’la ilgili olanların özetini verebildik. Ancak konuşmalarda Rum tarafına olduğu kadar, Yunanistan’a, Birleşmiş Milletlere, Avrupa Birliği’ne ve bazı ülkelere önemli mesajlar verildi. Kıbrıs’ta Türk halkına karşı adaletsizliğin var olduğu ifade edilerek, insanlık dışı izolasyonların sona ermesi gerektiği yeniden vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, federasyon temelindeki çözüm önerilerinin yıllardır sonuç vermediğini ve artık tükendiğini belirtti. Tatar, Avrupa Birliği çatısı altında iki ayrı egemen eşit devlet temelinde çözümün tek gerçekçi yol olduğunu söyledi. Ayrıca gerçekçi ve sürdürülebilir çözümün iyi komşuluk ilişkileri içinde iş birliği ile mümkün olduğunu dile getirdi.

Burada kısır bir döngü içinde dolanılırken, bir günden bir güne Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargolar ve izolasyonların kaldırılmasına yönelik tek laf edilmezken, bazı siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin ders alması gerekmez mi? Bu halkın suçu, günahı nedir, ne günah işlemiştir? Rum tarafına ABD’nin silah ambargosu bile kaldırılırken, Türklere her türlü ambargonun uygulanması, adaletsizlik değil midir? Tüm bunlar, bir ‘Helen Cumhuriyeti’ne dönüştürülen ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmayı kabul etmemekten dolayıdır. Tüm bunlar, Rum egemenliğindeki azınlık statüsüne hayır denildiği içindir.

Bu gerçekleri BM ve özellikle AB de bilmektedir. Hatta Avrupa Birliği, Rum tarafını üyeliğe bu maksat için almıştır. Güney Kıbrıs’ın arkasını okşayarak, Kıbrıs konusunda Türkiye üzerinde baskı unsuru yaratmak adına almıştır. Bunu görmemek için kör olmak lazım. Son Orta Asya ülkeleriyle yapılan zirve toplantısı da, sırf KKTC ile bağlarını güçlendirmelerini önlemek için gerçekleştirilmiştir. Tabii ki, Rum tarafının ricası ve istemi üzerine!

Tüm bunlar, Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargoların devamında haklı gerekçe değildir, ama maksat Türk halkını Güney’e muhtaç etmek, böylelikle ‘olsun da nasıl olursa olsun’ şeklinde bir çözüme zorlamaktır. Ancak Antalya Diplomasi Forumu’nda verilen mesajlar, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkü’nün geri adım atmayacağıdır.

***

Vehit Nekipzade’yi kaybettik

 

Lefke’nin köklü ailelerinden Nekipzade’lerin tanınmış ve herkes tarafından sevilip sayılan mensubu Avukat Vehit Nekipzade’nin hayatını kaybetmesi Lefke’yi yasa boğdu. CTP Lefke İlçe Başkanı, eski Belediye Başkanı, iyi insan Vehit Nekipzade, bölgeye önemli hizmetlerde bulunmuştu. Mütevaziliği ile bilinen bir kişiydi.

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mütevelli Heyeti ve Rektörlüğü yayınladığı mesajda, “Üniversitemizin eski Mütevelli Heyeti Üyesi Vehit Nekipzade’nin vefatını derin üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Merhuma Allah’tan rahmet, yaslı ailesine sabır ve başsağlığı dileriz” dedi.

 

Gökay (Bedri) Ogelman defnedildi

 

Bu arada tanınmış simalardan, iyi insan Gökay (Bedri) Ogelman’ın dün Lefkoşa’da defnedildiği tüm dost ve akrabalarına üzüntüyle duyuruldu. Ogelman Ailesi tarafından yayınlanan mesajda şöyle denildi:

“Hüsniye Ogelman’ın eşi, Besime ve Sergun Ogelman ile Zeki Çamlı’nın babası, Hülya Gülay Ogelman ve Selay Çamlı’nın kayınpederi, Elif Bengisu Ogelman, Yunus Gökay Ogelman, Ege Ogelman ve Nisan Çamlı’nın dedesi; gönlü zengin, yüreği büyük, iyi kalpli, sevgi dolu ve harika baba Gökay (Bedri) Ogelman’ı kaybettik. Acımız büyüktür. Merhuma Allah’tan rahmet, yaslı ailesine sabırlar dileriz. Mekânı cennet olsun.”

Diğer yandan Pınarbaşı’nın (Kırnı) sevilen büyüklerinden Hasan Manecioğlu’nun vefatı köyde büyük üzüntü yarattı. Manecioğlu, doğa sevgisi ile bilinen yardımsever bir kişiydi. Kendi köyünde toprağa verildi.

Bu arada Türkiye İş Bankası KKTC Ülke Müdürlüğü, 1969-92 yılları arasında Lefkoşa şubesinde hizmet vermiş olan değerli emekli arkadaşları Taner Gardiyanoğlu’na Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve İş Bankası camiasına başsağlığı dileğinde bulundu.

İhtiyat Sandığı Dairesi Müdür ve personeli de, değerli arkadaşları Ahmet Alibaş’ın kıymetli babası, iyi insan Necmi Alibaş’a Tanrı’dan rahmet, yaslı ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

Antalya Diplomasi Forumu ve KKTC’ye verilen destek
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.