Sağ olsun Dr. Fazıl Küçük Müzesi Sorumlusu Fatoş Kızılyürek geçen gün bir kitap gönderdi. İsmini yukarıda yazdım. Yayına hazırlayanlar Prof. Dr. Ulvi Keser, Dr. Rifat Siber ve Mehmet F. Küçük. 132 sayfa tutan kitabın ön kapağında Dr. Küçük’ün, masasında yazı yazarken çekilmiş tarihi bir fotoğrafı yer alırken, arka kapağında şöyle deniliyor:
“Dr. Fazıl Küçük Vakfı’nın temel amacı, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün yaşamını, siyasetçi, gazeteci ve hekim olarak verdiği mücadeleyi anlatmak, özellikle genç nesillere ve toplum belleğine katkı koymaktır.
Kıbrıs Türk halkı, Türkiye sınırları dışında kalmış, çeşitli ülkelerde yaşayan Türk toplulukları içinde, ulusal kimliğini geliştirmiş ve toplumsal varlık mücadelesini kazanarak devlet kurmuş yegane halktır. Bu mücadelenin kazanılmasında, toplum lideri Dr. Fazıl Küçük ile çalışma arkadaşlarının verdiği savaşım, çok önemli bir yer tutar. Dr. Fazıl Küçük’ün kurduğu ve 1942 yılından beri yayınlanmaya devam eden Halkın Sesi gazetesinin de, varoluş mücadelesinin her aşamasında, toplumsal kimliğin ve birliğin oluşmasında, çok büyük katkıları olmuştur.”
Çalıştaya katılan yazarların ve akademisyenlerin sunduğu bildirileri içeren kitapta, ‘Editörden’ başlığı altında Prof. Dr. Ulvi Keser, bilgi aktarımında bulunmakta, çok yönlü mücadelesi dile getirilmektedir.
Bu kapsamda çalıştaya katılan Doç. Dr. İhsan Tayhani “Dr. Fazıl Küçük’ün İngiliz’in İslami kimlik dayatmasına karşı tepkisi ve laiklik prensibine bağlılığı”, Yrd. Doç. Dr. Devran Kaya “Dr. Fazıl Küçük’ün 1963’e giden süreçte Kıbrıslı Türklere verdiği desteğin Kıbrıs Türk basınına yansımaları; Bozkurt gazetesi, Araştırmacı-Yazar İsmail Bozkurt “İngiliz sömürgeciliği ve Dr. Fazıl Küçük”, uzun yıllar Dr. Fazıl Küçük’le birlikte mesai yapan ve Halkın Sesi gazetesinde yazan gazeteci Osman Güvenir “Dr. Fazıl Küçük ve Halkın Sesi gazetesi”, Prof. Dr. Ulvi Keser ‘İkinci Dünya Savaşı sürecinde Söz’le başlayan Halkın Sesi’yle devam eden var oluş mücadelesinde Dr. Fazıl Küçük, gazeteci-yazar Akay Cemal “Dr. Fazıl Küçük ve Kıbrıs milli davası, Doç. Dr. ‘Nazım Beratlı ‘Dr. Küçük hakkında’, Prof. Dr. Oğuz Karakartal ‘Dr. Fazıl Küçük üzerine bazı dikkatler’, Yrd. Doç Dr. Zeki Akçam da ‘Bir fıkra Stereotipi olarak Dr. Fazıl Küçük’ ve Doç. Dr. Emiş Onuş da ‘Kıbrıs Türk Şair-Yazarı Özker Yaşın’ın Halkın Sesi’ndeki ‘Rodos İzlenimleri’ başlıklı araştırmalarını sunmuşlardır.
Açış konuşmasını Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Rifat Siber’in yaptığı çalıştayda, bazı fıkralar da dile getirilmişti. Hayatı sürekli olarak mücadele içinde geçen Küçük’ün bu ortamdan bir nebze olarak kurtulabilmek ve rahatlayabilmek için etrafında nüktedan kişilere yer vermeye çalıştığı da bilinir. O şakalardan bir tanesi şöyle:
“Ersin Taşer ile Dr. Küçük Halkın Sesi gazetesinde çalışırken, ansızın içeri Özker Özgür girer. Dr. Küçük’e der ki: Artık neden söven bize. Bizim rengimiz artık kırmızı değil, yeşil oldu! O günlerde CTP rengini yeşile döndürmüştü. Dr. Küçük durur düşünür ve ona der ki: Be Hoca, bir o.r.s.p.n.n. evine Aile-Evi yazarsan aile evi olur mu yahu? Renginiz değişse de aynısınız der. (Güvenir 2023)
Özet olarak Kıbrıs mücadelesinin geçirdiği aşamaları kapsayan, nerelerden ve ne zorluklardan bu günlere gelindiğini anlatan bir eser. Mutlaka okunması gerekir,
İyi Pazar’lar.
***
Özdurak Alsancak’ta defnedildi
Aslen Limasol’lu olup, Alsancak’ta ikamet eden, saygıdeğer iyi insan Türkan Özdurak’ın dün Alsancak’ta toprağa verildiği tüm dost, akraba ve sevenlerine üzüntü ile duyuruldu. Sevgili eşi Zehra hanım, oğlu Hüseyin Özdurak, kızları Heran Erdemsiz, Seran Özdurak, damadı Okan Erdemsiz, torunları Emine ve Zehra Erdemsiz, Almila ve Altuğ Bulut, Hürkan Efe Özdurak, “Yokluğuna asla alışamayacağız. Acımız sonsuzdur. Yattığı yer nur, mekânı cennet olsun” dediler.
Yorumlar kapalı.