
Orta dereceli okullarda 2023-2024 Eğitim Yılı tamamlanırken, “karne” almak kimi çocuğun heyecanı, kiminin ise kabusu oluyor. Evrensel Çocuk Hakları Derneği Kurucu Üyesi ve Uzman Klinik Psikolog Zahide Aliusta, aileleri uyardı.
“Başarı, mutluluk getirmez, mutlu olan başarılı olur”… Karne kaygısı yaşayan çocukların, ailelerindeki algı, ya da öğretmen ve akrabaların tavırları yüzünden bu psikolojiye sürüklendiğine dikkat çeken psikolog Aliusta, her durumda çocuğun çabası ve başarısının takdir edilmesi gerektiğini ifade etti. Aliusta, başarının mutluluk getirmediğini, mutlu olan bireylerin başarılı olduğunu söyledi.
“Sosyal medyadan karne paylaşımı yapmayın..” Son zamanlarda sıklıkla kullanılan ve hayatımızın her anına tanıklık eden sosyal mecralar, özellikle karne günleri de büyük sıkıntı oluşturuyor. Aliusta, açık not görünen karne paylaşımı yapılmaması uyarısında bulunarak, “Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın” dedi.
Emine Gül ÖZER
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nın tamamlanmasıyla orta dereceli okullarda dün karneler dağıtıldı; tatil başladı.
“Karne” almak kimi çocuğun heyecanı, kimininse kabusu olmaya devam ediyor.
Özellikle, kaygı, korku veya endişe yaşayan çocukların ailelerindeki algı, ya da öğretmen ve akrabaların tavırları çocukları bu psikolojiye sürüklüyor.
Çocuğun tatil sevincini korkuya dönüştürmek, sürekli düşük not aldığı için azarlamak ve sert eylemlerde bulunarak cezalandırmak ise sanılanın aksine çocuğun motivasyonunu tamamen düşürüyor.
KIBRIS’a konuşan Evrensel Çocuk Hakları Derneği Kurucu Üyesi ve Uzman Klinik Psikolog Zahide Aliusta, başarının mutluluk getirmediğine dikkat çekerek, mutlu olan bireylerin başarılı olduğunu söyledi.
Ailelere karne döneminde uyarılarda bulunan psikolog, çocukların başkalarıyla kıyaslanmaması gerektiğini ifade ederek, “Çocuğun fikirleri alınmalı. Nerede yanlış yapıldığı, nelerin değiştirilebileceği konuşulmalı. Sert – katı bir yaklaşımla değil, çözüm odaklı ve yapıcı olunmalı” ifadelerini kullandı.
“Not her şey demek değildir”
Karne döneminde, çocukların kaygı, stres ve endişe yaşamasına sebep olan etkenler üzerine konuşan Uzman Psikolog Zahide Aliusta, bu durum sonrasında yapılması gerekenleri de şu ifadelerle aktardı:
“Korku, kaygı, endişe yaşayan çocuklar, ya aile, ya da öğretmenin yaklaşımından dolayı bu duygu eğiliminde oluyorlar. Bu konuda yaş faktörü de çok önemli.
Not, her şey demek değildir. Bu durumla ilgili ‘ne yapılabilir, neler değiştirilebilir, eksik nedir’ üzerine konuşulmalı. Tek başına çocuğun bundan sorumlu olmadığı kanaatindeyim. Bir yerde bir yanlış vardır, ama bunun sorumluluğu çocuğa yüklenilmemeli. Yaşı büyükse, çalışma yöntemi, çalışma ortamıyla ilgili bir sorun olabilir. Çocuğun kaygısını artırmaya meyilli olan aile baskısı olabilir. Bu tür durumlar çocuklar üzerinde karne psikolojisini doğurabilir.”
“Çocukların başka çocuklarla kıyaslanması çok yanlış”
Karne günleri ailelerin yaptığı yanlışları aktaran Aliusta, şöyle devam etti:
“Karne alan çocukların aileleri, çocuk düşük not aldıysa buna kızarak, bağırarak, sert bir davranışla yaklaşmak yerine, bundan sonrası için neler yapılabileceği üzerine bir tavır halinde olmalı.
Özellikle karne günü, sosyal medyadan karneleri sergilemek, notların açık bir şekilde görülmesi ve çocukların başka çocuklarla kıyaslanması çok yanlış. Sert, katı bir yaklaşımla değil, çözüm odaklı, yapıcı olmalı ve çocuğun da fikri alınarak konuşulmalı”.
“Ailenin algısı, öğretmenin, akrabaların tavırları önemli”
Aliusta, “Karne günü çözülecek bir durum yok. Olan olmuştur zaten. Sonucun çıktığı ve olayın kapandığı bir gün.. Gelecek dönemde nelerin farklı olacağı üzerine konuşulmalı. Olmuş için olumsuz konuşmaya gerek yok” dedi ve başarının biraz göreceli olduğuna dikkat çekti.
Psikolog Aliusta, “Karnesinde 7-8 olan için 9-10’lar başarılı sayılabilecekken, tüm notları 10 olan bir çocuğun karnesinde 9 gören bir aile onu başarısız da görebilir. Karnede düşük not olsa da içinde yüksek not varsa çocuğun başarısını, çabasını takdir etmek lazım. Burada ailenin algısı, öğretmenin, akrabaların tavırları önemli” ifadesini kullandı.
“Kötü davranmak çözüm değil!”
Tatil sevincini, karne kabusuna dönüştürerek çocuğu daha da demoralize edecek tavırlarda bulunan aileler konusunda da uzman psikolog şunları aktardı;
“Tatil zamanı, kötü not aldı diye çocuğa kötü davranmak çözüm değildir; tam tersine çocuğun motivasyonunu dağıtır. Bir çözümü de olmaz. Söylenmek, ağır cezalar vermek bir sonuca ulaştırmaz. Çocuğun fikrini almak burada çok önemli, karşınıza alıp “sence neden böyle oldu?” gibi sorular sorulmalı ve buna yönelik çözümler üretilmeli. Başarı, mutluluk getirmez, mutlu olan başarılı olur.”
Yorumlar kapalı.