Uygulamalı bilimlerde öncü olmayı hedefliyor



featured



Ada Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Çağlar, üniversitenin çağdaş, bilimsel, uluslararası eğitim hedefiyle çıktığı eğitim yolculuğunda, yolunu vizyon ve misyonun ışığında sürdürmeyi kendisine temel anlayış olarak benimsediğini belirtti.

Kendini kanıtlamış, akademik kadrosuyla özellikle uygulamalı bilimlerde öncü rol oynayan ve kendini gerçekleştirmiş bireyler yetiştiren bir üniversite olmayı vizyon olarak belirlediklerini ifade eden Çağlar, misyonlarını şöyle açıkladı:

“ Dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencileri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getirip, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisinin büyümesine ve uluslararası bir öğrenci üssü olmasına katkıda bulunmak; dünyanın çeşitli ülkelerinden farklı kültürleri temsil eden öğrencilere Kuzey Kıbrıs’ın kültür ve realitesini çağdaş bilimsel değerlerle özümsetmek, dünyaya tanıtmak ve böylece sosyal, kültürel gelişmeye; barışa ve etik değerlerin gelişmesine katkıda bulunmak”.

“İyi akademik gelişim hedeflendi”

Adil Çağlar, öğrencilerine çağdaş eğitim normları çerçevesinde sözlü ve yazılı iletişim, matematik, bilim ve teknoloji temel becerilerini, dijital yeterliliklerini, öğrenmeyi öğrenme yeteneklerini, sosyal-kültürel yeterliliklerini ve inisiyatif alabilme yeterliliklerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmak istediklerini belirtti. Çağlar, bu kapsamda eğitim alt yapısını, kadroyu ve programları tasarlayıp bunları öğrencilerle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Farklı akademik disiplinlerde ve çok kültürlü ortamda, aynı zamanda disiplinler arası işbirliği anlayışıyla eğitim görecek öğrencilerin iyi akademik gelişimini hedeflediklerini ifade eden Çağlar, onların bir kent üniversitesi konseptinde, çevresiyle uyumlu ve sürekli olarak kendini geliştiren bireyler olabilmesi konusunda sosyal sorumluluk projelerini hayata geçireceklerini belirtti.

Çağlar, yeni akademik yılda dünyanın farklı bölgelerinden üniversiteyi tercih edecek öğrencilerin, hızlı adaptasyonunun kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

Nüfusunun üçte biri üniversite öğrencisi olan KKTC’de yabancı uyruklu öğrencilerin bu topluma uyum ve entegrasyonlarının sosyolojik ve pedagojik bir sorun olduğuna işaret eden Çağlar, “Bu bağlamda, üniversitemiz Kuzey Kıbrıs bölge araştırmaları enstitüsü bünyesinde bir sempozyum çalışmasına başlamış bulunmaktadır. Bununla birlikte oryantasyon programlarını, ulaşım, yurt hizmetleri ve kampus sosyal yaşamının tatminkar olabilmesi için tüm idari tedbirleri alıp öğrenci memnuniyetini üst seviyede tutmayı hedefliyoruz” dedi.

Gerek KKTC, gerek TC ve üçüncü ülkeden gelen öğrencilerin, çok kültürlü bir kampus ortamı ve olanaklarında kaliteli, ileriyi düşünen bakış açısıyla geleceğini şekillendirmeyi hedeflediklerini belirten Çağlar, bu kurumsal kültürün en önemli öğeleri başında geldiğini söyledi.

56 öğrenci, 58 öğretim üyesi

Ada Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Çağlar, üniversitede KKTC uyruklu 14, yabancı uyruklu da 42 öğrencileri olduğunu söyledi.

Çağlar, üniversite bünyesinde TC uyruklu 43, KKTC uyruklu 6 ve yabancı uyruklu 9 öğretim üyesi olduğunu ifade etti.

Eczacılık ve Diş Hekimliği Fakülteleri de açılacak

Çağlar, Ada Kent Üniversitesi bünyesinde şu an Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve bunlara bağlı hazırlık sınıfları olduğunu belirtti.

Çağlar, Önümüzdeki öğretim yılıyla birlikte mevcut fakülteler ve yüksekokullara ek olarak Hukuk Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi’ni de hizmete açma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

İlerleyen yıllarda lisans üstü eğitim programlarının faaliyete geçeceğini anlatan Çağlar, planlanan enstitüler arasında Kuzey Kıbrıs ve Bölge Araştırmaları Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bulunduğunu belirtti.

“Eksikliklerin planlanması için konsorsiyum oluşturulmalı”

KKTC’de hem üniversite sayısı, hem de bunun paralelinde çok uluslu öğrenci sayısının son 10 yılda hızlı büyüme gösterdiğini belirten Çağlar, yaklaşık 115 ülkeden 95 bin civarında öğrenci sayısına ulaşmanın ülkemiz için ekonomik, sosyal-kültürel ve bilimsel gelişmenin göstergesi olduğunu vurguladı.

Çağlar, son yıllarda uluslararası çalışmaların planlı büyüme, kampus yatırımları, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi için oluşturulan olanaklar, burs olanakları ve adamıza gelen öğrencilerin sosyal-kültürel yaşam standartlarının daha üst seviyelere çekilmesinin üniversitelerin öğrenci rakamları bakımından yukarıya doğru iyi bir ivme kazanmasını sağladığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti ve üçüncü ülkelerdeki etkin aktif tanıtım, planlama ve faaliyetlerinin geri dönüşümünün olumlu olduğunu ifade eden Çağlar, “Üniversitelerin atmış olduğu olumlu adımların yanı sıra yurtdışından gelen öğrencilerin yaşadığı bazı sosyal ve fiziki sorunlar üzerinde de belediyeler ve devletin farlı kurumları çalışmalar yapmaktadır. Öğrencilerin adaptasyonu ve kültür şoku problemlerini de üniversiteler kendi bünyelerinde aşmak için çeşitli tedbirler almaktadırlar. Var olan ve olası eksikliklerin hızlı ve planlı şekilde giderilebilmesi için oluşturulacak konsorsiyumun önemli bir katkısının olacağına inanıyoruz. Ada Kent Üniversitesi’nin bu bağlamda atılacak her adımda koşulsuz katkı vermeyi çok önemsediğini de vurgulamak isteriz” dedi.

KÜNYE

Adı: Ada Kent Üniversitesi

Yer: Mağusa

Kuruluş yılı:2015

Rektör: Prof. Dr. Adil Çağlar

Öğrenci sayısı: 56

Öğretim görevlisi sayısı: 58

Akademik: 3 fakülte ve 1 yüksekokul

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uygulamalı bilimlerde öncü olmayı hedefliyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.