

Emine DAVUT YİTMEN
Hayvancılık Dairesi’nin orfoz ve lagos balığının avlanmasının yasaklanması yönünde çalışma yürüttüğü ancak henüz nihai bir sonuca varılmadığı öğrenildi.
Orfoz ve lagos balığına yönelik yoğun bir avcılık yapılıyor olması, bu türü tehlikeye sokuyor. Bu balıkların, balon balıklarını yedikleri için balon balıklarıyla mücadelede etkili olduklarına dikkat çekilerek, teknik olarak orfoz ve lagos balığı avcılığının yasaklanılmasına olumlu bakılıyor.
Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, orfoz ve lagos balıklarının Türkiye’de iç sular dahil bütün sularda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılmasını 31 Ağustos 2020’ye kadar yasakladı.
Vudalı: Henüz net karar yok ama yasaklanması konusunda hemfikiriz
Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı, orfoz ve lagos balığı avcılığının yasaklanması yönünde hemfikir olduklarını, ancak bu yöndeki çalışmaların henüz tamamlanmadığını söyledi. Vudalı, bu balıklara yönelik yoğun bir avcılık yapıldığına dikkat çekerek, balon balıkları ile mücadelede kullanıldıkları için teknik anlamda yasaklanmasına olumlu baktıklarını ifade etti.
Vudalı, şu anda bir karar alma noktasında bulunmadıklarını belirterek, “Görüşülme aşamasındadır. Biz önce dairede su ürünleri uzmanı arkadaşımızla toplantı yaptık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Henüz net bir karar çıkmadı. Ancak yasaklanması yönünde hemfikiriz” dedi.
Orfoz ve lagos balıklarının, balon balıklarını yediklerini anlatan Vudalı, “Bu balıklarla yönelik yoğun avcılık yapılıyor. Bunların azalması, balon balığının çoğalmasına neden olacağı için korumaya gidilmesi gerekir” diye konuştu.
Vudalı, denetimlerde 45cm altında da orfoz ve lagos balığı avcılığı yapıldığının ortaya çıktığını, bunun yasak olduğunu anımsatarak, bazı düzenlemelere gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Avlanma, 1 Haziran- 15 Temmuz arasında yasaklanmıştı
KKTC Hayvancılık Dairesi Müdürlüğü, orfoz ve lagos avcılığının amatör avcılara tamamen, 45 cm’ den küçük orfoz ve lagos avlanmasının ise tüm balıkçılara 1 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında yasaklamıştı.
Hayvancılık Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Amatör (Sportif) Su Ürünleri Avcılığı Tüzüğünün 14. Maddesi 9. Fıkrası kapsamında, 1 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında orfoz ve lagos balığının avlanmasının jigging ve zıpkın başta olmak üzere amatör iznine sahip teknelere yasaklandığını duyurmuştu
Türkiye’de 2020’ya kadar yasaklandı
Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde, durumu tehlikede (endangered) olarak belirtilen orfoz ve lagos balığının Türkiye’de iç sular dahil bütün sularda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaklandı.
Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğlerle hayata geçirilen yasak, 1 Eylül 2016’da yürürlüğe girdi. Yasak, 31 Ağustos 2020’ye kadar uygulanacak. Sayıları azalan orfoz stoklarının iyileştirilmesini amaçlayan düzenlemeye uymayanlara 1.113TL para cezası kesilecek.
Bir satış yerinde, lokantada ya da teknede 10 balık yakalanırsa, belirtilen cezanın 10 katı ceza ödenme durumunda kalınabilecek.