Toplantının içeriği hâlâ açıklanmadı



featured



Elmas TOKAY

Girne İnisiyatifi, Şehir Planlama Dairesi’nin 1 Eylül 2016 tarihinde GAÜ Spectrum Kongre Merkezi’nde yapacağı danışma toplantısının, İyi İdare Yasası’na uygun bir şekilde yapılmayacağını ve bu toplantının samimiyetsiz olacağını düşünüyor.

Girne İnisiyatifi Aktivisti Çiçek Göçkün ve Mimar Mehmet Ülmen, 1 Eylül 2016 tarihindeki toplantıyla ilgili kaygıları ve çekincilerinin olduğunu söyledi ve bir an önce İmar Yasası’nın yürürlüğe girmesi için çalışmaların başlatılmasını istedi.

Aktivist Çiçek Göçkün, Şehir Planlama Dairesi’nin basında çıkan üçüncü duyurusunda da, emirnamede hangi değişikliklerin ne yönde yapılacağıyla ilgili hiçbir bilginin paylaşılmadığına dikkat çekti. İçerikle ilgili hiçbir açıklama yapılmadığını kaydeden Göçkün, hali hazırda hazırlanmaya başlanan İmar Yasası’nın neden beklenmeden, bu emirnameyi yapmak istediklerine anlam veremediklerini belirtti.

“İnisiyatif ciddi bir destek alıyor”

Girne İnisiyatifi’nin 3 Ağustos 2016 tarihinde yapılan toplantının ardından yoğun bir şekilde çalışmaya başladığını ve şu anda büyük destek aldığını anlatan Göçkün, inisiyatife şu anda, 25 sivil toplum örgütü, siyasi parti ve meslek odalarının yanı sıra uzmanlar açısından da ciddi destek aldıklarını söyledi. Göçkün, halka açık toplantılar düzenlediklerini, farklı görüş ve ses çeşitliliğine vurgu yapılıp önem verildiğini ifade etti.

Çatalköy’de ve Alsancak’ta iki kitle toplantısı yaptıklarını ve yoğun bir ilgi gördüklerini ifade eden Göçkün, özellikle Çatalköy’deki toplantıya bölgede yaşayan yabancı nüfusun da büyük bir ilgi gösterdiğini belirtti.

“Duyuru İngilizce de yapılmalıydı”

Göçkün, Girne bölgesinde farklı ülkelerden gelerek yerleşen çok sayıda yabancı vatandaş olduğuna dikkat çekti. İngiliz, Rus, Alman ve Arap ülkelerinden gelerek Girne’de yaşamını sürdüren topluluklar olduğunu kaydeden Göçkün, “Şehir Planlama Dairesi’nin amacının ilgili bölge sakinlerini bilgilendirmek olsaydı, bu duyuruyu İngilizce de yapması gerekirdi. İyi İdare Yasası’na göre bu bir haktır” dedi.

“4 talebimiz var”

Girne İnisiyatifi olarak 4 isteklerinin olduğunu ve bunun içinde de bir imza kampanyası başlattıklarını kaydeden Göçkün, isteklerini şu şekilde sıraladı:

“Kent sınırları içerisindeki tüm kaçak yapıların yasalara uygun bir şekilde durdurulması ve kaçak bölümleriyle ilgili, yetkili idare tarafından gerekli işlemlerin yapılması”, “Yürürlükte bulunan tüm emirnamelerdeki ilgili tüm değişikliklerin askıya alınması”, “Yeni yasa döneminin açılmasıyla birlikte en geç 2016 yılı sonuna kadar 55/89 sayılı İmar Yasası’nda değişikliğe gidilerek merkezi yönetimle yerel yönetimlerin, görev, yetki ve sorumluluklarının yeniden tanımlanması. Bu çerçevede imarla ilgili süreçlerin yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların demokratik katılımını esas alacak bir biçimde yeniden düzenlenmesine olanak verilmesi ve emirname düzeninin ortadan kaldırılarak imar planlarına dayalı bir sisteme geçirilmesini istiyoruz.”

Ülmen: İmar planı istiyoruz

Girne İnisiyatifi Aktivisti olan Mimar Mehmet Ülmen de yaptığı açıklamada, çok hızlı bir şekilde, İmar planı ve yasasının geçmesi gerektiğini söyledi.

Ülmen, İmar Yasası’nın geçmesi halinde, vatandaşın ve yatırımcının, nerede eğlence merkezi olacağı, nerede yüksek binalar olacağı, nerede oteller olacağını bileceğini ve ev alacaksa nerden alması gerektiğini, otel yapacaksa nerede otel yapması gerektiğini bileceğini söyledi.

Şu anda tüm kararın Şehir Planlama Müdürü’nün elinde olduğuna değinen Ülmen, bu durumun da ilgili yasada değiştirilmesi gerektiğini söyledi. İmar Yasası hazırlanırken ise, yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine ve yerel halka da danışılması gerektiğine değinen Ülmen, devletin İmar Yasası’nı hazırlarken de bu hususlara hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydetti.

“Toplantıda ne konuşulacak bilmiyoruz”

Mehmet Ülmen, 1 Eylül 2016 tarihinde yapılacak olan danışma toplantısının içeriğiyle ilgili hiçbir bilgileri olmadığına dikkat çekerek, çok kısa bir süre kalmasına rağmen ne belediyelere, ne sivil toplum örgütlerine ne de halka bilgilendirici hiçbir kâğıt verilmediğini söyledi. Bu toplantıda, neye yorum yapıp yapamayacaklarını dahi bilmediklerini anlatan Ülmen, “karanlık bir odadayız, ışık açılınca ne olduğunu göreceğiz ve bu çok sakıncalı. O nedenle tüm halkı ve vatandaşı Girne’ye sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Toplantının içeriği hâlâ açıklanmadı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.