Top Bakanlar Kurulu’nda



featured



Ceren ÖZBİL

Mali krize girmesinin ardından yöneticileri istifa eden ve kapatılarak anahtarı da İçişleri Bakanlığı’na teslim edilen Yenierenköy Belediyesi’nde geriye dönük maaşların bir kısmının ödenmesinin ardından çalışanlar iş baştı yaptı.  Ancak belediyedeki sorunlar hâlâ çözülmedi.

Başbakan bir süre önce Yenierenköy Belediyesi’nin kapatılıp, Dipkarpaz Belediyesi’yle birleştirileceğini ve Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının işten durdurulacağını açıkladı.

Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının örgütlü olduğu sendika BES ise çalışanların işten durdurulmasını kabul etmedi.

Bunun üzerine konunun yeniden Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi kararı alındı. Bakanlar Kurulu’nun toplanamaması nedeniyle de henüz net bir karar üretilemedi.

Çalışanların da, sendikanın da gözü, Bakanlar Kurulu’nun üreteceği kararda.

23 milyon TL borcu var…

Yenierenköy Belediyesi’nin yaklaşık 7 milyon 459 bin 864 sosyal sigorta, 6 milyon 87 bin 258 TL de ihtiyat sandığı borcu olduğu bilinirken, dış borçlarla birlikte bu borç miktarı 23 milyon TL’yi aşıyor.

Bu belediyenin birleştirilmesi gündeme gelen Dipkarpaz Belediyesi’nin ise sadece 844 bin 528 TL sosyal sigorta ve 796 bin 945 TL de ihtiyat sandığı borcu var.

Dipkarpazlılar sıcak bakmıyor…

Kısa sürece KIBRIS Gazetesi’ne açıklama yapan Dipkarpaz Belediye Başkanı, iki belediyenin birleştirilmesine sıcak bakmadığını bildirmişti.

Her iki bölge halkının da, bu iki belediyenin birleştirilmesiyle ilgili ciddi endişeleri olduğu biliniyor.                                                  

Yenierenköy Belediyesi çalışanları çıkmazda…

Belediyenin kapatılması durumunda kendilerine iş kurmaları için hibe verileceği sözü alan Yenierenköy Belediyesi çalışanları, bölgenin ekonomik durumu nedeniyle ciddi endişeler yaşıyor.

Bölgede yapacakları işten ekmek paralarını kazanıp, kazanamayacakları yönünde ciddi kaygılar duyan çalışanlar, eğer böyle bir şey olacaksa ne gibi işler kurabilecekleri noktasında da devletin kendilerine yardımcı olmasını istiyor.

Bölgedeki birçok devlet kurumu kapatıldı…

Yenierenköy’de bulunan birçok devlet kurumunun da yıllar önce kapatılmış olması, bölge halkının endişelerini artırdı.

Bölgedeki devlet kurumları azaldıkça, bölgenin ekonomik olarak değer kaybettiğini öne süren bölge halkı, belediyenin de kapanması durumunda her şeyin daha da kötüye gideceğini düşünüyor.

Denktaş: Avans alıp, ödedik

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kendisine Yenierenköy Belediyesi ile ilgili sorulan bir soru üzerine

bu konuda açıklama yapan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yetkileri olmamasına rağmen Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının 3 aylık maaşını ödediklerini anlattı.

Denktaş bu ödemeyi yaparken de bu parayı avans olarak aldıklarını ifade etti.

“Sendikanın önerileri kabul edilebilir değil”

Serdar Denktaş, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının örgütlü olduğu Belediye Emekçileri Sendikası’nın sunduğu önerilerin kabul edilemez ve yasal hesap verilebilir boyutta olmadığını ifade ederek, İçişleri Bakanlığı’nın bu konu üzerinde çalıştığını kaydetti.

Denktaş ayrıca belediyenin borçlarını devletin üstlenmesinin mümkün olmadığını söyledi ve “ancak belediyelerin birleştirilmesi durumunda borçları devlet üstelenebilir” dedi.

“Çalışanları diğer belediyeye aktaramayız”

Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının diğer belediyeye aktarılmasına imkan olmadığını belirten Denktaş, aktarılması durumunda diğer belediyenin de batacağını söyledi.

Denktaş, “söz konusu olan iki belediyenin birleşmesi değil, tek belediyeye dönüştürülmesidir. Bunun için de yasal değişiklik gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapıldı. Tarafları ikna etmek için süreye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Yalınkaya: Bakanlar Kurulu henüz karar üretmedi

Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yalınkaya, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının görevinin başında olduğunu söyledi.

Ancak Yenierenköy Belediyesi’nin durumuyla ilgili hükümetin kararını açıklamadığını kaydeden Yalınkaya,  Bakanlar Kurulu’nun toplanıp karar üretmesini beklediklerini ifade etti.

Yalınkaya, “Biz bu konuda sessiz kalmayacağız, bu haftayı bekleyip, biz de yön haritamızı belirleyeceğiz” dedi.

Öykün: Esnaf geçinemiyor

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası üyesi Turgay Öykün, Yenierenköy’de eşinin bir işyeri bulunduğunu ve kendisinin de ona yardımcı olduğunu anlattı.

Bölgenin ekonomik durumunun çok kötü olduğunu anlatan Öykün, kendisinin emekli maaşı olmasa dükkandan kazanılan parayla geçim sağlayamayacaklarını belirtti.

Öykün, “Bu durum 15 yıldır böyle. Borçla dükkanı ayakta tutmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

“Birileri bölgenin batmasını istiyor”

Öykün, bölgedeki en büyük sorunun 15 yıldır yürürlükte olan bir emirname olması, deniz kenarındaki arazilerin bölgeden olmayıp, yıllardır da yatırım yapmayan kişilere verilmesi, bölgedeki polis karakolu, hayvancılık dairesi gibi devlet kurumlarının kapatılması, imar planı hazırlanmaması ve küçük bir sanayi sitesi bile yapılmaması olduğunu anlattı.

“Birileri adeta bölgenin batması için çalışıyor” diyen Öykün, satılan deniz kenarındaki arazilerin yatırımlara dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Öykün ayrıca bir firmanın inşaata başlayarak deniz kenarına moloz yığdığını ve daha sonra inşaat durarak moloz yığının da öylece bırakıldığını belirtti.

“Suçlu varsa yargılansın”

Belediyenin kapatılmasının ya da belediyelerin birleştirilmesinin doğru olmayacağını söyleyen Öykün, “suçlu varsa yargılansın ya da işten atılsın ama belediyeyi kapatmasınlar” dedi.

Öykün, bölgede ciddi bir reforma ihtiyaç olduğunu belirtti ve bucak çalışmasının bir an önce ele alınması gerektiğini söyledi.

Turgay Öykün ayrıca, bölgenin yaşanabilir bir şekle dönüştürülmesi için deniz kenarındaki arazilerin yıllardır yatırım yapmayan kişilerin elinden alınması, köylüyü teşvik edecek krediler verilmesi, küçük sanayi sitesi kurulması ve hayvancılığa da yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Öykün hükümetin bu konuda ağırlığını koyması ve bu konuları masaya yatırması gerektiğini anlattı.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Top Bakanlar Kurulu’nda
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.