Tarım Bakanı Çavuş: Destekler 2 milyar TL’yi aştı



featured



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, tarım sektöründe planlı büyüme hedefiyle hareket ettiklerini belirterek, bu çerçevede yaptıkları desteklerin arttığını kaydetti.

Gününde ödeme… Bakan Çavuş, 2024’te 1 milyar 850 milyon TL’lik bir tarımsal destek sağlandığını, projeler kapsamında Türkiye’den alınan katkılarla birlikte toplam desteklerin 2 milyar TL’yi aştığını ifade etti.   Desteklerin zamanında ödenmesinin üretici için büyük önem taşıdığını vurgulayan Çavuş, geçmişten gelen gecikmeli ödemelerin telafi edildiğini ve planlı üretime geçiş sürecinin başlatıldığını söyledi.

Güvenli gıda öncelikli konu… 2025 yılında güvenli gıda konusunun en büyük önceliklerinden biri olacağını belirten Çavuş, Tarım Dairesi’nin geçmişte 270 civarında olan tarama testlerinin, 2024 yılında 480’e, 2025 Ocak ayı itibarıyla ise 650’ye çıkardıklarını ifade etti. Bakan Çavuş, 2025’te tarım dairesi personellerinin sahada aktif olacağını ve üretici eğitimlerinin sayısının artırılacağını belirtti.

Yusuf Bahadır AYDIN

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, KIBRIS TV’de Ezgi Çelik’in hazırlayıp sunduğu ‘Satır Arası’ programının konuğu olarak tarım sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu.

Çavuş, 2024 yılında tarımsal desteklerin büyümeye odaklandığını ve sürdürülebilirliğin başlangıcını temsil ettiğini belirterek, üreticilere sağlanan desteklerin planlı bir şekilde hayata geçirildiğini vurguladı.

Bakan Çavuş, 2024 yılında toplamda 1 milyar 850 milyon TL’lik bir tarımsal destek sağlandığını, projeler kapsamında Anavatan Türkiye’den alınan katkılarla birlikte toplam desteklerin 2 milyar TL’yi aştığını ifade etti.

Desteklerin zamanında ödenmesinin üretici için büyük önem taşıdığını vurgulayan Çavuş, geçmişten gelen gecikmeli ödemelerin telafi edildiğini ve planlı üretime geçiş sürecinin başlatıldığını söyledi.

Planlı üretim için tarım entegre bilgi sistemi

Sürdürülebilir tarım politikaları kapsamında Tarım Entegre Bilgi Sistemi’nin kurulacağını duyuran Çavuş, kayıtlılık sisteminin hayata geçirilmesiyle tarımsal desteklerin daha etkili yönetileceğini ve üreticilerin farklı model desteklerle teşvik edileceğini belirtti. Özellikle tropikal meyve üretimine verilen destek sayesinde ilk yılda 300 dönümlük bir ekim alanı oluşturulduğunu ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Genç üreticilerin sektöre kazandırılmasının önemine değinen Çavuş, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile tarla bitkileri alanlarında genç üreticilerin kayıt yaptırdığını ve bunun tarımın geleceği açısından kritik bir gelişme olduğunu söyledi.

Gıda arzı ve fiyat istikrarı için hal yasası

Bakan Çavuş, gıda arzının güvence altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla 2025 yılında Hal Yasası’nın hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti. Bu yasa ile tarım ürünlerinin daha adil fiyatlarla piyasaya sunulmasının sağlanacağını ve planlı üretime geçiş için önemli bir adım atılacağını vurguladı.

Patates üretiminde istikrarlı büyüme

Çavuş, patates üretiminde istikrarlı bir büyüme yakalandığını belirterek, 2022 yılında 360 ton olan tohumluk patates miktarının 2024’te 600 tona, bu yıl ise 750 tona çıkarıldığını açıkladı. İklim koşullarının tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çeken Çavuş, üreticilere gerekli eğitimlerin verildiğini ve desteklerin sürdürüldüğünü belirtti.

Tarım kurumlarının finansal yapısı güçleniyor

Çiftçiler Birliği Başkanı’nın Tarım Ürünleri Kurumu’na yönelik eleştirilerine de yanıt veren Çavuş, tarım sektörünün bir bütün olduğunu ve tarımsal kurumların finansal açıdan güçlendirildiğini belirtti.

Süt Kurumu ve Cypfruvex gibi kuruluşların borçlarının ödendiğini ve kendi ayakları üzerinde durabilen yapılar haline getirildiğini ifade eden Çavuş, Toprak Ürünleri Kurumu için ayrı bir parantez açtı:

“Toprak Ürünleri Kurumu’nun 2024 yılı içerisinde 11 milyon dolarlık borcu ödendi, kalan 4 milyon dolarlık borç da 2025 yılı içinde kapatılacak. Kurumlar artık siyasetten bağımsız bir şekilde misyonlarını yerine getirecek.”

Üreticinin geliri ve yem-süt paritesi

Bakan Çavuş, çiftçinin ürettiği ürünün karşılığını alıp almadığı yönündeki soruya “Kesinlikle” yanıtını vererek, süt fiyatlarında hedeflenen noktaya yaklaşıldığını vurguladı.

“Geçmişte yem-süt paritesi sürekli tartışma konusuydu, ancak son bir buçuk yıldır bunu istikrarlı bir şekilde sağlıyoruz. Artık üreticilerimiz için bu konu büyük ölçüde çözülmüş durumda.” şeklinde konuşan Çavuş, tarımsal üretimin planlı şekilde büyümeye devam ettiğini söyledi.

2025’te güvenli gıda ve üretici eğitimleri öncelikli olacak

Hüseyin Çavuş, 2025 yılında güvenli gıda konusunun en büyük önceliklerinden biri olacağını belirterek, Tarım Dairesi’nin yaptığı tarama testlerinin sayısını artırdıklarını söyledi. Geçmişte 270 civarında olan tarama testlerinin 2024 yılında 480’e, 2025 Ocak ayı itibarıyla ise 650’ye çıkarıldığını ifade etti.

Çavuş, 2025 yılında tüm tarım dairelerinin sahada aktif olacağını ve üretici eğitimlerinin geçen yıla göre yüzde 100 artırılacağını belirtti.

“Genç üreticilerin sektöre kazandırılması, yeni ürün çeşitlerine yönelim ve teknolojik altyapının güçlendirilmesiyle 2025 yılında da tarım sektörümüz büyümeye devam edecek.” diyen Çavuş, çiftçilerin ve üreticilerin her zaman yanında olacaklarını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
1
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarım Bakanı Çavuş: Destekler 2 milyar TL’yi aştı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.