Tarihi bir olay…


featured


Cumhurbaşkanlığı eski Özel Temsilcisi Ergün Olgun ile eski Müzakereci Osman Ertuğ, TBMM’nin Kıbrıs Barış Harekatı Tezkeresi’nin önemine dikkat çekti.

“Türkiye’de ortak görüş”… Ergün Olgun, kararın TBMM çatısı altında hükümet ve muhalefet partilerinin desteği ile alınmış olmasının, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki milli politikasında ortak bir görüşe sahip olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, “Bu karar, Türk siyaseti ve Türk dış politikası açısından son derece önemli. İç politika açısından da zamanlaması müsait olan bir hareket oldu.” ifadelerine yer verdi.

“Yeni bir süreç başlayacak”… “Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuyla ilgili almış olduğu karar, burada iki devletli çözümü ve hala federal çözümü isteyen partiler için yeni bir değerlendirme yapmalarına vesile olacak.” diyen Olgun, kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresi ile Kıbrıs’ta Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili yeni bir sürecin başlayacağına dikkat çekti.

“KKTC Meclisi de benzer karar almalı”… Osman Ertuğ, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden de benzer bir adım atılmasını beklediğini belirterek, “Meclisin alacağı kararın içerisinde egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü, iki devletli uzlaşı bulunmalıdır. Ayrıca, federasyon tezinin artık tüketildiği ve buna geri dönüş olmayacağının ifade edilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü KKTC’dir”… Tezkerede Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti ibaresinin kullanılmasını iki devletli bir uzlaşının bir parçası olarak gördüğünü ifade eden Ertuğ, “Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü KKTC’dir. Verilmek istenen mesaj, KKTC’nin gerçekleşecek uzlaşıda taraf olacağıdır. Bu belgeyi Türkiye tarafından bu yolda atılan ciddi adımlardan biri olarak görmeliyiz.” dedi.

Yusuf Bahadır AYDIN / Taha Can GÜRLEK

Cumhurbaşkanlığı eski Özel Temsilcisi Ergün Olgun ile deneyimli diplomat ve eski müzakereci Osman Ertuğ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresini KIBRIS’a değerlendirdi.

TBMM’de oy birliği ile kabul edilen tezkerede, “Kıbrıs Türk Devleti’nin, uluslararası toplumun bağımsız ve eşit egemen bir üyesi olarak hak ettiği yeri alması daha fazla tehir edilemez.” ifadelerine yer verildi. Uluslararası topluma Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı insanlık dışı izolasyonlara son verme çağrısı yapılarak, “KKTC’yi hak ettiği şekilde tanımaya davet ediyoruz.” çağrısında bulunuldu.

 

Olgun: Uygulanan politika gerçekçi bir politika

Ergün Olgun, kararın tarihi bir önem taşıdığını belirterek, “Barış Harekâtının 50. yıldönümünde bu şekilde bir karar alınması ve TBMM’den geçmesi bizim için 20 Temmuz’u taçlandırıcı tarihi bir an, tarihi bir karar ve tarihi bir belge oldu.” dedi.

İki devletli çözümün Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkü’nün çıkarları açısından önemini vurgulayan Olgun, “Uygulanan politika gerçekçi bir politika. Kıbrıs Türkü’nün haklarını korumak ve Türkiye’nin Kıbrıs bağlantılı güvenlik çıkarlarını gözetmek bakımından iki devletli çözüm olmazsa olmaz bir noktada durmaktadır.” dedi.

“Türk siyaseti ve Türk dış politikası açısından son derece önemli”

Olgun, kararın TBMM çatısı altında hükümet ve muhalefet partilerinin desteği ile alınmış olmasının, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki milli politikasında ortak bir görüşe sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı. Olgun “Bu karar, Türk siyaseti ve Türk dış politikası açısından son derece önemli. İç politika açısından da zamanlaması müsait olan bir hareket oldu” dedi.

“Tezkere Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili yeni bir süreç başlatacak”

Kararın Kıbrıs’taki siyasi partilere yansımalarının olacağını belirten Olgun, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuyla ilgili almış olduğu karar, burada iki devletli çözümü ve hala federal çözümü isteyen partiler için yeni bir değerlendirme yapmalarına vesile olacak. TBMM Genel Kurulunda Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresi ile Kıbrıs’ta Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili yeni bir süreç başlatacak.” dedi.

“İsimler üzerinde vakit harcamak yerine KKTC’yi güçlendirilelim”

TBMM Genel Kurulunda Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresini kullanılan ve zaman zaman çeşitli siyasiler tarafından zikredilen “Kıbrıs Türk Devleti” ibaresini değerlendiren Olgun, “İsimler üzerinde vakit harcamak yerine, enerjimizi KKTC’nin güçlenmesine odaklamalıyız. Yurt dışında güçlenmek, müttefik ağımızı genişletmek ve lobi çalışmalarımızı artırmak önceliğimiz olmalı.” dedi.

Ergün Olgun, yurtdışında da Türk Devletleri Teşkilatı gibi lobi çalışmalarının artırılması gerektiğini belirtti.

Olgun, KKTC lehine yapılacak her çalışmanın, Kıbrıs Türk halkının geleceği ve haklarının güvence altına alınması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Hedeflerin gerçekleştirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaların artırılması gerektiğini ifade eden Olgun, “KKTC içerisinde iyi yönetişim, güçlü bir ekonomi, insanların geleceğini KKTC’de görmesi ve KKTC’yi sahiplenmesi son derece önemli.” dedi.

Ertuğ: Milli Kıbrıs davasına verilen desteğin en son ifadesi

TBMM Genel Kurulunda Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresini tarihi öneme sahip olduğunu belirten Osman Ertuğ, “Önümüzdeki dönemde gayri insani sınırlamaların ve izolasyonun kalkması son derece önemli. Bu metnin TBMM’den oy birliği ile geçmiş olması da ayrı bir tarihi olay ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından iktidarı ile muhalefeti ile verilmiş ciddi bir mesajdır.” dedi.

Ayrıca, “Bu metni çok önemli bir belge olarak değerlendiriyor ve öyle kabul ediyoruz. TBMM’nin böyle tarihi bir adımı bütünlüklü bir şekilde atmış olması, partiler ve siyaset üstü bir dava olan milli Kıbrıs davasına verilen desteğin en son ifadesi olarak görülmeli ve alkışlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü KKTC’dir”

Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti ibaresinin kullanılmasını iki devletli bir uzlaşının bir parçası olarak gördüğünü ifade eden Ertuğ, şöyle devam etti:

“Bağımsız Kıbrıs Türk Devleti, bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Verilmek istenen mesaj, KKTC’nin gerçekleşecek herhangi bir uzlaşıda taraf olacağıdır. Bu belgeyi de Türkiye tarafından bu yolda atılan ciddi adımlardan biri olarak görmek mümkündür.”

“Cumhuriyet Meclisi de süratle böyle bir tezkereyi geçirmelidir”

Deneyimli diplomat Ertuğ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nden de benzer bir adım atılmasını beklediğini belirterek, “Bu konuda KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden de destekleyici bir karar alınması gerektiğine inanıyorum. KKTC Meclisi süratle böyle bir kararı, tezkereyi geçirmelidir. Bu kararın içerisinde egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü, iki devletli uzlaşı bulunmalıdır. Ayrıca, federasyon tezinin artık tüketildiği ve buna geri dönüş olmayacağının ifade edilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Son olarak, Ertuğ, KKTC Cumhuriyet Meclisi çatısı altında bulunan bazı siyasi partilerin bu konuda çalışma yürüttüklerini bildiğini de sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
7
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarihi bir olay…
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.