Taksi ücretleri uçak bilet fiyatlarını geride bırakıyor!



featured



Taksi ücretleri uçak bilet fiyatlarını geride bırakıyor. Taksici maliyetten dert yanarken, ortaya bir de korsan taksiciler çıkıyor

Fiyatlar cep yakıyor… Lefkoşa’dan Ercan Havaalanı’na taksimetre neredeyse bin TL yazıyor. Lefkoşa- Gazimağusa arası bin 500 ile 2 bin TL arasında bir meblağ ödemek gerek. Oysa uçak ile Lefkoşa’dan İstanbul’a gitmek neredeyse daha ucuz!

Kimse memnun değil…Toplu taşımanın yetersiz olduğu ülkemizde taksilerin tarife fiyatlarının can yakması, uyanıkların ‘korsan taksici’ olarak ortaya çıkmasına neden oluyor. Öğrenciler korsan taksi kullandıklarını itiraf ederken, taksiciler de durumdan şikayetçi!

Ezgi ÇELİK

Toplu taşımanın yok denecek kadar az olduğu ülkemizde özellikle öğrenciler ulaşımda ciddi sorunlar yaşıyor. Üniversite otobüslerinin de yetersiz kalması nedeniyle çoğu zaman ya otostop çekmek ya da taksi almak zorunda kalan öğrenciler taksi fiyatlarından dert yanıyor.

Taksi ücretlerinin yüksekliğini fırsat bilen kimi uyanıklar ise korsan taksiciliğe soyunuyor. Devlete hiçbir vergi ödemeyen korsan taksicilerin tarifeleri daha düşük olsa da yakalanmaları durumunda suçlu sandalyesine oturtuluyorlar.

Geçtiğimiz hafta bir korsan taksinin yakalandığı anlardaki videosu sosyal medyada ciddi bir gündem yaratmıştı.

KIBRIS konuyu hem öğrencilerle hem de taksicilerle konuştu. Öğrenciler zaman zaman korsan taksiye başvurduklarını itiraf ederken, taksiciler de ücretlerin yüksek olduğunu ancak maliyetlerin de bu çerçevede seyrettiğini anlattı.

Tarifeler can yakıyor

Taksimetre 2024 yılı itibarıyla zamlandı. Gündüz açılış tarifesi 68 TL, gece ise 82 TL. Gidilecek kilometreye göre taksimetre yazmaya başlıyor. Gündüz tarifesi ile Lefkoşa’dan Ercan Havalimanı’na gitmek isteyen bir yolcunun ortalama 950 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Aynı yola gece gitmek zorunda kalanlar için ödenecek tutar bin TL’yi aşıyor. Lefkoşa’dan Girne’ye ortalama 800 TL’ye ihtiyaç duyulurken, Gazimağusa-Lefkoşa arası uçak biletinden beter.. Bu rota için bin 500 ile 2 bin TL arasında bir bütçeye ihtiyaç var.

Yarın ‘uçakla bir İstanbul’a gideyim’ deseniz bin 800- bin 900 TL’ye bilet bulunabiliyor. Oysa yaklaşık aynı miktara taksi ile Gazimağusa’ya gidiliyor.

Pirene: Keşke fiyat düşük olsa da işler çoğalsa

4 yıldır taksicilik yapan Abdurrahman Pirene, taksimetrenin gündüz tarifesinin 68 TL gece de 82 TL’den açıldığını söyledi. Lefkoşa’dan Girne’ye ortalama 800 TL yazdığını belirten Pirene, “ Mağusa-Lefkoşa 1500-2000 arası yazıyor. Ercan- Lefkoşa ise 800 TL. Şehir içi ise 150-200 TL arası değişiyor.” diye konuştu.

Pirene, taksi gelirlerinin yarısından çoğunun masraflara gittiğine dikkati çekerek, “Keşke tarifeler düşük olsa ve işler daha çok olsa. Biz de vatandaşa yardımcı olabilsek ancak yakıt ve vergi fiyatlarının yüksek olması taksimetreye yansıyor. O da yolcuya yansıyor. Geçen sene taksi metre 41 TL’den açılıyordu.” dedi.

Aksu: Giderler taksi metreye yansıyor

Taksi şoförü Ali Aksu, Ercan-Lefkoşa arası gündüz taksimetrenin ortalama 950 yazdığını gece ise 1100 TL civarında olduğunu belirtti. “Taksimetre fiyatları yüksek ancak giderler de yüksek.” diyen Aksu, bu fiyatların mecburiyetten ortaya çıktığına işaret etti. Akaryakıt fiyatlarının sürekli zam geldiğine dikkati çeken Aksu, “Dolayısıyla taksimetre fiyatları pahalı. Vergiler ve bakım ücretleri yüksek. Geçen yıldan bu yana taksilere yüzde 50 zam geldi.” ifadelerini kullandı.

Art niyetli ticari taksicilik yapanlar olduğuna da vurgu yapan Aksu, “Taksimetre örneğin 1000 TL yazıyorsa 1500 TL alıyor. Ne yazık ki taksi metre açmıyorlar. Müşteri yabancıysa bunu müşteriye dikte ederek fahiş fiyat alan arkadaşlarımız var. Bu da bizi zor duruma sokuyor. Taksicilerin imajını zedeliyor.” şeklinde konuştu.

Kaya: Mazot olmuş 35 TL

Taksici Sıtkı Kaya ise asgari ücrete göre baz alındığından taksi fiyatlarının ucuz olduğunu dile getirdi. İşveren olarak 10 bin 500 TL sosyal sigorta yatırdığının altını çizen Kaya, gider kalemlerine işaret ederek şunları söyledi:

“Sosyal sigorta primleri bize çok ağır geliyor. Bunun vergisi, aracın yıpranan lastikleri, arabanın servisi var. Markete gittiğinizde 2 kilo elma, 2 kilo muz alınca vatandaş zaten 500 TL ödüyor. Bir ekmek olmuş 15 TL. Taksi metre çok yüksek değil bu şartlarda. Dolar, sterlin artıyor. Bir şey alınmıyor. Ben ev kirası ödüyorum. 3 çocuk okutuyorum. Asgari ücret yükseliyor ama diğer taraftan vatandaş eziliyor. Gider kalemleri yüksek olunca bu da taksi metreye yansıyor. Mazot olmuş 35 TL. Taksi metre ücretleri mazotun durumuna bağlı da zamlanabiliyor. Asgari ücret yüzde 50 zamlanınca biz de otomatik olarak zammı yansıtmak zorundayız. Eğer zam yapmazsak o zaman biz bir şey kazanamayacağız.”

“Polis teşkilatımıza teşekkür ederiz”

Korsan ve turistik taksilerden şikayet eden Kaya, “Korsan taksiye karşıyız. Devletimiz, polisimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Geçen günlerde polisler Mağusa ve Ercan Havalimanı’nda korsan taksicilik yapan birkaç kişi yakaladı. Allah razı olsun polisimizden. Polisimiz elinden geleni yapıyor bizler için. İnşallah bu konuda da meclisten yasa geçer. Polis teşkilatına çabaları için teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler ne dedi?

Dağdeniz Erbil:

“Ulaşımı genellikle taksiyle yapıyorum. Ticari taksi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı genellikle korsan taksiyi tercih ediyorum. Taksi fiyatları çok yüksek. Geçen sene terminalden Yakın Doğu Üniversitesi’ne gitmek için ticari taksi kullandım ve 300 TL ödedim. Aynı yolu korsan taksi ile 80 TL’ye gitmiştim.”

İdil Canertan:

“Ben ne yasal ne de korsan taksi kullanıyorum. Ulaşımımı genelde otostop ile sağlıyorum. Otostop dışında ise gideceğim yere yürüyorum. Ulaşım benim için sıfır maliyet.”

Atakan Şahin Özyıldız:

“Mecbur kalmadıkça taksi kullanmıyorum. Taksi kullanacağım zaman ise yasal olan ticari taksi çağırıyorum. En son iki ay önce Lefkoşa- Ercan arası taksi kullandım ve 600 TL ödedim. Genelde ulaşımımı arabası olan arkadaşlarımla sağlıyorum ya da okul otobüsüyle.”

Mehmet Ali Dağşan:

“Kız arkadaşımın arabası var, çoğunlukla ulaşımımı o araçla sağlıyorum. Bence taksi fiyatları olması gerektiğinden fazla. Geceleri bir yere gitmemiz gerektiğinde taksiyi çağırıyoruz. En son taksiye Yakın Doğu Üniversitesi’nden Surlariçi’ne 250 TL’ye gitmiştim. Taksi fiyatları fahiş.”

Hasan Yağız Akgöz:

“Yasal yollarla ilerlemeyi tercih ediyorum. Arada çok bir fark yok bana göre ancak yasal olan da korsan olan taksi de çok pahalı. En son iki gün önce ticari taksi ile ulaşımımı sağladım. Okuldan Kaymaklı’ya normalde 250 ama ben 200 TL ödedim. Ancak taksi ücretleri öğrenci olduğumdan dolayı benim için pahalı. Aylık taksiye ortalama 5 bin TL ödemek zorunda kalıyorum.”

Ali Çıtak:

“Günlük ulaşımımı toplu taşıma araçları ile sağlamaya çalışıyorum ama havaalanına gideceğim zaman korsan taksi kullanıyorum. 5 sene önce Kıbrıs’a gelmek için uçak biletine 180 TL verdim. Bir taksi alıp havalimanından evime geldiğimde taksimetre 400 TL tutmuştu. Aslında uçak parasından daha fazla insanlar burada taksi parası veriyor.”

Taha Diler:

“Ticari taksileri kullanıyorum. Aylık taksi ücretim oldukça yüksek. Sadece okula git gel için Kızılbaş’tan Yakın Doğu’ya günlük 500 TL tutuyor. Oldukça pahalı olduğunu düşünüyorum.”

Dilşat Dinç:

“Havaalanına gidiş gelişte korsan taksi kullanıyorum, yasal taksiler çok pahalı. Günlük ulaşımımı ise genelde otostop ile yapmaya çalışıyorum. En maliyetsiz yöntem otostop oluyor.”

0
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
4
_zg_n
Üzgün
4
_a_rm_
Şaşırmış
Taksi ücretleri uçak bilet fiyatlarını geride bırakıyor!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.